Blogolj!

Félő, hogy megemelkedik a halálozások száma Magyarországon

Az országos tisztifőorvos ezért az operatív törzs pénteki tájékoztatóján figyelmeztetett: a társadalomnak, különösen a fiataloknak most nagyobb a felelőssége, mint valaha.

Fotó: MTI

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta: 263 rendőri intézkedést kezdeményeztek eddig védelmi intézkedések megszegése miatt a héten, ebből csak 133-at az utóbbi egy napban, jellemzően azért, mert akadt, aki a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben nem viselt maszkot. Kiderült, nem volt olyan látogató a csütörtöki Európai Szuperkupa-döntőn, akinél emelkedett testhőmérséklet miatt meg kellett volna akadályozni a belépést. 16 főnél elsőre bejelzett ugyan a hőkamera, de tizenöt percen belül a második mérés igazolta, hogy nincs hőemelkedésük.

Müller Cecília országos tisztifőorvos beszámolt róla, Magyarország, Európa és a világ a járványügyi készültség időszakában van, mindannyiunknak ki kell lépnünk a komfortzónákból. Jelenleg a második hullám felszálló szakaszát éljük, körülbelül egy hete idehaza is megközelíti az ezer főt a napi új fertőzöttek száma. 927 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 22 127 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 9 beteg – heten közülük hetven év felettiek – így az elhunytak száma 718 főre emelkedett, 4945-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma jelenleg 16 464 fő. A mai napon 577 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 30-an vannak lélegeztetőgépen.

A szakember szerint az újonnan felfedezett fertőzöttek jellemzően a fiatal korosztályból kerülnek ki, de a súlyosabb megbetegedések továbbra is az idősebbeket és a krónikus betegeket érintik, rájuk kell tehát kiemelten vigyázni a higiéniai szabályok betartásával. Úgy fogalmazott, a WHO irányelveinek megfelelően változik a járvány kezelése a második hullámban, de jellemzően a védekezési és járványügyi szabályok állandóak maradtak. Emlékeztetett, hazánkban kijelöltek 29 Covid-ellátó kórházat, melyek három részletben, lépcsőzetesen, terv szerint lépnek be az ellátásba. Budapesten van egyébként tíz első vonalbeli intézmény, melyek a középsúlyos és súlyos betegeket látják el, vidéken pedig tizenkilenc egység, ezek sorjában lépnek el az ellátásba, amint valamely egység elérte kapacitása 80 százalékát. Ehhez kapcsolódóan megkezdődött a védőeszközök, valamint az egészségügyi szakemberek, dolgozók átvezénylése is a koncentrált védekezés jegyében.

Az alapvető higiéniai szabályok betartása továbbra is közérdek

– szögezte le. Egyszerű szabályokról van szó, de életeket menthetnek. Örömmel tapasztalja, hogy a lakosság egyre inkább együttműködő, az emberek már egymást is figyelmeztetik. A járvánnyal csak együtt tudunk megküzdeni – mutatott rá.

Külön szólt a kézmosás fontosságáról. Felhívta a figyelmet, csak olyan kézfertőtlenítőt használjunk, mely a címkéjén láthatóan engedélyszámmal rendelkezik, hiszen sajnos hamisítványok is terjednek. Fontosnak nevezte, hogy a kézmosás legalább 20-30 másodpercig tartson, s ne maradjanak ki az ujjbegyek, az ujjközök és a hüvelykujj sem, mindent alaposan dörzsöljünk át szappannal, fertőtlenítőszerrel. Arra is kitért, alig van már térítéses PCR-vizsgálat a napi tesztelések között, azok döntő része ingyenes, járványügyi érdekből történik, mert valaki gyanús vagy a hatóság elrendeli ellenőrzését.

A tájékoztatón elhangzott, ha egy gyermek pozitív tesztet produkál, akkor osztálytársai, valamint szülei és testvérei is kontaktoknak minősülnek, akik lappangási időszakban lehetnek, tehát meg kell őket figyelni. Ha valakinek az osztálytársa pozitív, akkor neki az otthonában kell kivárnia a tíz nap lappangási időt, amíg jelentkezhetnek rajta a tünetek, a szülők viszont ilyen esetben nem szoros kontaktok. Amennyiben viszont az adott gyermek tüneteket mutat, máris jelentkezni kell a háziorvosánál.

Igaz-e, hogy az ITM előrejelzései szerint október elejétől várható a halálozások megugrása? – hangzott el a kérdés. Müller Cecília szerint léteznek matematikai modellek és járványügyi alapvetések, melyek arra mutatnak, hogy a fertőzések számának növekedésével a halálesetek is emelkedni fognak, különösen, ha magas kockázatú csoportokat ér el a vírus.

Ezt akarjuk leginkább elkerülni, ezért kérik a fiatalokat, különösen is vigyázzanak idős, beteg rokonaikra, akik kitettek a súlyos, akár végzetes megbetegedéseknek. Sajnos a kórházakban is nő az ápoltak száma, jellemzően négy-öt héten belül emelkedhet a halálozások száma, ezt szeretnénk megelőzni

– mondta el, hangsúlyozva: most nagyobb a társadalom, különösen a fiatalok felelőssége, mint valaha!

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/100603/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Szomorú vasárnap: 3149 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.25. 09:35
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 krónikus beteg.

1820 fővel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

2020.10.24. 09:30
Egy nap leforgása alatt 38 honfitársunk halt meg a koronavírus-járványban.

Orbán Viktor: A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak vakcinához

2020.10.23. 18:15
A cél az, hogy a magyarok az elsők között juthassanak koronavírus elleni, megbízható minőségű vakcinához - mondta Orbán Viktor …

2066 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 47 krónikus beteg

2020.10.23. 09:05
2066 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 54 278 főre nőtt a hazánkban …

Mostantól a szabadtéri és sportrendezvényeken is kötelező a maszk használata

2020.10.23. 07:10
A kormány csütörtökön rendeletet adott ki a maszkviselés szabályainak szigorításáról, így péntektől újabb helyeken lesz kötelező …

Ezeket a cikkeket olvastad már?