Blogolj!

Tfirst Péter: Nemzeti zenekarként az a feladatunk, hogy a klasszikus zenét közelebb vigyük a közönséghez

Az 1963-ban alakult Liszt Ferenc Kamarazenekar az ország egyik legismertebb zenei formációja. Felléptek már a New York-i Carnegie Hall, a Sydney-i Operaház vagy a párizsi Théatre de la Ville színpadain, idén pedig a KŐFESZTEN is hallhatja őket a közönség. Tfirst Péterrel, a zenekar koncertmesterével hagyományokról és megújulásról, a zenekar sikeréről és a jövőbeli terveiről beszélgettünk. Blogstar-interjú.

Nagy Tünde

A Liszt Ferenc Kamarazenekar már több mint fél évszázada egyaránt biztos pontja a klasszikus zenei élet hazai és a nemzetközi elitjének. Folyamatosan tartani ezt a nívót, az bizony elég kemény feladatnak tűnik. Mi a sikerük titka?

A történelmi múlt, ami a zenekar mögött áll. Természetesen a hosszú időre való tekintettel a mi esetünkben is fennállt több fiatalító folyamat, melyek után ugyan változott a zenekar összetétele, de ez nem egyik napról a másikra következett be. Az újabb zenekari tagok is több éves folyamat alatt nőttek bele a csapatba.

Ahogy Ön is említette, ez valóban kemény feladat. Egy olyan csapatjáték, amely a legjobban a profi sportolók felkészüléséhez hasonlít. A karantén időszaka alatt nagyon hiányzott a „közös edzés”.

Júniusban, mikor újra kezdtük a próbákat, olyanok voltunk, mint a formából kiesett sportolók. Szerencsére azonban a megfelelő alapok birtokában mindenki hamar magára talált.

Miután ilyen nagy múltra tekintenek vissza, elmondható hogy bizonyos változásokra időnként szükség van. Mennyire tartják a fontosnak a megújulást? Vagy ebben a műfajban inkább a hagyományokhoz ragaszkodnak?

Személyiségemből fakadóan inkább a hagyományt hangsúlyoznám, de természetesen a kor elvárásai szerint a megújulásra is szükség van. Most is éppen egy ilyen folyamatot élünk, hiszen

új művészeti vezetővel, Várdai István világhírű csellóművésszel dolgozunk együtt azon, hogy a zenekar a 21. századi zenei életben is kimagaslóan tudjon teljesíteni a színpadon. Ez pedig izgalmas koncertprogramot, valamint darabválasztási megújulást is igényel egyben.

Nemzetközileg elismert gordonkaművész a Liszt Ferenc Kamarazenekar élén

A Liszt Ferenc Kamarazenekar régóta meghatározó és kulcsfontosságú szereplője a hazai és a nemzetközi zenei életnek, az együttes évről évre a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lép fel, a kamarazenei műfaj egyik legkiválóbb képviselőjeként tartják számon világszerte. Mindezt a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság, kiemelkedő művészi érzékenység biztosítja.

Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a zenekar a pályafutása során szinte az egész világot bejárta, az utóbbi években Amszterdamtól, Dél-Amerikán át egészen Japánig eljutottak. Mégis fellépnek olyan fesztiválokon is, mint a Kőfeszt, ami ezért egy egészen más világ. Miért tartják fontosnak, hogy a nemzetközi, csillogó előadótermek mellett az ilyen kisebb, hagyománytisztelő kezdeményezésen is fellépjenek? Máshogy készülnek fel a különböző fellépésekre?

Ez nem egyedi - csak a zenekarra jellemző - folyamat, hiszen nemzetközileg is jellemző, hogy a nagynevű koncerthelyszínek mellett résztvesznek az együttesek a kisebb régiók programjaiban is. Személy szerint én nagyon örülök ennek a folyamatnak, és a Liszt Ferenc Kamarazenekar nagyon szívesen tesz eleget ilyen felkéréseknek is. Emellett pedig

nemzeti zenekarként az a feladatunk, hogy a klasszikus zenét közelebb vigyük a közönséghez. Van-e erre jobb mód, mint egy szép nyári délután, egy csodás szabadtéri helyszínen, Bartók, Csajkovszkij és Brahms muzsikájával? Egy ilyen koncert nekünk is élmény, ezt pedig mindig sikerül átadnunk a lelkes közönségnek is. Természetesen ugyanolyan komoly felkészülés van e mögött is, mint mondjuk egy zeneakadémiai koncert mögött.

Ha már itt tartunk: úgy kezdtük, hogy már jó ideje a „pályán vannak”, így természetes, hogy a közönség személyében és elvárásaiban is változik az évek során. Mit vár el a mai közönség egy nemzeti zenekartól? Mennyire jelent kihívást megfelelni az (új)elvárásoknak?

