Blogolj!

Lázár Csaba: Az irodalom nem csak hűvös évszakokra való műfaj

A korlátozás ellenére az idei KŐFESZT azon szerencsés – és előre látó - fesztiválok közé tartozik, amely nem marad el. Ezzel párhuzamosan a közönség is szerencsés, hiszen augusztus végén nemcsak a Káli-medence lankáit, hanem nagyszerű előadók fellépésit is élvezheti. Ilyen Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész is, aki Ady-esttel készül a nagyérdeműnek. Blogstar-interjú.

Salgó Zita

Tavaly a már lassan-lassan klasszikusnak számító Arany-estjével lépett fel a KŐFESZT-en, idén pedig Ady-előadással készül "Így nem fogok sohse meghalni" címmel, azaz a helyszín már nem lesz ismeretlen. Az egy évvel ezelőtti tapasztalatok alapján van valami, amin idén változtat majd?

A feladat most is ugyanaz lesz, megérinteni a közönség lelkét. Remélem, az eddigi tapasztalatok alapján ez most is sikerül majd.

Mindenesetre Négyessy Katalin csellóművésszel erre törekszünk Balatonhenyén is, a KŐFESZT-en. Mondjuk a helyszín olyan értelemben ismeretlen lesz, hogy tavaly Kővágóörsön a művelődési ház termében volt, idén pedig a balatonhenyei kultúrház kertjében, szabadtéren lesz az előadás.

Más tekintetben is meghatározó a helyszín, vagy a környezet egy-egy előadás esetében? Más-e fellépni egy templomban és más-e például a Káli-medence szívében?

A helyszín nagyon fontos, hiszen az irodalmi est egy intim műfaj. Így nem is elsősorban az épület funkcióján, sokkal inkább az akusztikai adottságokon van a hangsúly. Éltem már át egy pincehelyiségben is katartikus találkozást a közönséggel és távoztam csalódottan templomból is a rettenetes akusztika és a visszajelzés hiánya miatt. Ez alkalommal szabadtéren, egy óriási fa alá épített színpadon lépünk fel, ahol már az említett intimitás miatt, fontos, hogy megteremthetők legyenek a csendek. Szabadtéren ez nagyobb kihívás, de megoldható. Megadatott már ilyen élmény eddigi fellépéseim során.

A tavalyi KŐFESZT nagyszerű emlék. Rekkenő hőségben, zsúfolt nézőtér előtt játszhattam, megtanultam, hogy az irodalom nem csak hűvös évszakokra való műfaj.

Most lesz egy kis szellő is, ha ismét hőség lenne, de a hangulat azért, bízom benne, hogy nem lesz hűvösebb.

Ady megosztó személyiség volt, ami a munkásságában is tetten érhető. Hogyan őrzi meg a művek válogatása során az egyensúlyt a költő leginkább befogadható, illetőleg a feszültséget keltő anyagai között?

Valóban, az elszánt, a kétségbeesett, a meg nem értett, a szerelmes, a váteszi képesség terhe mind jellemző rá. Nagyon sűrű, izgalmas egyéniség volt. Azért választottam a bizalmas, hozzá közel álló emberekkel folytatott levelezéseit az est vezérfonalául, mert ezekből a legletisztultabb, a legőszintébb gondolatai rajzolódtak ki.

Szándékosan nem a botrányaival - az alkoholizmusával, a betegségével - akartam foglalkozni. Igyekeztem végigvezetni az életén a nézőt, persze a teljesség igénye nélkül. Hiszen erre nem elegendő 60-70 perc.

Egy ekkora volumenű előadás összeállítását több hónap kutatómunka előzi meg. Végül összeáll az anyag, megtörténik az első előadás, ám sokszor óhatatlanul is formálódik még az idő elteltével. Az Ady-est kapcsán történt ilyen változás?

Igen, volt változás és szerintem mindig is lesz egy kicsi. Ezt befolyásolja az is, hogy mennyit játsszuk az előadást. Persze jó lenne még ennél is többet. Sokat tanul abból az ember, ha visszanézi a fellépések felvételeit. Én is így szoktam tenni, az egyik ilyen alkalom után vettem észre például, hogy több vers hangzott el egymás után a tervezettnél. Ezt utólag soknak éreztem, nehezen befogadhatónak, lassúnak, így azon változtattam és rövidítettem.

Mit gondol, mi Ady Endre „titka”, hogy még ma is ennyire népszerű?

A titok a nyers őszinteség. A bemutató idején már megfogalmaztam magamnak a választ erre a kérdésre, mert tudnunk kell, miért akarjuk egyáltalán előadni a műveit, mondani a gondolatait. Most se tudnám jobban összefoglalni: akár ma is élhetne. Ez persze inkább szomorú, mert azt jelenti, hogy ugyanazokkal a problémákkal foglalkozunk, ugyanazokra a létkérdésekre keressük a választ, mint ő akkor.

Talán ezért is érzi közel magához a mai ember is. A mai világpolitikai helyzet legalább olyan bonyolult és kiélezett. A magyarságon belüli megosztottság ma is létező gond, ahogyan a pusztulásba rohanó nemzet az ő korában, Trianon árnyékában, valós vízió volt, a 100 évvel későbbi jelenkori szétszabdalt ország- és nemzettest sebeire ma sincs gyógyír. A határokon átívelő Európa gondolata nem hozott megoldást, a lelki-szellemi egyesítés várat magára.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99017/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Interjú,irodalom,Kőfeszt,Lázár Csaba
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.28. 05:15
A balliberálisok mohácsi megsemmisülése, Karácsony Gergely pálfordulása, a Momentum kamupropagandája, a brit felsőoktatás karanténkáosza és Hajdú Péter gyémántos lánykérése hétfői online lapszemlénkben.

Megmutatja igazi arcát az ősz

2020.09.27. 11:50
Így szeptember végéhez érve már itt volt az ideje, hogy az időjárás is ősziesre forduljon. Az biztos, hogy a kabát és az esernyő állandó kellék lesz a következő napokban.

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Blogstar kávéház

2020.09.27. 03:00
Bajnai Gordon furcsa kerülői, a Soros-szervezetek börtönmachinációi, az európai turizmus csődhulláma, a filmtörténet legemlékezetesebb csókjai és Rose Leslie terhespocakja vasárnapi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.26. 04:00
A fővárosi fürdők csoportos leépítése, Fekete-Győr András nemzetárulása, a kötelező kvóta vörös vonala, a koronavírus-járvány generációs háborúja és a nyitott házasságok instabilitása szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.25. 04:55
A Hajógyári-sziget megmenekülése, a Jobbik eredendő rasszizmusa, az európai túlélés kézikönyve, Demcsák Zsuzsa nudizmusa és Tóth Andi dekoltázsvillantása pénteki online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.09.24. 03:05
Von der Leyen migrációs pakkja, Orbán Viktor felbukkanása, Dobrev Klára álhírcsomagja, Pataky Attila zokogós vallomása és Alföldi Róbert coming outja csütörtöki online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?