Blogolj!

Úti ikon őrzi Szent II. János Pál emlékét

Születésének századik évfordulójára emlékeztek Máriapócson.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Úti ikon átadásával és felszentelésével emlékeztek II. János Pál pápa (1920-2005) születésének századik évfordulójára szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Máriapócson – tudósít az MTI.

„Számunkra az ikon képbe foglalt imádság, ami ablakot nyit a láthatatlan világra”

– fogalmazott Latorcai János, az Országgyűlés KDNP-s alelnöke az ünnepségen. Mint mondta, a Pavel Alekszandrovics Florenszkij orosz ortodox teológustól származó definíció tökéletesen leírja azt, amit egy hívő ember érez, amikor egy megszentelt ikon előtt állva, imádkozó lélekkel kapcsolatot keres Istenével, kérve annak kegyelmét és áldását családjára, országára és nemzetére.

A kisebbik kormánypárt politikusa emlékeztetett, az ikon nem messze áll attól a helytől, ahol 1991 augusztusában leszállt a katolikus egyházfőt Máriapócsra szállító katonai helikopter. Latorcai János az évforduló alkalmából csütörtökön kezdődő emlékzarándoklatot megemlítve elmondta, kellenek ilyen megtisztulást hozó események, mert a világ tele van ellentmondással, miközben az emberiség az életnek a századokon megtartó alapját, a keresztényi értékeket „sutba vágva” egyre többször keveredik tévútra.

„Nemcsak a teljes lelki kiüresedés ez, hanem a minden érték tagadását jelentő nihilizmushoz is vezet”

– hangoztatta a politikus. Hozzátette, ha nem akarunk egy gyökerét és lelkét vesztett országban és kontinensen élni, amelyet a nála virulensebb kultúrák szellemileg és gazdaságilag uralnak, akkor fel kell venni a harcot a hitünk, kultúránk és nemzetünk védelmében.

Az eseményen Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője beszédében arra kereste a választ, miszerint a kétezer éves keresztényi misszió betöltötte-e már a feladatát és rendeltetését. A keresztény embereknek nagy a felelőssége, modern korunkat látva soha nem volt ekkora kihívás a keresztény hit és misszió megvallásában és megélésében, mint most – mondta. Akkor van jövője a kereszténységnek, ha tüdejének minden lebenyével lélegzik – rögzítette Simicskó István, megjegyezve, ebben a folyamatban nagy szerepe volt II. János Pál pápának.

A Latorcai-Ujházi Aranka és Monostory Viktória ikonfestőművészek alkotta, a helyi idősotthon előtt felállított műalkotást Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita és Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök áldotta meg és szentelte fel.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99942/pics/lead_800x600.jpg
egyház,hit,kereszténység,Szent II. János Pál,vallás
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

A keresztény összefogás győzheti le a világjárványt

2020.05.30. 21:30
Pünkösd kiváló alkalmat teremt rá, hogy a kereszténység magába nézzen, átgondolja, értékelje helyzetét.

Zarándokok nélkül a pünkösdszombati csíksomlyói búcsú (videó)

2020.05.30. 11:50
A koronavírus-járvány ugyan megakadályozta a személyes jelenlétet, de nem győzhetett: a hívek a televízióban, rádióban, valamint az interneten követhették az …

Egyre több egyházmegyében nyitnak ki a templomok

2020.05.16. 08:45
Az egyházmegyék a járványügyi intézkedések enyhítésére hivatkozva, sorra engedélyezik a nyilvános templomi misék megtartását. Elsőként a Kaposvári, a Váci, a Székesfehérvári a …

Elhalasztják a budapesti Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust

2020.04.23. 13:20
Egy évvel később rendezik meg az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, amit eredetileg szeptember 13. és 20. között tartottak volna meg idén a magyar fővárosban.

Szent II. János Pál segíthet legyőzni a koronavírust

2020.04.03. 05:35
A hívek közösen kérték a szent pápa közbenjárását a járvány legyőzése érdekében.

Az istentisztelet is megváltozik itthon a koronavírus miatt

2020.03.05. 18:35
Több óvintézkedést is bevezetnek a magyar templomokban a koronavírus-fertőzés megelőzése érdekében – jelentette be a Magyar Katolikus Püspök Konferencia.

Budapestre költözhet az egész Pázmány

2020.03.05. 07:55
Egy, a parlamentnek benyújtott törvényjavaslat szerint új, józsefvárosi (Palotanagyed) épületeket kapna a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) a magyar államtól, cserébe az állam pedig ingyen megkapja az …

Hazánk is a Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetsége alapítói között

2020.02.08. 11:35
A nemzetközi szervezetet 27 ország hozta létre az amerikai elnök, Donald Trump kezdeményezésére.

Több ezren tüntettek a képződményező Niedermüller ellen Budapesten

2020.01.30. 21:10
A tömeg az erzsébetvárosi, keresztényeket becsmérlő DK-s polgármester lemondását követelte. A demonstrálók teljesen megtöltötték az Erzsébet körutat a …

Elhunyt Török József egyháztörténész, a máltai lovagrend káplánja

2020.01.24. 18:15
A hit elkötelezett védelmezője életének 74., papságának 45. évében méltósággal viselt súlyos betegség után 2020. január 24-én tért meg …

Ezeket a cikkeket olvastad már?