Blogolj!

Orbán: szeptembertől „satuhoz közeli” állapot jöhet a határokon

Pintér M. Lajos

Mindent meg kell tenni a vírus behurcolása, a hagyományos oktatási rend biztosítása és az idősek védelme érdekében – fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szükség lesz újabb korlátozásokra a koronavírus-járvány kapcsán – jelentette be a miniszterelnök, aki hozzátette, az osztrák és a horvát vezetéssel, szakemberekkel közvetlen kapcsolatot alakítottak ki. A helyzet most úgy áll, hogy a magyar állapotokhoz képest a legtöbb országban romló tendencia mutatkozik. Még érvényesebb az az állítás, hogy a legnagyobb veszélyt számunkra a fertőzés behurcolása jelenti.

A családok számára a legfontosabb, hogy az óvodák és az iskolák rendben megkezdhessék működésüket azzal együtt, hogy Orbán sikeresnek tartja a digitális oktatás bevezetését. De megvannak ennek az árnyoldalai, sokkal szerencsésebb együtt, egy osztályban tartani a gyermekeket, ez kiegyenlítettebb tudást eredményez. El kell ismerni, a digitális oktatás nem pótolhatja a személyes találkozáson alapuló oktatási rendszert, ezért tartalékként tekintünk rá. Kijelentette,

a cél, hogy megvédjük a hagyományos oktatási szisztémát, vagyis mindent meg kell tennünk a vírus behurcolása ellen.

Az új rendelkezések kialakítása kapcsán elsősorban a magyar és az osztrák tapasztalatokat veszik figyelembe, és bíznak a magyar szakemberek tudásában, munkájában, hiszen a járvány eddigi szakaszában már bizonyítottak – fogalmazott. Fontos, hogy a lényegest meg tudjuk különböztetni a lényegtelentől: a leglényegesebb az emberéletek megmentése, a halálozások számának csökkentése. Továbbra is szüleinkre, nagyszüleinkre kell leginkább vigyázni, mert az idősek a legkiszolgáltatottabbak. Emellett pedig meg kell akadályozni a behurcolást.

Szeptembertől megváltozik az országok zónákba sorolásának rendszere, „satuhoz közeli” állapot jöhet szigorításokkal

– jelentette be a miniszterelnök. Mindenkit arra kért, déli irányba ne szervezzen nyaralásokat, mert az határvédelmi intézkedésekbe fog ütközni.

Amíg nincs vakcina, a bizonytalan helyzet fenn fog maradni

– erősítette meg Orbán, hozzátéve, örömteli, hogy vannak már fejlemények a vakcinákkal kapcsolatban, és „zsibvásári hangzavar” alakult ki, de a célhoz közelebb vagyunk, mint néhány hónappal ezelőtt.

Magyarország minden irányba kinyújtotta a csápjait, mint tavasszal, valamennyi potenciális, ígéretes vakcinára bejelentkezett.

Mindenki aludjon nyugodtan, az őszi védekezésre minden eszköz rendelkezésre áll, sőt, saját termelési kapacitásaink is kiépültek – tájékoztatott.

Ami a második negyedévi 13,5 százalékos gazdasági visszaesést illeti, azt mondta, továbbra is kiemelt cél a munkahelyek védelme. Illetve annyi munkahelyet akarnak teremteni, amennyit a vírus elpusztít. Szeptember közepére most egy logikusan felépített, szisztematikus intézkedésekre épülő kétéves növekedési terv összeállítását rendelte el a kormány, a munkában szakértők vesznek részt.

Mint részletezte: csütörtök délután gazdaságpolitikai megbeszélést tartott az összes érintett miniszterrel és szakértővel, ahol megrendelést adott le a teljes magyar gazdaságpolitikai szakértői gárdának. Azt kérte, hogy az összes, az elmúlt hetekben miniszteriális és szakmai műhelyben készült javaslatot „fésüljék egybe, és szeptember közepére legyen logikus, sok-sok tucatnyi intézkedést is tartalmazó növekedési tervünk”. Hozzátette: számításai szerint szeptember közepére „minden szükséges politikai és kormányzati döntéshozatali fórumon átmegy” az a két évre szóló terv, amelynek mentén a a 2020-as év negyedik negyedévét, 2021-et és 2022-t irányítja majd a kormány.

