Blogolj!

Újra kiadja a Charlie Hebdo a karikatúrákat, amelyek miatt terrortámadás áldozata lett

Dorogi László

A szatirikus francia lap a terrortámadás perének első napján jelenik meg a Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákkal.

Újra közzéteszi a Mohamed prófétából gúnyt űző karikatúrákat a Charlie Hebdo című francia szatirikus lap, amelynek több szerkesztőségi tagja is dzsihadista merénylet áldozata lett öt évvel ezelőtt - számolt be az MTI.

A karikatúrák a szerdán megjelenő új lapszám címlapján lesznek láthatóak, azon a napon, amikor elkezdődik a tizenkét halálos áldozatot követelő terrortámadás pere a párizsi esküdtszéken.

Az ominózus rajzok eredetileg a Jyllands-Posten című dán napilapban jelentek meg 2005. szeptember 30-án, a Charlie Hebdo egy évvel később közölte le őket. A karikatúrákon a próféta turbán helyett bombát visel a fején, vagy éppen kést ránt két lefátyolozott nőre.

A Charlie Hebdo szerkesztőségét több ízben is megfenyegették az erős vallási és társadalmi töltetű rajzok miatt, majd 2015. január 7-én két francia dzsihadista hatolt be a szerkesztőségbe, ahol tizenkét embert megöltek, és tizenegyet megsebesítettek. A lap hét legfőbb karikaturistáját, köztük a főszerkesztőt is kivégezték.

A merénylőket két napig üldözte a rendőrség, eközben egy harmadik társuk agyonlőtt egy rendőrt Párizs egyik déli elővárosában, majd másnap egy kóser élelmiszerboltban túszokat ejtett, akik közül négyet megölt. A rendőrség egyidejűleg indított akciókban végzett mindhárom terroristával és kiszabadították a túszokat.

A három napig tartó támadásokban összesen tizenheten veszítették életüket, köztük három rendőr halt meg. A támadást követően a Charlie Hebdo elköltözött, biztonságát megerősítették, a szerkesztőség pedig jelenleg is titkos helyen dolgozik. Ennek ellenére a lap munkatársai az elmúlt években is több halálos fenyegetést kaptak.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99595/pics/lead_800x600.png
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.10.28. 05:00
A járványrobbanás kormányzati felelőssége, Gyurcsány Ferenc gyűlölethulláma, Joe Biden fáradhatatlan bénázása, Németország birodalmi arroganciája és Gryllus Dorka titkos esküvője szerdai online lapszemlénkben.

Januárban választanak új képviselőt az áramlopó DK-s helyett

2020.10.27. 19:45
A nagyértékű áramlopáson ért Borka-Szász Tamás helyére 2021. január 24-én tartanak helyi választást Erzsébetvárosban.  A DK-s önkormányzati képviselő …

Tűzvész után most hurrikán okoz hatalmas gondokat az Egyesült Államokban

2020.10.27. 17:10
Riadót hirdettek az Egyesült Államok Mexikói-öböl menti partvidékén, miután a Zeta hurrikán lecsapott Mexikóra és közeledik az amerikai partokhoz.

Ha Gyurcsányon múlt volna, Magyarországnak már annyi

2020.10.27. 17:05
"Elképesztő, hogy azok a Gyurcsányék osztják az észt a válságkezelésről, akik kormányzásuk alatt a csőd szélére vitték és eladósították az országot, a válságkezelésük …

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Orbán Viktor: minden magyar tudja, Amerika a szabadság földje

2020.10.27. 15:15
Felavatták George H. W. Bush néhai amerikai elnök szobrát a Szabadság téren, ahol a miniszterelnök beszédet mondott.

A kormány 60 új buszt állít forgalomba Budapesten és az elővárosban

2020.10.27. 14:35
Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár bejelentette, hogy a budapesti és az elővárosi közlekedésébe …

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

Nonszensz: a határon túli magyarok támogatásán sértődött meg Ukrajna

2020.10.27. 10:10
Szijjártó Péter reagált az ukrán külügy vádaskodására és két magyar tisztviselő kitiltásra, Magyarország álláspontja szerint a a határon túli …

A Dobrev-klán újabb aljasságaira hívja fel a figyelmet Rákay Philip

2020.10.27. 09:40
Rákay Philip videósorozatának újabb része tovább elemzi a Dobrev-Gyurcsány duó és a történelem sötét múltjának összefüggéseit, ami így október 23-a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?