Blogolj!

Orbán: szeptembertől „satuhoz közeli” állapot jöhet a határokon

Pintér M. Lajos

Mindent meg kell tenni a vírus behurcolása, a hagyományos oktatási rend biztosítása és az idősek védelme érdekében – fejtette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szükség lesz újabb korlátozásokra a koronavírus-járvány kapcsán – jelentette be a miniszterelnök, aki hozzátette, az osztrák és a horvát vezetéssel, szakemberekkel közvetlen kapcsolatot alakítottak ki. A helyzet most úgy áll, hogy a magyar állapotokhoz képest a legtöbb országban romló tendencia mutatkozik. Még érvényesebb az az állítás, hogy a legnagyobb veszélyt számunkra a fertőzés behurcolása jelenti.

A családok számára a legfontosabb, hogy az óvodák és az iskolák rendben megkezdhessék működésüket azzal együtt, hogy Orbán sikeresnek tartja a digitális oktatás bevezetését. De megvannak ennek az árnyoldalai, sokkal szerencsésebb együtt, egy osztályban tartani a gyermekeket, ez kiegyenlítettebb tudást eredményez. El kell ismerni, a digitális oktatás nem pótolhatja a személyes találkozáson alapuló oktatási rendszert, ezért tartalékként tekintünk rá. Kijelentette,

a cél, hogy megvédjük a hagyományos oktatási szisztémát, vagyis mindent meg kell tennünk a vírus behurcolása ellen.

Az új rendelkezések kialakítása kapcsán elsősorban a magyar és az osztrák tapasztalatokat veszik figyelembe, és bíznak a magyar szakemberek tudásában, munkájában, hiszen a járvány eddigi szakaszában már bizonyítottak – fogalmazott. Fontos, hogy a lényegest meg tudjuk különböztetni a lényegtelentől: a leglényegesebb az emberéletek megmentése, a halálozások számának csökkentése. Továbbra is szüleinkre, nagyszüleinkre kell leginkább vigyázni, mert az idősek a legkiszolgáltatottabbak. Emellett pedig meg kell akadályozni a behurcolást.

Szeptembertől megváltozik az országok zónákba sorolásának rendszere, „satuhoz közeli” állapot jöhet szigorításokkal

– jelentette be a miniszterelnök. Mindenkit arra kért, déli irányba ne szervezzen nyaralásokat, mert az határvédelmi intézkedésekbe fog ütközni.

Amíg nincs vakcina, a bizonytalan helyzet fenn fog maradni

– erősítette meg Orbán, hozzátéve, örömteli, hogy vannak már fejlemények a vakcinákkal kapcsolatban, és „zsibvásári hangzavar” alakult ki, de a célhoz közelebb vagyunk, mint néhány hónappal ezelőtt.

Magyarország minden irányba kinyújtotta a csápjait, mint tavasszal, valamennyi potenciális, ígéretes vakcinára bejelentkezett.

Mindenki aludjon nyugodtan, az őszi védekezésre minden eszköz rendelkezésre áll, sőt, saját termelési kapacitásaink is kiépültek – tájékoztatott.

Ami a második negyedévi 13,5 százalékos gazdasági visszaesést illeti, azt mondta, továbbra is kiemelt cél a munkahelyek védelme. Illetve annyi munkahelyet akarnak teremteni, amennyit a vírus elpusztít. Szeptember közepére most egy logikusan felépített, szisztematikus intézkedésekre épülő kétéves növekedési terv összeállítását rendelte el a kormány, a munkában szakértők vesznek részt.

Mint részletezte: csütörtök délután gazdaságpolitikai megbeszélést tartott az összes érintett miniszterrel és szakértővel, ahol megrendelést adott le a teljes magyar gazdaságpolitikai szakértői gárdának. Azt kérte, hogy az összes, az elmúlt hetekben miniszteriális és szakmai műhelyben készült javaslatot „fésüljék egybe, és szeptember közepére legyen logikus, sok-sok tucatnyi intézkedést is tartalmazó növekedési tervünk”. Hozzátette: számításai szerint szeptember közepére „minden szükséges politikai és kormányzati döntéshozatali fórumon átmegy” az a két évre szóló terv, amelynek mentén a a 2020-as év negyedik negyedévét, 2021-et és 2022-t irányítja majd a kormány.

