Blogolj!

Blogstar kávéház

Eszmény

Orbán Viktor nemzetépítő törekvései.

A remény küszöbén címmel mutatja be az Origo.hu Orbán Viktor miniszterelnök nemzetépítési törekvéseit a Szent István-i örökség jegyében.

„Hazánkat tehát – a mostani kabinet szándékainak megfelelően a Szent István-i életmű tanulságainak jegyében – magyar szokások szerint és csakis egy szilárd erkölcsi értékrend alapján lehet kormányozni és megőrizni, s az idegenek szolgai követése helyett, ha saját meggyőződésünkben sziklaszilárdak vagyunk, ki kell állni elveink mellett. István rendet teremtve és Európa közepén új államot szervezve próbált tekintélyt kivívni magának; mi, mai utódai pedig ezt úgy tehetjük meg, ha következetesen tartjuk magunkat erkölcsi értékeinkhez, valamint hazánkról, Európáról vallott elveinkhez, és a rend erényének ezt a betartását várjuk el Európa vezetőitől is. Csak egy elveiben egységes Európa tudja megvédeni magát a népvándorlás hullámaiban, s megőrizni utódai számára a nemzetek békés, prosperáló Európájának eszményét.”

A remény küszöbén - Orbán Viktor nemzetépítési törekvéseinek szerepe a Szent István-i örökség kiteljesítésében

A több mint ezer esztendős magyar állam megalapításának évfordulója alkalmából ezekben a vészterhes napokban is szerte e hazában, határainkon túl is első királyunkra, Szent Istvánra emlékezünk - személyében a keresztény magyar állam megteremtőjét, az egyik első magyar katolikus szentet és nem utolsósorban a magyar történelem kiemelkedő, európai mércével is meghatározó alakját tisztelve.

Egység

Az összetartozás öröklángja.

A Parlamenttel szemben, az Alkotmány utca végében épült meg az Összetartozás emlékhelye. Eredetileg a trianoni békediktátum századik évfordulóján, június 4-én adták volna át, de a járvány miatt el kellett halasztani a megnyitót. Örökláng jelképezi a szétszakított magyarság összetartozását – foglalja össze a Hirado.hu.

„Száz méter hosszú és öt méter mély az Összetartozás emlékhelye. Az Alkotmány utcából az Országházra néz. Különleges a látványa, mivel süllyesztve van teljesen egybeolvad a Kossuth térrel. A sétány közepén hatalmas kőtömbök és örökláng áll – ez az emlékmű szíve, amely a hét országba szétszakított magyarság összetartozását jelképezi. Két oldalt a falba a történelmi Magyarország településeit vésték. Több mint 12 ezer helységnevet, a leghosszabb az erdélyi Nyugatifelsőszombatfalva. Az emlékműhöz folyamatosan érkeztek az emberek. Csütörtökön többször is hosszú sorok alakultak ki. A védőtávolságot mindenki tartotta és sokan maszkot is viseltek. Az egyik látogató azt mondta: a nemzet egysége most mindennél fontosabb.”

Örökláng jelképezi a szétszakított magyarság összetartozását

A Parlamenttel szemben, az Alkotmány utca végében épült meg az Összetartozás emlékhelye. Eredetileg a trianoni békediktátum századik évfordulóján, június 4-én adták volna át, de a járvány miatt el kellett halasztani a megnyitót. Az emlékhely legmélyebb pontjára, egy több darabra hasított gránittömbhöz, egy száz méter hosszú rámpán lehet lejutni.

Döntés

A trianoni emlékmű sebtépése.

A trianoni emlékmű koncepciójának kialakításában résztvevő szakértők is elismerték, helytállók az építményre vésett helynevekkel kapcsolatos kritikák – állítja a Népszava Online.

