Blogolj!

Gulyás Gergely: Szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy visszatérnek az első hullám idején alkalmazott határvédelmi szabályok.

Mint közölte, elkezdődött a második hullám, és a márciusira emlékeztető megbetegedési adatok jellemzőek Európa-szerte: mindenütt rohamosan nő a fertőzések száma, így hazánkban is.

A koronavírusjárvány-helyzet alakulása miatt a járvány első hulláma idején alkalmazott határvédelmi szabályokhoz való visszatérésről döntött a kormány – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken. Így fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgár Magyarország területére nem léphet, csak indokolt kivételekkel.

A külföldről hazatérő magyaroknak pedig 14 napig – vagy mindaddig, amíg két nap különbséggel két negatív tesztet nem tudnak bemutatni – karanténba kell vonulniuk” – ismertette. Hozzátette: ez alól kivételt jelent a korábbi szabályoknak megfelelően a katonai konvojok belépése, a humanitárius folyosón való áthaladás, sporteseményekre vonatkozóan szigorú szabályok léptek életbe. Gulyás Gergely kiemelte, hogy a fertőzések többségének eredete külföldi.

Szombat reggel 7 órakor a határellenőrzési akciócsoport fog ülésezni, amelyen a miniszterelnök is részt vesz a honvédelmi és a belügyminiszter mellett.

A kormány döntött arról is, hogy Ukrajnának, egészen pontosan Kárpátaljának 50 lélegeztetőgépet küld, kárpátaljai egészségügyi intézményekbe.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, két tesztet végeztetett el magán, amelyek eredménye negatív lett, ezek alapján vehetett részt a kormány ülésén.

Újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, az Emmi ajánlása nem javasolja a nagy tanévnyitó ünnepségek megtartását, a modern technika lehetőséget nyújt arra, hogy az igazgatók, intézményvezetők üzeneteiket a diákokhoz eljuttathassák. A kormány döntése alapján iskolánként lehetőség nyílik arra, hogy komolyabb fertőzésszám esetén az intézmény bezárásáról dönthessenek.

Kiemelte, a cél az, hogy normális keretek között folytatódhasson az oktatás.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte, nem várt módon sikeresen vizsgázott az online oktatási rendszer, azonban az oktatás mellett nevelésre is szükség van, amelyre digitálisan lényegesen kevesebb lehetőség nyílik. Belföldi osztálykirándulások megtartására van lehetőség, minden esetben ezt egyedi mérlegelésnek kell megelőznie – tette hozzá Gulyás Gergely.

A határok lezárásnak célja, hogy az országon belüli biztonságot biztosítani lehessen, hogy az élet normális mederben folyhasson.

A legsötétebb diktatúrák időszakához tartoznak azok a kijelentések, amelyeket Gyurcsány Ferenc használt Vidnyánszky Attilával kapcsolatban” – hangsúlyozta a miniszter, hozzátéve, hogy ő is aláírta a petíciót.

A külföldről hazatérők tesztköltségeivel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, a magyar kormány augusztus elseje óta nem vállalja át ezeket a költségeket, hozzátéve, hogy szeptember 15-től a hazánknál lényegesen gazdagabb Németországban is ugyanez lesz érvényben.

(Borító: szatmar.ro)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99460/pics/lead_800x600.jpg
Gulyás Gergely,határ,koronavírus
 

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Sehol nem terhelődnek majd túl az egészségügyi intézmények

2020.10.28. 12:15
Mindenkinek jut influenzaoltás és a kórházakban sem lesz túlterheltség – ígérte Müller Cecília. 

A koronavírus miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés mára tervezett ülése

2020.10.28. 11:55
Pedig elég fontos lett volna, hiszen ma volt tervben, hogy visszavonja a közgyűlés a maszkviselési rendeletet, ugyanis a korábbi fővárosi rendeletet …

Elhunyt 43 krónikus beteg, 2291 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.10.28. 08:55
2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Felrobbantotta magát egy felfegyverkezett embercsempész Vitnyédnél

2020.10.26. 17:20
Öngyilkos lett egy felfegyverkezett embercsempész a Győr-Moson-Sopron megyei Vitnyédnél, miközben a rendőrök elől menekült.

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Ezeket a cikkeket olvastad már?