Blogolj!

Gulyás Gergely: Szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok.

Mint közölte, elkezdődött a második hullám, és a márciusira emlékeztető megbetegedési adatok jellemzőek Európa-szerte: mindenütt rohamosan nő a fertőzések száma, így hazánkban is.

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken. Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel.

A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk” – ismertette. Hozzátette: ez alól kivételt jelent a korábbi szabályoknak megfelelően a katonai konvojok belépése, a humanitárius folyosón való áthaladás, sporteseményekre vonatkozóan szigorú szabályok léptek életbe. Gulyás Gergely kiemelte, hogy a fertőzések többségének eredete külföldi.

Szombat reggel 7 órakor a határellenőrzési akciócsoport fog ülésezni, amelyen a miniszterelnök is részt vesz a honvédelmi és a belügyminiszter mellett.

A kormány döntött arról is, hogy Ukrajnának, egészen pontosan Kárpátaljának 50 lélegeztetőgépet küld, kárpátaljai egészségügyi intézményekbe.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, két tesztet végeztetett el magán, amelyek eredménye negatív lett, ezek alapján vehetett részt a kormány ülésén.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, az Emmi ajánlása nem javasolja a nagy tanévnyitó ünnepségek megtartását, a modern technika lehetőséget nyújt arra, hogy az igazgatók, intézményvezetők üzeneteiket a diákokhoz eljuttathassák. A kormány döntése alapján iskolánként lehetőség nyílik arra, hogy komolyabb fertőzésszám esetén az intézmény bezárásáról dönthessenek.

Kiemelte, a cél az, hogy normális keretek között folytatódhasson az oktatás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, nem várt módon sikeresen vizsgázott az online oktatási rendszer, azonban az oktatás mellett nevelésre is szükség van, amelyre digitálisan lényegesen kevesebb lehetőség nyílik. Belföldi osztálykirándulások megtartására van lehetőség, minden esetben ezt egyedi mérlegelésnek kell megelőznie – tette hozzá Gulyás Gergely.

A határok lezárásnak célja, hogy az országon belüli biztonságot biztosítani lehessen, hogy az élet normális mederben folyhasson.

A legsötétebb diktatúrák időszakához tartoznak azok a kijelentések, amelyeket Gyurcsány Ferenc használt Vidnyánszky Attilával kapcsolatban” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy ő is aláírta a petíciót.

A külföldről hazatérők tesztköltségeivel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a magyar kormány augusztus elseje óta nem vállalja át ezeket a költségeket, hozzátéve, hogy szeptember 15-től a hazánknál lényegesen gazdagabb Németországban is ugyanez lesz érvényben.

(Borító: szatmar.ro)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99460/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,határ,koronavírus
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Október elseje után is marad a határzár

2020.09.28. 15:15
Bár a határátlépésre vonatkozó korlátozó intézkedések továbbra is fennmaradnak, a visegrádi országok polgárai számára még mindig élnek a könnyítések.

Müller Cecília: most az egyéni felelősségvállalás a legfontosabb

2020.09.28. 11:45
Az operatív törzs megtartotta szokásos napi sajtótájékoztatóját, ahol a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket ismertették.

702 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.28. 08:10
Ezzel 24 716 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 13 beteg, így az elhunytak száma 749 főre emelkedett, 5152-en pedig már meggyógyultak.

Orbán: ha egyszer sikerült, újra sikerül legyőzni a járványt

2020.09.27. 20:20
Magyarország számára lesz koronavírus elleni vakcina és mindenkinek, aki akarja, időben elérhető lesz az oltóanyag - erről Orbán Viktor miniszterelnök a TV2 Tények …

937 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma

2020.09.27. 09:30
Ezzel 24 014 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 6 beteg, így az elhunytak száma 736 főre emelkedett, 5141-en pedig már meggyógyultak.

Minden egészségügyi feltétel adott a védekezéshez Magyarországon

2020.09.26. 11:10
Rendelkezésre áll a szükséges számú kórházi ágy, egészségügyi eszköz és személyzet Magyarországon - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a …

Tizenkét koronavírusos beteg meghalt, 950 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.09.26. 09:10
Ismét ezerhez közelített az újonnan regisztrált koronavírus-fertőzöttek száma itthon az elmúlt huszonnégy órában, már a 23 ezret is …

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

2020.09.25. 11:25
Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint …

927 fővel emelkedett a hazai fertőzöttek száma

2020.09.25. 08:55
Újabb kilenc halálos áldozatot követelt a koronavírus-járvány Magyarországon.

750 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma hazánkban

2020.09.24. 08:55
750 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 21 200 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Ezeket a cikkeket olvastad már?