„Ahogy arra korábban Szarka László, a Történettudományi Intézet tudományos főmunkatársa is felhívta a figyelmet a Válasz Online hírportálon, illetve később ugyanott egy neve elhallgatását kérő történész is írta, a felsorolt településnevek jelentős része a gránitba vésett formában nem létezett. Az 1898-ban létrehozott Országos Községi Törzskönyvbizottság kapta ugyanis feladatául az akkori országgyűléstől, hogy rendezze a magyar települések elnevezéseit, részben a névegyezések miatti állami adminisztráció nehézségei, részben pedig az ország területén élő más nemzetiségű kisebbségekkel szemben folytatott magyarosító, asszimilációs törekvések érdekében. Ahogy a történészi elemzésekben szerepelt, a települések harmada nem létezett magyar néven, azt a bizottsági munka során magyarosították. Emiatt az az egyik legfőbb kritikája az emlékműnek, hogy a Trianon előtti kisebbségellenes magyar politika példát szolgáltatott, illetve revansvágyat ébreszthetett a szomszédos nemzeti utódállamokban, amikor azok már 1919-ben megkezdték a hozzájuk csatolt települések magyar neveinek megváltoztatását. – Azok a román, szlovák, szerb értelmiségiek, akik egykor ellenezték a magyarosító átnevezéseket, később élen jártak azok megváltoztatásában a világháború után – mondta lapunknak Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet igazgatója. A történész az emlékmű állításának előkészítő munkáját minősítve azt feltételezi, hogy a forrásként használt dokumentumra bürokratikus logika alapján eshetett a választás, régi minta alapján. Hozzátette, ha az emlékművet állító, az Országgyűlés Hivatala alá tartozó Steindl Imre Program (SIP) valóban alapos akart volna lenni, akkor a történészek felhívják a figyelmet a forrás helytelenségére. – Az elmúlt évek emlékezetpolitikai döntései arra engednek következtetni, hogy politikai döntés is volt, hogy egy idealizált állapotnak feleltették meg az emlékművet – mondta Egry Gábor.”

Trianon 100 - Gyógyítás helyett sebtépés

A trianoni emlékmű koncepciójának kialakításában résztvevő szakértők is elismerték, helytállók az építményre vésett helynevekkel kapcsolatos kritikák. - A magyar a Kárpát-medence legnépesebb és legnagyobb gazdasággal rendelkező országa, ebből kötelességek fakadnak, amelyek elől nem bújhatunk el - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a trianoni szerződés 100. évfordulója alkalmából épített Nemzeti Összetartozás Emlékhelyének átadásán csütörtökön a Kossuth téren.

Áldozat

Európa járványcsúcsai.

Több európai országban is negatív rekordokat döntött a járvány a napokban. Világszerte már 22,7 millióan betegedtek meg – számol be róla a Magyar Hírlap Online.

„Csaknem négy hónapja nem regisztráltak egy nap alatt annyi új fertőzöttet Németországban, mint most, csütörtökre ugyanis 1710 ember szervezetében mutatták ki a vírust. Ezt persze az is okozza, hogy minden korábbinál több tesztet végeznek a hatóságok. Spanyolországban szerdán a korlátozások enyhítése óta a legmagasabb napi esetszámot jelentették, több mint háromezer-hétszáz személy tesztje lett pozitív, emellett 127-en életüket vesztették. Az ország ugyancsak több tesztet végez, mint korábban. Az olaszoknál 845 új esetet azonosítottak egy nap alatt, erre május közepe óta nem volt példa. Franciaországból szintén az áprilisihoz hasonló adatok érkeztek: szerdára mintegy háromezer-nyolcszáz fertőzöttet regisztráltak, ami jelentős ugrás a korábbi napokhoz képest. A velünk szomszédos országok közül továbbra is Ukrajnában a legrosszabb a helyzet: csütörtökre ismét kétezer fölé emelkedett a napi fertőzések száma, negyvenen pedig elhunytak. Romániában 1346 fertőzésről és 48 áldozatról számoltak be. Horvátországban – amelyet már több európai ország is 'vörös listára' helyezett – az elmúlt két napban rekordok dőltek meg: előbb 219, majd 255 beteget találtak. Szlovéniában kedden negyvenhárommal nőtt a fertőzöttek száma, utoljára április elején volt ilyen.”

Járványcsúcsok Európa-szerte

Európában naponta átlagosan huszonhatezer új fertőzöttet regisztrálnak - fogalmazott tegnap Hans Kluge a WHO európai igazgatója. Kiemelte a fertőzöttek száma két hónapja folyamatosan emelkedik. Az Európai Bizottság bejelentette, 225 millió adag, koronavírus elleni oltóanyagot tervez felvásárolni a CureVac német vállalattól. Korábban már két céggel szerződtek mintegy 300 millió adag oltóanyag felvásárlására.