Finoman kell egyensúlyozni a közönség elvárásai és a megújítási tervek, folyamatok között. A rendszeres koncertlátogató újra és újraszereti meghallgatni a sikerdarabokat, de emellett mégis szükséges a repertoár bővítése is. Meg lehet szerettetni egy új művet, egy kortárs darabot is, ha segítjük ebben a hallgatókat. Mi erre törekszünk, és elsősorban az átiratokban látjuk ennek a legnagyobb lehetőségét. Ilyen sikeres próbálkozásunk volt a Kreutzer-szonáta átirata tavaly, számos ilyen tervünk van a következő évadra nézve is.

Megfigyelhető- e, hogy mit szeret jobban a magyar közönség, és mit a nemzetközi?

Nem, ilyen szempontból soha nem érzékeltünk különbséget. Erre kiváló példa a tavalyi Argerich-turnénk francia helyszíne, ahol kimondottan ragaszkodtak hozzá, hogy Bartók Divertimentóját adjuk elő, ez ott is ugyanúgy slágerdarab, mint itthon vagy bárhol máshol.

A koronavírus-járvány miatt kialakult intézkedések eléggé súlyosan érintették a művészvilágot. Önöknek milyen terveik vannak az elkövetkezendő időszakra nézve, hogyan képzelik el a zenekar jövőjét?

Igen, valóban jelenleg ez a legnehezebb, és nem csak nekünk, minden zenekarnak és zenésznek egyaránt. Hiszen lételemünk a közönség szeretete, és ennek megvalósulása a koncerteken. Éppen ezért reméljük, és nagyon várjuk, hogy a következő évadban már a megszokott módon működhessünk. Ezzel kapcsolatban a terveink is nagyon jelentősek, már az új bérletünket is meghirdettük. Arra pedig nagyon nehéz lesz felkészülni, ha mindez mégsem valósulhat meg, de természetesen erre az eshetőségre is van már egy forgatókönyvünk: tovább dolgozunk a közösségi médián keresztül a kapcsolattartáson, koncertek megosztásával, illetve online zenei eseményekkel is.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99226/pics/lead_800x600.jpg
Interjú,Kőfeszt,Kőfeszt 2020,Liszt Ferenc Kamarazenekar,Tfirst Péter,Várdai István
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az online edzés olyan mint az online szex - sokan csinálják, de nem az igazi

2020.09.15. 17:10
A világméretű és továbbra sem csituló koronavírus-járványnak “köszönhetően” az elmúlt hónapokban sokan menekültek a testmozgás …

Kozma-Vízkeleti Dániel: A kapcsolat érték, és megéri azt a sok erőfeszítést, amit a fenntartásába fektetünk

2020.08.28. 09:25
Rohanó világunkban a párkapcsolati szerepeink és családmodelljeink is …

Hazai hangzás a Kőfeszten

2020.08.27. 07:40
A Magyarhang zenekar a Káli-medence egyik legismertebb népzenét játszó együttese. A zenekart alkotó Mészáros testvérek szülei még a 70-es években költöztek a vidékre és bár a három testvér (Erzsébet, Vince és Mátyás) már …

Jazz-esített popzene a Kőfeszten: Wenk FUNKover

2020.08.25. 07:20
A győri illetőségű Wenk FUNKover zenekar két koncertet is ad a Kőfeszten. Egyet Kékkúton, egyet pedig Kővágóörsön. A zenekarról Baczoni Gergelyt kérdeztük.

Borbély Mihály: Az élő zene elvarázsol, és mi szabadon muzsikálunk

2020.08.23. 14:00
A népzene és a jazz olykor kéz a kézben járnak, de a két műfaj tökéletes fúziójának titkára az elsők között alighanem a Borbély-Dresch Quartet jött …

Pély Barna: Mindenkinek lehet véleménye, de senki nem lát bele a másik életébe 

2020.08.22. 17:45
Mozgalmas évet tudhat maga mögött Pély Barna, akinek tavaly jelent meg Blue Heart című első szólólemeze. Egy évvel ezelőtt a …

Cseh Tamás, Trianon, LGT: a Csík Zenekar is a Kőfesztre hangol

2020.08.22. 07:00
A Hazám, hazám című kultuszsláger dalszerzőjével, Szabó Attilával a Csík Zenekar Kőfeszt-koncertjéről és a készülő LGT-feldolgozáslemezről is beszélgettünk. …

Visszatérés: a Kőfeszten találkozhat újra a közönséggel Szarka Tamás

2020.08.20. 07:00
A Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, zenész, költő zenekarával lép fel augusztus 29-én a Kőfeszten. Valódi csemegének ígérkezik a koncert, mert …

A barokktól a jazz-ig - A Concerto Budapest Rézfúvós Kvintett a Kőfeszten

2020.08.19. 08:00
A több mint százéves múltra visszatekintő Concerto Budapest hazánk egyik vezető nagyzenekara. A zenekar, mely évente közel száz hangversenyt ad …

Enyedi Tamás: A Magos legújabb, karanténszülte anyaga debütál a Kőfeszten!

2020.08.18. 08:00
A 10 éve működő Magos Együttes a karantén ideje alatt sem pihent. A zenekar tagjai folyamatosan próbáltak, most pedig a KŐFESZT-en mutatják be …

Ezeket a cikkeket olvastad már?