Ismét 800 fölött az új fertőzöttek száma
848 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 27 309 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Tizenhat újabb beteg elhunyt.
Blogolj!

Augusztus 15-e után se lesznek zenés nagyfesztiválok

Marad az 500 fős létszámkorlát a zenés-táncos rendezvényeknél. 5,3 milliárd forintos programot indít ugyanakkor a kormányzat a könnyűzenészek megsegítésére.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Cikkünk frissül...

Este fél 11-ig ülésezett szerdán a kormány – mondta el Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Kiemelte: a legfontosabb feladat a járványügyi helyzet elemzése volt, áttekintették a hazai és a nemzetközi adatokat, más országok intézkedéseit is. A miniszter szerint továbbra is igaz, hogy Magyarország eddig a legjobban védekező országok közé tartozik, de ez csak részsiker, mert sok helyütt a világban és Európában már kitört a második hullám, a szomszédos államokban is érdemben romlott a járványhelyzet, durván emelkedik az aktív fertőzöttek száma hetek óta. Magyarországnak is ébernek kell tehát maradnia a viszonylag kedvező számok ellenére is.

Bejelentette, a jelenlegi keretek között tartani kell, illetve lehetséges is tartani a hazai fertőzési számok stagnálását, a kormány ezért úgy ítéli meg, kockázatos lenne az érvényben lévő szabályok megváltoztatása. A cél, hogy a szokott rendben, biztonságosan megindulhasson a tanév szeptember 1-jén, ezért augusztus 15-e után is fenntartják a zenés-táncos rendezvényekre vonatkozó szabályokat, az 500 fős létszámkorlátozást. Emellett kiemelten felhívják a figyelmet a zárt térben való kötelező maszkviselésre és a védőtávolság betartására.

Aláhúzta: 500 fő alatti koncerteket viszont lehetséges tartani.

5,3 milliárd forint támogatással garázskoncert-sorozatot indít a kormány a nehéz helyzetbe került könnyűzenészek segítésére – emelte ki, hozzátéve: a programot a Magyar Turisztikai Ügynökség bonyolítja le. A felvételeket pedig mindenkinek elérhetővé teszik. A forrás egy részét egyébként kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánják.

Újságírói kérdésre válaszolva elárulta, a kormány célja, hogy az egyszerűsített receptfelírási és receptkiváltási intézkedések szeptember 17-e, sőt, a járványhelyzet elmúlta után is érvényben maradjanak, az EMMI dolgozik ezen.

A járvány második hulláma Európa számos országába már megérkezett, a kormány azért dolgozik, hogy nálunk minél enyhébb legyen. A környező országok ezért ismét szigorításokat vezetnek be. Gulyás Gergely szerint a kulcs a ma is érvényben lévő biztonsági előírások, szabályok betartása, illetve az, hogy megakadályozzuk a vírus külföldről történő behurcolását.

Elhangzott: az EMMI hamarosan javaslatcsomagot terjeszt a kormány elé annak érdekében, hogy minimális fertőzésveszély mellett kezdődhessen meg az iskolákban az oktatás szeptember 1-jén. Ha ennek része lesz a pedagógusok kötelező tesztelése is, amit Merkely Béla professzor felvetett, akkor támogatólag fognak ehhez állni – ígérte meg a tárcavezető.

Eddig 1 192 000 magyar ember töltötte ki a nemzeti konzultációt – ismertette a legfrissebb adatot Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, aki mindenkit arra buzdított, hogy augusztus 15-ig küldje vissza a kérdőívet a kormánynak.

A kormány levélben fordul az Európai Bizottsághoz, hogy a postánál megvalósulhasson a béremelés - jelentette be Gulyás Gergely. A miniszter kifejtette: a magyar gazdaság lehetőségei most sokkal korlátozottabbak, mint a koronavírus előtti hónapokban, és a Magyar Posta veszteséges cég. Ugyanakkor a postások méltatlanul keveset keresnek ahhoz képest, amilyen jó színvonalú szolgáltatást biztosít a vállalat. Mivel veszteséges vállalatról van szó, béremelés csak akkor lehetséges, ha az Európai Bizottság ehhez hozzájárul. Ezért még csütörtökön levelet intéznek a testülethez a béremelés érdekében. Ennek mértékéről egyeztetnek a szakszervezetekkel, és biztos benne, hogy meg tudnak egyezni, a kérdés az, hogy Brüsszel is jóváhagyja-e.

A miniszter kitért arra is: a kormány döntött arról, hogy a Hajógyári-szigeten semmilyen beruházást nem támogatnak. Arról is határozat született, hogy a főváros IX. kerületében épülő kézilabdacsarnokot a Ferencvárosi Torna Club tulajdonába adják.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/98423/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,Gulyás Gergely,járvány,Kormányinfó,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

848 fővel emelkedett a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.01. 09:15
Tizenhat újabb beteg hunyt el a betegség következtében.

Müller Cecília: Magyarország célja, hogy elkerülje az újabb korlátozásokat

2020.09.30. 11:45
Az országos tisztifőorvos szerint ha a lakosság betartja a védelmi intézkedéseket és a higiéniai szabályokat, akkor elkerülhetőek a …

894 fővel emelkedett a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.09.30. 09:20
Újabb nyolc beteg veszítette életét a koronavírus-járványban.

Müller Cecília: Csehországban és Szlovákiában szigorításokatat rendeltek, nálunk viszont ez nincs tervben

2020.09.29. 12:10
A korábbi hetekben megháromszorozódott a pozitív esetek száma. de lassult a növekedés, …

851 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 8 beteg

2020.09.29. 09:10
851 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 25 567 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?