Blogolj!

Müller Cecília: az utóbbi napokban 35 év a betegek átlagéletkora

Az országos tisztifőorvos leszögezte: a koronavírus elleni védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük, s ne kelljen újra lezárni az országot. Június 17-ét követően ismét sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati tájékoztatón elmondta, hat hónapja kísérik figyelemmel a koronavírus-járvány aktuális helyzetét, a magyarországi és az európai megbetegedési adatokat, illetve a nemzetközi intézkedéseket, s javaslatokat tesznek a döntéshozóknak. Ez a tevékenységük folyamatos. Ami a rendőrséget illeti, az egyenruhásoknak most kiemelt feladatuk a határok védelme és a hatósági házi karanténok ellenőrzése.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy a nyári kedvező járványügyi adatokat követően a nyugvópont véget ért, a vírus sajnos újra fellángolt az egész világon. Nyár vége óta növekszik a fertőzöttek száma, idehaza ötödik napja közelíti az ezres határt. A szakember szerint máshogy kell védekezni, mint a tavaszi első hullámban, hiszen megismertük a vírus természetét, terjedését. Ezúttal más stratégiát alkalmazunk a vírus kezelésére, hiszen most jellemzően nem az idősebbek, hanem a fiatalok, leginkább a 20-29 éves korosztály érintett, akiknél leginkább enyhe lefolyású a megbetegedés vagy tünetmentes. Ugyanakkor továbbadhatják a kórokozót a legveszélyeztetettebbeknek, az időseknek és a krónikus betegeknek, akik súlyos állapotba kerülhetnek, akár meg is halhatnak. A védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük. Ezért születnek az új szabályok, melyeket viszont szigorúan be kell tartani, ha szeretnénk elkerülni, hogy a járvány újra megbénítsa az országot, mint tavasszal tette.

Elmondta, az azonosított fertőzöttek száma ma 16 920 fő. Az aktív fertőzöttek száma pedig 11 863 fő jelenleg. Az elmúlt 24 órában hatan hunytak el, 55 és 81 év közötti betegek. Arra kérik a fiatal korosztályt, tartsa be a higiénés szabályokat, ne adják át a fertőzést szüleiknek, nagyszüleiknek. A fertőzöttek átlagéletkora Magyarországon tavasszal jellemzően magasabb volt, most pedig a teljes pandémiára vetítve 41 év, az utolsó tíz nap átlagát vizsgálva 35 év. A fiatalokat jellemzően nem szükséges kórházban ápolni, csak azokat, akiknél középsúlyosan vagy súlyosan zajlik a betegség.

Ami az új szabályokat illeti, 21-étől, hétfőtől kezdve szigorodnak a maszkviselési előírások, jóval több helyen szükséges azt viselni, az üzletek és a tömegközlekedés mellett számos egyéb helyen, így a mozikban, színházakban és a plázákban. Ezentúl nem lehet sállal, kendővel eltakarni az arcot, csak szabályos textil- vagy orvosi maszkkal, mely az orrot és a szájat is fedi. A legvalószínűbb ugyanis továbbra is a cseppfertőzéssel történő terjedés. Müller Cecília ezért a lehető legnagyobb fegyelmezettséget kérte az emberektől, egyúttal jelezte, adott esetben szankcionálni fogják azokat, akik nem tartják be az előírásokat. Kérte tovább, kerüljük a zsúfolt helyeket, és figyeljünk oda a kézmosásra vagy az alkoholos kézfertőtlenítésre is. Fontos szabály, hogy ne menjen közösségbe, akinek bármilyen felső légúti tünete van. A szórakozóhelyek nyitva tartását is szabályozzák, mert itt a tapasztalatok szerint „sokféle egészségügyi állapotú ember verődik össze”, 23 óra után ezen intézményeknek be kell zárniuk. A kórházakban és a szociális intézményekben fenntartják a látogatási tilalmat, az iskolákban október 1-jével bevezetik a testhőmérséklet-mérést.

Arra is kitért, idén különösen hasznos lehet az influenza elleni védőoltás beadatása, amit ingyenesen lehet majd megtenni a háziorvosoknál. Az influenzaoltások beadása a háziorvosi rendelőkben fog zajlani, előzetes telefonos bejelentkezést követően, úgy, hogy aki oltakozni vágyik, ne is érintkezzen a betegekkel. 

Újságírói megkeresésre válaszolva arról is beszámolt, a magyar egészségügyben rendelkezésre állnak a koronavírusos betegek ápolásához szükséges fizikai, tárgyi és személyi feltételek. Meghatározott rendben történik az intézmények bevonása az ellátásba, amint a részt vevő egységek elérik kapacitásuk 80 százalékát.

Az is kiderült, a második hullám kezdete óta 5 százalékon áll a fertőzöttek között az egészségügyi dolgozók aránya, ami azt jelzi, fegyelmezetten hordják a védőeszközöket, és betartják a járványügyi előírásokat, ezért Müller Cecília szerint köszönet illeti őket.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/100344/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus,Müller Cecília,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.27. 07:05
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Müller Cecília: Folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók tesztelése

2020.11.25. 11:55
Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol ismertették a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

3806 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.11.25. 09:30
Ezzel összesen már 185 687 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt huszonnégy órában 106-an hunytak el, összesen 4 114 áldozata van már a …

Operatív törzs: íme a megyei bontás a fertőzöttek számáról

2020.11.24. 12:10
Mától életbe lépett az idősek vásárlási idősávját biztosító intézkedés, de nem csupán erről esett szó az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Ezeket a cikkeket olvastad már?