Blogolj!

Pély Barna: Mindenkinek lehet véleménye, de senki nem lát bele a másik életébe 

Mozgalmas évet tudhat maga mögött Pély Barna, akinek tavaly jelent meg Blue Heart című első szólólemeze. Azóta televíziós műsorban zsűrizett, új dalokon dolgozott, s mint minden zenész, vagy éppen zeneipari szereplő, a koronavírus-járvány okozta nehézségeket igyekezett  áthidalni. Egy évvel ezelőtt a Kőfeszt egyik legnagyobb buliját csinálta, és azt ígéri, ez most sem lesz másképp. Blogstar-interjú.

Dorogi László

Majdnem napra pontosan egy évvel ezelőtt varázsolta el a Kőfeszt közönségét koncertjével, s bár az elmúlt hónapokban ez egyáltalán nem tűnt magától értetődőnek, augusztus végén ezt ismét megteheti. Volt mostanában fellépése, vagy hosszú idő után ez lesz az egyik első?

Már volt azért pár fellépésem a nyáron, de tényleg egy kezemen meg tudom számolni - sajnos.

Milyen érzésekkel várja?

Minden koncertre „ünneplőbe öltöztetem a lelkem”, de

a „kőfesztes” koncerthangulatot kimondottan szerettem, és izgatottan várom, mert az idei fesztiválmentes nyáron óriási élményt fog adni nemcsak nekem, de a közönségnek is.

Finoman fogalmazva sem volt átlagos az elmúlt egy éve, televíziós műsorban énekelt elváltoztatott hangon elefántként, bekerült A Dal zsűrijébe, szóval kifejezetten mozgalmas hónapokat tudhatott maga mögött, mielőtt kitört a koronavírus-járvány... Haladjunk sorjában. Hogy élte meg, hogy ismét zsűrizhetett egy dalversenyben?

Nagyon élveztem, mert Artisjus díjas zeneszerzőként először volt alkalmam arra, hogy egy televíziós műsorban a döntésemmel segítsem mind a fiatalabb, mind pedig a generációm előadóit, illetve dalszerzőit. Azt tapasztaltam, hogy nagyon széles a paletta, és elég sok szubjektív szempont adta ki a versenybe került dalok listáját. Szerintem egy színvonalas verseny alakult ki, és ez azt jelenti, hogy magas a színvonal.

Egyetért-e azzal, hogy idén - függetlenül attól, hogy a járvány miatt végül elhalasztották az Eurovíziós dalfesztivált - úgy döntöttünk, hogy nem veszünk részt rajta? 

Nyilván van egy nívója a fesztiválnak, de A Dal alapvetően független tőle. Szerintem fontosabb, hogy arra koncentráljunk, hogy minél több színvonalas, magyar embereknek szóló magyar nyelvű dal kerüljön a felszínre. 

Változott-e ennek fényében meglátása szerint a presztízse a dalversenynek?

A zenészek körében egyáltalán nem. Eddig soha nem látott nagyságú anyagi támogatást, és publicitást kapott a nyertes, hogy tovább fejleszthesse a produkcióját.

A koronavírus-járvány alaposan betett az összes iparágnak, az egyik legnagyobb áldozat pedig kérdés nélkül a zeneipar. Rengeteg háttérmunkás, koncertszervező, zenész, technikus stb. veszítette el munkáját az elmúlt hónapokban, s végül a kormány is belátta, hogy segítségre van szüksége a magyar zenészeknek és az ipar szereplőinek. Magyar betegség lenne, hogy ilyen helyzetben sem képes teljesen összefogni a zenész szakma?

Többen túlgondolták ezt a dolgot. Meggyőződésem, hogy a szakma össze tud fogni, de vannak hangadók, akiknek a médiában közölt véleményét veszik sokan az igazságnak. Mindenkinek lehet véleménye, de senki nem lát bele a másik életébe, ezért szerintem nem is ítélkezhetünk senki felett. Egyszerűen türelemre, empátiára és segítőkészségre van szükség, hogy átvészeljük ezt a nehéz időszakot.

Képes lesz felállni a zeneipar ebből a hatalmas pofonból?

A károk óriásiak, de talán az 500 fő alatti koncertek megtartásával, és az állam segítségével szinten lehet tartani pár szegmenst.  Az a kérdés, hogy mennyire lesz kemény a pandémia második hulláma. A nagyobbik probléma, hogy a koncertszervezés egy ilyen szituban teljesen bizonytalan, pedig a zeneipar bevételeinek kb. 80%-át a koncertek adják. Az egyik legnagyobb bevétel a városi és falusi fesztiválok. Ezeknek a nagy részét nem tartják meg, tehát ez mind kiesés a szakmának.

Az elmúlt időszakban folyamatosan dolgozott, sorra készültek az új dalok, csatlakozott a Petőfi rádió kezdeményezéséhez, a Maradj otthon! kampányhoz is egy dallal. Akkor egy interjúban azt mondta, nem bízik abban, hogy nyáron koncertekre mennek majd az emberek, s nagyot nem is tévedett, bár a körülményekhez képest mindenki igyekszik megteremteni annak lehetőségét, hogy az emberek élő koncertekre mehessenek. Miért fontos, hogy ez így legyen?

A zene hozzátartozik az élethez. Mindenkinek joga van zenét hallgatni, vagy koncertet látogatni. Az élő koncert hatalmas élmény, és az élményeink által formálódunk értékesebb emberekké.

