Blogolj!

Augusztus 15-e után se lesznek zenés nagyfesztiválok

Marad az 500 fős létszámkorlát a zenés-táncos rendezvényeknél. 5,3 milliárd forintos programot indít ugyanakkor a kormányzat a könnyűzenészek megsegítésére.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Cikkünk frissül...

Este fél 11-ig ülésezett szerdán a kormány – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Kiemelte: a legfontosabb feladat a járványügyi helyzet elemzése volt, áttekintették a hazai és a nemzetközi adatokat, más országok intézkedéseit is. A miniszter szerint továbbra is igaz, hogy Magyarország eddig a legjobban védekező országok közé tartozik, de ez csak részsiker, mert sok helyütt a világban és Európában már kitört a második hullám, a szomszédos államokban is érdemben romlott a járványhelyzet, durván emelkedik az aktív fertőzöttek száma hetek óta. Magyarországnak is ébernek kell tehát maradnia a viszonylag kedvező számok ellenére is.

Bejelentette, a jelenlegi keretek között tartani kell, illetve lehetséges is tartani a hazai fertőzési számok stagnálását, a kormány ezért úgy ítéli meg, kockázatos lenne az érvényben lévő szabályok megváltoztatása. A cél, hogy a szokott rendben, biztonságosan megindulhasson a tanév szeptember 1-jén, ezért augusztus 15-e után is fenntartják a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat, az 500 fős létszámkorlátozást. Emellett kiemelten felhívják a figyelmet a zárt térben való kötelező maszkviselésre és a védőtávolság betartására.

Aláhúzta: 500 fő alatti koncerteket viszont lehetséges tartani.

5,3 milliárd forint támogatással garázskoncert-sorozatot indít a kormány a nehéz helyzetbe került könnyűzenészek segítésére – emelte ki, hozzátéve: a programot a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le. A felvételeket pedig mindenkinek elérhetővé teszik. A forrás egy részét egyébként kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánják.

Újságírói kérdésre válaszolva elárulta, a kormány célja, hogy az egyszerűsített receptfelírási és receptkiváltási intézkedések szeptember 17-e, sőt, a járványhelyzet elmúlta után is érvényben maradjanak, az EMMI dolgozik ezen.

A járvány második hulláma Európa számos országába már megérkezett, a kormány azért dolgozik, hogy nálunk minél enyhébb legyen. A környező országok ezért ismét szigorításokat vezetnek be. Gulyás Gergely szerint a kulcs a ma is érvényben lévő biztonsági előírások, szabályok betartása, illetve az, hogy megakadályozzuk a vírus külföldről történő behurcolását.

Elhangzott: az EMMI hamarosan javaslatcsomagot terjeszt a kormány elé annak érdekében, hogy minimális fertőzésveszély mellett kezdődhessen meg az iskolákban az oktatás szeptember 1-jén. Ha ennek része lesz a pedagógusok kötelező tesztelése is, amit Merkely Béla professzor felvetett, akkor támogatólag fognak ehhez állni – ígérte meg a tárcavezető.

Eddig 1 192 000 magyar ember töltötte ki a nemzeti konzultációt – ismertette a legfrissebb adatot Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki mindenkit arra buzdított, hogy augusztus 15-ig küldje vissza a kérdőívet a kormánynak.

A kormány levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy a postánál megvalósulhasson a béremelés - jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter kifejtette: a magyar gazdaság lehetőségei most sokkal korlátozottabbak, mint a koronavírus előtti hónapokban, és a Magyar Posta veszteséges cég. Ugyanakkor a postások méltatlanul keveset keresnek ahhoz képest, amilyen jó színvonalú szolgáltatást biztosít a vállalat. Mivel veszteséges vállalatról van szó, béremelés csak akkor lehetséges, ha az Európai Bizottság ehhez hozzájárul. Ezért még csütörtökön levelet intéznek a testülethez a béremelés érdekében. Ennek mértékéről egyeztetnek a szakszervezetekkel, és biztos benne, hogy meg tudnak egyezni, a kérdés az, hogy Brüsszel is jóváhagyja-e.

A miniszter kitért arra is: a kormány döntött arról, hogy a Hajógyári-szigeten semmilyen beruházást nem támogatnak. Arról is határozat született, hogy a főváros IX. kerületében épülő kézilabdacsarnokot a Ferencvárosi Torna Club tulajdonába adják.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/98423/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,Gulyás Gergely,járvány,Kormányinfó,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.26. 07:05
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Müller Cecília: Folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók tesztelése

2020.11.25. 11:55
Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol ismertették a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

3806 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.11.25. 09:30
Ezzel összesen már 185 687 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt huszonnégy órában 106-an hunytak el, összesen 4 114 áldozata van már a …

Operatív törzs: íme a megyei bontás a fertőzöttek számáról

2020.11.24. 12:10
Mától életbe lépett az idősek vásárlási idősávját biztosító intézkedés, de nem csupán erről esett szó az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

3 929 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 117 beteg

2020.11.24. 09:30
3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 181 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Visszaáll az idősek vásárlási sávja!

2020.11.23. 12:25
Orbán Viktor miniszterelnök aláírta és be is jelentette az erről szóló kormányrendeletet.

Müller Cecília: 2021 első negyedévében indulhat a tömeges oltás

2020.11.23. 12:05
Aggasztó, hogy továbbra is napi százas nagyságrendben mozog a járvány halálos áldozatainak száma, de pozitív, biztató jelekről is beszámolt az országos …

Ezeket a cikkeket olvastad már?