Aggodalom

Weisz Fanni szomorkás csillogása.

Néhány héttel ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy Weisz Fanni és férje, Hajmásy Péter a válás mellett döntöttek. A sztárpár szakított, erről mindketten egy érzelmes posztot tettek közzé Instagram oldalukon. Mindkét fél állítja, hogy nem a hűtlenség volt a szakítás oka, s bár próbálták a kapcsolatukat újra lángra lobbantani, ez sajnos nem sikerült – így a Blikk Online.

„A szakítást követően Fanni a Balatonra utazott kipihenni magát és a modell látszólag jól van, közösségi oldalára csupa mosolygós képet posztol, a követői mégis aggódnak érte. Többen is úgy gondolják, hogy Fanni szeme már nem úgy csillog, mint régen, ebből pedig az következik, hogy bizonyára megviselték a történtek. 'Szép vagy, de úgy látom boldogtalan' – írta Fanni pár nappal ezelőtti fotójához az egyik követő. A rajongók aggodalmukat fejezték ki a lány iránt és bíznak benne, hogy hamarosan visszakapják a mindig sugárzóan boldog Fannit.”

Aggódnak a rajongók Weisz Fanniért: ezt vették észre az egyik fotóján

Néhány héttel ezelőtt bombaként robbant a hír, hogy Weisz Fanni és férje, Hajmásy Péter a válás mellett döntöttek. A Blikk is beszámolt róla, hogy a sztárpár szakított, erről mindketten egy érzelmes posztot tettek közzé Instagram oldalukon. Mindkét fél állítja, hogy nem a hűtlenség volt a szakítás oka s bár próbálták a kapcsolatukat újra lángra lobbantani, ez sajnos nem sikerült.

Címkék: Aktuális, lapszemle
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99163/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,lapszemle
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.10.28. 05:00
A járványrobbanás kormányzati felelőssége, Gyurcsány Ferenc gyűlölethulláma, Joe Biden fáradhatatlan bénázása, Németország birodalmi arroganciája és Gryllus Dorka titkos esküvője szerdai online lapszemlénkben.

Tűzvész után most hurrikán okoz hatalmas gondokat az Egyesült Államokban

2020.10.27. 17:10
Riadót hirdettek az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partvidékén, miután a Zeta hurrikán lecsapott Mexikóra és közeledik az amerikai partokhoz.

Orbán Viktor: minden magyar tudja, Amerika a szabadság földje

2020.10.27. 15:15
Felavatták George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrát a Szabadság téren, ahol a miniszterelnök beszédet mondott.

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

A Dobrev-klán újabb aljasságaira hívja fel a figyelmet Rákay Philip

2020.10.27. 09:40
Rákay Philip videósorozatának újabb része tovább elemzi a Dobrev-Gyurcsány duó és a történelem sötét múltjának összefüggéseit, ami így október 23-a …

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Blogstar kávéház

2020.10.27. 05:15
Semjén Zsolt pszichológiai szakvéleménye, Hadházy Ákos sokatmondó tétovázása, a baloldal veretes hazugságai, Holdampf Linda feszítős megbilincselése és Kocsis Korinna kreatív művészkedése keddi online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.10.26. 05:20
A forradalomcsinálás nemzetközi receptjei, Nyugat-Európa egészségügyi diktatúrája, a nemzeti régiók rejtett erőforrásai, Zacher Gábor kőkemény kirohanása és Weisz Fanni könnyes hazatérése hétfői online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.10.24. 21:55
A magyar MotoGP-álom milliárdjai, Hadházy Ákos számkivetettsége, Joe Biden időskori leépülése, Európa koronavírus-fáradtsága és Demi Rose kibuggyanó bájai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.10.24. 04:20
Az SZFE-tüntetés súlyos üzenete, október 23-a megsebzettsége, a tömegrendezvények lázítóinak felelőtlensége, a koronavírus szélsőséges tombolása és Radics Gigi boldogságos babaszobája szombati online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?