Egyetért-e a táncos-zenés rendezvényekre vonatkozó 500 fős limittel?

Természetesen igen. Furcsa lenne, ha azt feltételezném magamról, hogy valamihez jobban értek, mint azok, akik ezt a kormányrendeletet meghozták.

Mit jelent egy előadó számára, hogy ha kisebb közönség előtt és sterilebb körülmények között is, de ismét zenélhet élőben?

Ezt mindenki másképp éli meg, meg igazából produkciótól is függ. Van, akinek akkora a stábja, hogy ekkora közönség nehezen termeli ki, vagy nagyon magas belépőket kell szedni. Számomra mindig megvolt, és meg is lesz a varázsa ezeknek a koncerteknek. A szakma bizonyos részének most egy ideig alkalmazkodnia kell.

Ennek fényében milyen bulira számít a Kőfeszten?

Én ebben az évben még egy fesztiválon sem voltam - mert nem volt -, úgyhogy egy szuper koncertre számítok. A tavalyin is tetőfokára hágott a hangulat, most is így lesz.

Trianon századik évfordulójára is készített dalt, miért tartotta ezt fontosnak?

Mindig szerettem volna írni egy olyan pörgős dalt, amit magyar emberként, legyünk bárhol a világon, szívesen énekelnénk együtt. Bármilyen határ választ el minket, vagy bármilyen országban is élünk, dolgozunk magyarokként, együtt vagyunk „Határtalanul”. Ezért is kapta a dal ezt a címet. Trianon nagymértékben hozzájárult az elmúlt 100 évben, hogy az összetartozásunkra napi szinten koncentráljunk. Ezt az összetartozást pecsételtem meg a saját szavaimmal ebben a dalban.

Készül-e esetleg új lemez, új dalok? Ha igen, ezekből hallhat-e a közönség a Kőfeszten

Írtam 3 új dalt az elmúlt fél évben. Persze, azóta is dolgozom dalokon, de ezek a Kőfesztig nem lesznek még készen. Alapvetően a Blue Heart c. nagylemezem anyagát játszom, egy-két United slágert, néhány feldolgozást, az új dalok közül pedig a „Határtalanult”. Jó buli lesz!

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99221/pics/lead_800x600.jpg
Határtalanul,Interjú,Kőfeszt,Kőfeszt 2020,Pély Barna,Trianon
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Viktor: éjféltől a közterületeken is kötelező a maszkhasználat

2020.11.10. 21:15
Addig kell kitartani, amíg a koronavírus elleni vakcina megérkezik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök az M1 aktuális csatornának adott keddi …

Orbán Viktor: 2022 végéig ismét 5 százalék lesz a lakásépítési áfa

2020.10.08. 07:35
A miniszterelnök tegnap este a Hírt TV Magyarország élőben című műsorában volt vendég, ahol bejelentette, hogy a szerdai kormányülésen Novák …

Az online edzés olyan mint az online szex - sokan csinálják, de nem az igazi

2020.09.15. 17:10
A világméretű és továbbra sem csituló koronavírus-járványnak “köszönhetően” az elmúlt hónapokban sokan menekültek a testmozgás …

Kozma-Vízkeleti Dániel: A kapcsolat érték, és megéri azt a sok erőfeszítést, amit a fenntartásába fektetünk

2020.08.28. 09:25
Rohanó világunkban a párkapcsolati szerepeink és családmodelljeink is …

Hazai hangzás a Kőfeszten

2020.08.27. 07:40
A Magyarhang zenekar a Káli-medence egyik legismertebb népzenét játszó együttese. A zenekart alkotó Mészáros testvérek szülei még a 70-es években költöztek a vidékre és bár a három testvér (Erzsébet, Vince és Mátyás) már …

Jazz-esített popzene a Kőfeszten: Wenk FUNKover

2020.08.25. 07:20
A győri illetőségű Wenk FUNKover zenekar két koncertet is ad a Kőfeszten. Egyet Kékkúton, egyet pedig Kővágóörsön. A zenekarról Baczoni Gergelyt kérdeztük.

Tfirst Péter: Nemzeti zenekarként az a feladatunk, hogy a klasszikus zenét közelebb vigyük a közönséghez

2020.08.24. 06:50
Az 1963-ban alakult Liszt Ferenc Kamarazenekar az ország egyik legismertebb zenei formációja. …

Borbély Mihály: Az élő zene elvarázsol, és mi szabadon muzsikálunk

2020.08.23. 14:00
A népzene és a jazz olykor kéz a kézben járnak, de a két műfaj tökéletes fúziójának titkára az elsők között alighanem a Borbély-Dresch Quartet jött …

Cseh Tamás, Trianon, LGT: a Csík Zenekar is a Kőfesztre hangol

2020.08.22. 07:00
A Hazám, hazám című kultuszsláger dalszerzőjével, Szabó Attilával a Csík Zenekar Kőfeszt-koncertjéről és a készülő LGT-feldolgozáslemezről is beszélgettünk. …

Visszatérés: a Kőfeszten találkozhat újra a közönséggel Szarka Tamás

2020.08.20. 07:00
A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, zenész, költő zenekarával lép fel augusztus 29-én a Kőfeszten. Valódi csemegének ígérkezik a koncert, mert …

Ezeket a cikkeket olvastad már?