Blogolj!

Gulyás Gergely: nem engedhetjük meg, hogy a vírus tönkretegye a mindennapokat

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a pénteki Kormányinfón elmondta, Magyarország felkészült a koronavírus-járvány második hullámára, az emberi élet védelme a legfontosabb, de a gazdaság semmiképpen sem állhat le, így egyelőre nem várhatók újabb szigorítások.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A tárcavezető ismertette, a kormány szerdai ülésén leghosszabban a járványhelyzettel foglalkozott és elkezdte kiértékelni a nemzeti konzultáció rendelkezésre álló eredményeit, amely teljes ismeretében a jövőben lehetnek a járványügyi szabályozásban változások, egyelőre viszont nem tervez a kormány szigorítani a jelenleg is érvényben lévő szabályokon.

Gulyás Gergely leszögezte, a koronavírus-járvány második hulláma Magyarországot is elérte, de erre sikerült felkészülnünk, a sikeres védekezéshez szükséges tesztek, maszkok és lélegeztetőgépek beszerzése megtörtént, a szükséges infrastruktúra rendelkezésre áll.

"Nem engedhetjük meg, hogy a vírus tönkretegye a mindennapokat, veszélyeztesse az oktatást, a hétköznapokat. Mindent megteszünk, hogy az emberi egészség és élet védelme biztosított legyen, de a védekezés célja a második hullám alatt nem csak az, hogy a lehető legkevesebbek egészsége károsodjon, hanem az is, hogy az ország működőképességét megőrizzük"

- hangsúlyozta Gulyás Gergely, aki hozzátette, az is nagyon fontos, hogy a bölcsődék, óvodák, iskolák is a lehetőségekhez mérten normális körülmények között működhessenek.

Különösen fontos a gazdaság élénkítése és a munkahelyek megőrzése

A magyar gazdaság helyzetére kitérve a tárcavezető ismertette, júliusban 4,7 százalék volt a munkanélküliek aránya, ami az Európai Uniós átlaghoz (7,2 százalék) képest jobb eredmény. Több mint 4 460 000-en dolgoztak júliusban, így elmondható, hogy az EU-s tagállamok közül Magyarország a munkavállalók számát tekintve a lehető legkisebb veszteséggel élte túl a válság első szakaszát. Kiemelte, ezzel együtt is 6,1 százalékos visszaesés volt megfigyelhető a magyar gazdaságban az első negyedévben, ezért különösen fontos a gazdaság élénkítése és a munkahelyek megőrzése.

Gulyás Gergely elmondta, mintegy 10 ezer milliárd forint áll rendelkezésre a koronavírus-járvány elleni védekezéshez, ebből sokat már elköltöttek, de még mindig vannak pénzügyi eszközök a további intézkedésekhez. Kiemelte, 791 milliárd forintot költöttek eddig a védekezésre és több mint 2 ezer milliárd forintot fordítottak a gazdaságra. A fizetési moratórium bevezetése 3 ezer milliárd forint értékű fizetési kötelezettség elhalasztásának lehetőségét jelentette, és a cégek kétharmada, a magánadósok több mint fele élt is a lehetőséggel. 2100 milliárd forintot tesznek ki a tőke- és garanciaprogramok, míg a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja 1500 milliárd forintot jelent.

A migráció önmagában véve is nemzetbiztonsági kockázat

A Miniszterelnökséget vezető miniszter kérdésre válaszolva elmondta, azok a szervezetek, amelyek támogatják és propagálják az illegális migrációt nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek.

A tárcavezető arra is kitért, hogy azok a munkahelyek, ahol a normális működés biztosítható - akár távmunkával is -, ne állítsák le a termelést, ugyanis a kormány azt támogatja, ha a gazdaság a körülményekhez képest normális rendben működik, ugyanis a gazdaság leállásának veszélye még az egészségügyi veszélynél is nagyobb

A kormány azt reméli, nem lesz újabb Pesti úti tragédia

A tárcavezető kérdésre válaszolva kifejtette, azt remélik, hogy a kamaraerdei idősotthon nem lesz hasonló gócpont, mint a Pesti úti idősotthon. Hangsúlyozta, egy védekezési időszakban nem politikai vitákat kell folytatni, de ha a kormány bármilyen segítséget tud nyújtani akár a fővárosnak, akár másnak, meg fogja tenni. Gulyás Gergely helyeselte a Fidesz fővárosi frakciójának javaslatára is, miszerint a budapesti önkormányzatnak támogatnia kellene a gazdaság fővárosi szereplőit, mint mondta, a kormány több ezer milliárdot költött a gazdaság ösztönzésére, Budapest pedig az ország leggazdagabb városa, s mivel Budapest 100 milliárd forinton ül, a Fidesz javaslata nem egy pártpolitikai akció.

A felsőoktatási reform lényege, hogy a kormány kivonuljon a felsőoktatásból

Gulyás Gergely a Színház - és Filmművészeti Egyetem ügyével kapcsolatban kifejtette, lefolytatták a szakmai vitákat az egyetemekkel a reformokkal kapcsolatban és a legtöbb intézmény támogatta az alapítványi formát. Az SZFE esetében a kuratórium egyetlen tagja miatt fejezik ki sokan az elégedetlenségüket, ez viszont egy személyi vita.

"A kormány kivonul a felsőoktatásból, ez a lényege a felsőoktatás átalakításának. A reform lényege, hogy az államtól függetlenek legyenek az egyetemek. Mindkét félnek azt javasolom, tárgyaljanak egymással. Mi jelenleg nem vagyunk aktív cselekvői ennek a történetnek, csupán nézői. Üdvözölném, ha párbeszéd kezdődne a két fél között"

- szögezte le a tárcavezető.

Cikkünk folyamatosan frissül.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/99995/pics/lead_800x600.png
Gulyás Gergely,Kormányinfó,koronavírus
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Sehol nem terhelődnek majd túl az egészségügyi intézmények

2020.10.28. 12:15
Mindenkinek jut influenzaoltás és a kórházakban sem lesz túlterheltség – ígérte Müller Cecília. 

A koronavírus miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés mára tervezett ülése

2020.10.28. 11:55
Pedig elég fontos lett volna, hiszen ma volt tervben, hogy visszavonja a közgyűlés a maszkviselési rendeletet, ugyanis a korábbi fővárosi rendeletet …

Elhunyt 43 krónikus beteg, 2291 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.10.28. 08:55
2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Szomorú vasárnap: 3149 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.25. 09:35
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 krónikus beteg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?