Blogolj!

Már nem karanténmentesek a Nagy-Britanniába utazó magyarok

Kálovics Tibor

A brit kormány levette Magyarországot (illetve Portugáliát) a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

Fotó: portfolio.hu

Az intézkedés már azokra is vonatkozik akik brit idő szerint hajnali négy óra - közép-európai idő szerint öt óra után érkeztek meg Magyarországról és Portugáliából Angliába. Az intézkedés szerint ezeknek az embereknek két hetet kell elkülönítve tölteniük, az rendelkezés alól a brit állampolgárok sem mentesülnek. 

A brit kormány csütörtök bejelentett intézkedésének hatálya Angliára terjed ki, de még aznap a skót és a walesi kormány is bejelentette, hogy hazánk esetében ugyanilyen döntést hozott. Ez alapján a Magyarországról Walesbe és Skóciába érkezőknek ma hajnaltól szintén karanténba kell vonulnia. A skót és a walesi kormány Portugáliát már korábban levette a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról. 

A brit külügyminisztérium közben megváltoztatta a Magyarországra vonatkozó utazási útmutatást. Az új direktíva azt tanácsolja a brit állampolgároknak, hogy csak a lehető legszükségesebb esetekben keressék fel hazánkat. Az útmutató a már Magyarországon tartózkodó briteket nem szólítja fel azonnali távozásra vagy arra, hogy rövidítsék le az itt töltött időt. 

Az érvényes szabályozás úgy szól, hogy a Magyarországról és Portugáliáól érkezők a karanténidőszak letelte előtt elutazhatnak Nagy-Britanniából, de ha két hétig vagy rövidebb ideig maradnak akkor a tartózkodásuk teljes időtartamára elkülönítésben kell lenniük. Aki megszegi a karanténnal kapcsolatos előírást az ezer font pénzbírsággal sújtható. 

Az elkülönítettek a karantén alatt nem járhatnak munkába vagy iskolába és nem utazhatnak sem taxival sem pedig tömegközlekedéssel. Csak akkor hagyhatják le a lakhelyüket élelmiszer, gyógyszerek és alapvető fogyasztási cikkek vásárlása miatt ha nincs olyan ismerősük aki ebben tudna nekik segíteni. A lakhely elhagyásának tilalma alól felmentést ad, ha az érintettnek sürgős orvosi ellátásra van szüksége, hozzátartozója temetésén akar részt vennie, illetve ha valamilyen jogi eljárás miatt kell részt vennie. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/100025/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.27. 07:05
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Blogstar kávéház

2020.11.27. 05:15
A korrupciós veszély fokozódása, a Gyurcsány-kormány LMBTQ-politikája, a népszavazás álcája, Diego Maradona rejtélyes halála és Vlagyimir Putyin titokzatos leánya pénteki online lapszemlénkben.

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?