A Nemzeti Összetartozás Éve is szóba került az interjúban. Orbán Viktor kifejtette, az utóbbi száz-százötven évben a közjogias gondolkodás került előtérbe Magyarországon, ami a történelmi környezetből fakad. De az azt megelőző 850 évben alapvetően nagy politikai kérdésekről tudtunk gondolkodni: hol van Magyarország, mekkora a népessége, mekkora a területe, mekkora területet tudunk megvédeni, kik jelentenek ránk fenyegetést, fenyegetést jelentenek-e a szomszédok, kik a közeli „nagyok”? Orbán szerint ezt a geostratégiai gondolkodást kell újraéleszteni. A nagyfiúk továbbra is a németek, az oroszok és a törökök, a velük való viszony kulcskérdés, ahogy a szomszédokhoz fűződő kapcsolat is. Tíz évet fektettünk bele, hogy jó viszonyt építsünk ki a szomszédokkal: elértük, nem elszigetelni akarják a magyarokat, hanem együttműködni velük. Azaz kijelenthetjük: soha ilyen jó viszonyunk nem volt a szerbekkel és a szlovákokkal, mint most.

Kialakult a közép-európai építkezés lehetősége, ami páratlan esélyt nyújt gazdasági, politikai, szellemi szempontból. Közép-Európa vezérhajója pedig Lengyelország lehet.

Lengyel vezetéssel gazdagodhat, gyorsabban fejlődhet a régió, mint „külső protektor” keresésével.

A miniszterelnök arra is reagált, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök a minap megfenyegette Vidnyánszky Attilát, a Nemzeti Színház igazgatóját, a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumának elnökét, hogy földönfutóvá teszi. Orbán úgy fogalmazott, nincs min meglepődni, a kommunisták már csak ilyenek, avagy Tamás Gáspár Miklóst idézve „kommunista kutyából nem lesz demokratikus szalonna”. Azt üzente ugyanakkor, mindenkinek tudnia kell: „aki kardot ránt, kard által vész el”...

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99171/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.10.28. 21:30
Az európai minimálbér esélye, az Orbán-kormány otthonteremtése, a Gyurcsány-párt bitcoin-bányászata, Olaszország koronavírus-lázongása és Emily Ratajkowski brutális cicivillantása online lapszemlénkben.

Müller Cecília: Sehol nem terhelődnek majd túl az egészségügyi intézmények

2020.10.28. 12:15
Mindenkinek jut influenzaoltás és a kórházakban sem lesz túlterheltség – ígérte Müller Cecília. 

A koronavírus miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés mára tervezett ülése

2020.10.28. 11:55
Pedig elég fontos lett volna, hiszen ma volt tervben, hogy visszavonja a közgyűlés a maszkviselési rendeletet, ugyanis a korábbi fővárosi rendeletet …

Elhunyt 43 krónikus beteg, 2291 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.10.28. 08:55
2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Megvan az Információs Hivatal új vezetője

2020.10.28. 07:30
A Magyar Közlönyből kiderül, hogy az új igazgató Bunford Zsolt nemzetbiztonsági dandártábornok lesz.

Már most sejthető, hogy kegyetlen télre kell számítanunk

2020.10.28. 07:00
Bár még van két hónap, mire hivatalosan is megérkezik a tél, már most valószínűsíthető, hogy brutális hidegre kell majd felkészülnünk.

Blogstar kávéház

2020.10.28. 05:00
A járványrobbanás kormányzati felelőssége, Gyurcsány Ferenc gyűlölethulláma, Joe Biden fáradhatatlan bénázása, Németország birodalmi arroganciája és Gryllus Dorka titkos esküvője szerdai online lapszemlénkben.

Januárban választanak új képviselőt az áramlopó DK-s helyett

2020.10.27. 19:45
A nagyértékű áramlopáson ért Borka-Szász Tamás helyére 2021. január 24-én tartanak helyi választást Erzsébetvárosban.  A DK-s önkormányzati képviselő …

Tűzvész után most hurrikán okoz hatalmas gondokat az Egyesült Államokban

2020.10.27. 17:10
Riadót hirdettek az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partvidékén, miután a Zeta hurrikán lecsapott Mexikóra és közeledik az amerikai partokhoz.

Ha Gyurcsányon múlt volna, Magyarországnak már annyi

2020.10.27. 17:05
"Elképesztő, hogy azok a Gyurcsányék osztják az észt a válságkezelésről, akik kormányzásuk alatt a csőd szélére vitték és eladósították az országot, a válságkezelésük …

Ezeket a cikkeket olvastad már?