Blogolj!

Müller Cecília: az utóbbi napokban 35 év a betegek átlagéletkora

Az országos tisztifőorvos leszögezte: a koronavírus elleni védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük, s ne kelljen újra lezárni az országot. Június 17-ét követően ismét sajtótájékoztatót tartott az operatív törzs.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a szombati tájékoztatón elmondta, hat hónapja kísérik figyelemmel a koronavírus-járvány aktuális helyzetét, a magyarországi és az európai megbetegedési adatokat, illetve a nemzetközi intézkedéseket, s javaslatokat tesznek a döntéshozóknak. Ez a tevékenységük folyamatos. Ami a rendőrséget illeti, az egyenruhásoknak most kiemelt feladatuk a határok védelme és a hatósági házi karanténok ellenőrzése.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy a nyári kedvező járványügyi adatokat követően a nyugvópont véget ért, a vírus sajnos újra fellángolt az egész világon. Nyár vége óta növekszik a fertőzöttek száma, idehaza ötödik napja közelíti az ezres határt. A szakember szerint máshogy kell védekezni, mint a tavaszi első hullámban, hiszen megismertük a vírus természetét, terjedését. Ezúttal más stratégiát alkalmazunk a vírus kezelésére, hiszen most jellemzően nem az idősebbek, hanem a fiatalok, leginkább a 20-29 éves korosztály érintett, akiknél leginkább enyhe lefolyású a megbetegedés vagy tünetmentes. Ugyanakkor továbbadhatják a kórokozót a legveszélyeztetettebbeknek, az időseknek és a krónikus betegeknek, akik súlyos állapotba kerülhetnek, akár meg is halhatnak. A védekezés célja most az, hogy tudjuk élni a mindennapi életünket, de ezt biztonságosan tegyük. Ezért születnek az új szabályok, melyeket viszont szigorúan be kell tartani, ha szeretnénk elkerülni, hogy a járvány újra megbénítsa az országot, mint tavasszal tette.

Elmondta, az azonosított fertőzöttek száma ma 16 920 fő. Az aktív fertőzöttek száma pedig 11 863 fő jelenleg. Az elmúlt 24 órában hatan hunytak el, 55 és 81 év közötti betegek. Arra kérik a fiatal korosztályt, tartsa be a higiénés szabályokat, ne adják át a fertőzést szüleiknek, nagyszüleiknek. A fertőzöttek átlagéletkora Magyarországon tavasszal jellemzően magasabb volt, most pedig a teljes pandémiára vetítve 41 év, az utolsó tíz nap átlagát vizsgálva 35 év. A fiatalokat jellemzően nem szükséges kórházban ápolni, csak azokat, akiknél középsúlyosan vagy súlyosan zajlik a betegség.

Ami az új szabályokat illeti, 21-étől, hétfőtől kezdve szigorodnak a maszkviselési előírások, jóval több helyen szükséges azt viselni, az üzletek és a tömegközlekedés mellett számos egyéb helyen, így a mozikban, színházakban és a plázákban. Ezentúl nem lehet sállal, kendővel eltakarni az arcot, csak szabályos textil- vagy orvosi maszkkal, mely az orrot és a szájat is fedi. A legvalószínűbb ugyanis továbbra is a cseppfertőzéssel történő terjedés. Müller Cecília ezért a lehető legnagyobb fegyelmezettséget kérte az emberektől, egyúttal jelezte, adott esetben szankcionálni fogják azokat, akik nem tartják be az előírásokat. Kérte tovább, kerüljük a zsúfolt helyeket, és figyeljünk oda a kézmosásra vagy az alkoholos kézfertőtlenítésre is. Fontos szabály, hogy ne menjen közösségbe, akinek bármilyen felső légúti tünete van. A szórakozóhelyek nyitva tartását is szabályozzák, mert itt a tapasztalatok szerint „sokféle egészségügyi állapotú ember verődik össze”, 23 óra után ezen intézményeknek be kell zárniuk. A kórházakban és a szociális intézményekben fenntartják a látogatási tilalmat, az iskolákban október 1-jével bevezetik a testhőmérséklet-mérést.

Arra is kitért, idén különösen hasznos lehet az influenza elleni védőoltás beadatása, amit ingyenesen lehet majd megtenni a háziorvosoknál. Az influenzaoltások beadása a háziorvosi rendelőkben fog zajlani, előzetes telefonos bejelentkezést követően, úgy, hogy aki oltakozni vágyik, ne is érintkezzen a betegekkel. 

Újságírói megkeresésre válaszolva arról is beszámolt, a magyar egészségügyben rendelkezésre állnak a koronavírusos betegek ápolásához szükséges fizikai, tárgyi és személyi feltételek. Meghatározott rendben történik az intézmények bevonása az ellátásba, amint a részt vevő egységek elérik kapacitásuk 80 százalékát.

Az is kiderült, a második hullám kezdete óta 5 százalékon áll a fertőzöttek között az egészségügyi dolgozók aránya, ami azt jelzi, fegyelmezetten hordják a védőeszközöket, és betartják a járványügyi előírásokat, ezért Müller Cecília szerint köszönet illeti őket.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/100344/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus,Müller Cecília,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Szomorú vasárnap: 3149 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.25. 09:35
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 krónikus beteg.

1820 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.10.24. 09:30
Egy nap leforgása alatt 38 honfitársunk halt meg a koronavírus-járványban.

Orbán Viktor: A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak vakcinához

2020.10.23. 18:15
A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak koronavírus elleni, megbízható minőségű vakcinához - mondta Orbán Viktor …

2066 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 47 krónikus beteg

2020.10.23. 09:05
2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban …

Ezeket a cikkeket olvastad már?