A Nemzeti Összetartozás Éve is szóba került az interjúban. Orbán Viktor kifejtette, az utóbbi száz-százötven évben a közjogias gondolkodás került előtérbe Magyarországon, ami a történelmi környezetből fakad. De az azt megelőző 850 évben alapvetően nagy politikai kérdésekről tudtunk gondolkodni: hol van Magyarország, mekkora a népessége, mekkora a területe, mekkora területet tudunk megvédeni, kik jelentenek ránk fenyegetést, fenyegetést jelentenek-e a szomszédok, kik a közeli „nagyok”? Orbán szerint ezt a geostratégiai gondolkodást kell újraéleszteni. A nagyfiúk továbbra is a németek, az oroszok és a törökök, a velük való viszony kulcskérdés, ahogy a szomszédokhoz fűződő kapcsolat is. Tíz évet fektettünk bele, hogy jó viszonyt építsünk ki a szomszédokkal: elértük, nem elszigetelni akarják a magyarokat, hanem együttműködni velük. Azaz kijelenthetjük: soha ilyen jó viszonyunk nem volt a szerbekkel és a szlovákokkal, mint most.

Kialakult a közép-európai építkezés lehetősége, ami páratlan esélyt nyújt gazdasági, politikai, szellemi szempontból. Közép-Európa vezérhajója pedig Lengyelország lehet.

Lengyel vezetéssel gazdagodhat, gyorsabban fejlődhet a régió, mint „külső protektor” keresésével.

A miniszterelnök arra is reagált, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök a minap megfenyegette Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnökét, hogy földönfutóvá teszi. Orbán úgy fogalmazott, nincs min meglepődni, a kommunisták már csak ilyenek, avagy Tamás Gáspár Miklóst idézve „kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna”. Azt üzente ugyanakkor, mindenkinek tudnia kell: „aki kardot ránt, kard által vész el”...

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99171/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Zavaros hátterű offshore cégtől bérel buszokat Karácsony

2020.11.24. 10:15
A BKV egy olyan - offshore hátterű - cégtől bérelne buszokat, amelyet az erről szóló tender kiírása előtt egy héttel jegyeztek be. A vállalatnak egyetlen alkalmazottja van, …

3 929 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 117 beteg

2020.11.24. 09:30
3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 181 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Trump engedi a hatalomátvételt, de tovább küzd

2020.11.24. 09:10
Miután Michigan állam választási bizottsága hitelesítette Biden győzelmét, Donald Trump twitterüzenetben jelentette be, hogy ugyan a végsőkig küzdeni fog, de nem gördít akadályt a hatalom …

Blogstar kávéház

2020.11.24. 05:15
A magyar rendvédelem háborgása, Párizs illegális koronapartijai, Brüsszel lopakodó kvótatervei, Törőcsik Mari köszöntése és Curtis szerelmes őrangyala keddi online lapszemlénkben.

Rákay Philip: Márki-Zay, vissza a politikai kisegítőiskolába!

2020.11.23. 21:55
A televíziós producer szerint felháborító, hogy Márki-Zay-szerű vizesnyolcas merészeli fenyegetni tisztességes emberek tízezreit.

Visszaáll az idősek vásárlási sávja!

2020.11.23. 12:25
Orbán Viktor miniszterelnök aláírta és be is jelentette az erről szóló kormányrendeletet.

Müller Cecília: 2021 első negyedévében indulhat a tömeges oltás

2020.11.23. 12:05
Aggasztó, hogy továbbra is napi százas nagyságrendben mozog a járvány halálos áldozatainak száma, de pozitív, biztató jelekről is beszámolt az országos …

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.23. 10:00
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Böjte Csaba: Istennek hála jobban vagyok!

2020.11.23. 09:15
Múlt héten kaptuk a rossz hírt, hogy Böjte Csaba is megfertőződött a koronavírussal, majd kórházba is került. Most viszont érkezett a jó hír is.

3334 fővel nőtt a fertőzöttek száma idehaza

2020.11.23. 09:10
Ez jóval alacsonyabb, mint amilyen számokat az utóbbi napokban közreadtak. A kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma viszont újra emelkedett.

Ezeket a cikkeket olvastad már?