Blogolj!

Müller Cecília: Magyarország célja, hogy elkerülje az újabb korlátozásokat

Az országos tisztifőorvos szerint ha a lakosság betartja a védelmi intézkedéseket és a higiéniai szabályokat, akkor elkerülhetőek a szigorítások, lezárások.

Fotó: MTI

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, a kormány mai ülésén dönthet a határzár fenntartásáról, s várhatóan maradnak is az érvényben lévő intézkedések. Azt is elárulta, a rendőrség az elmúlt másfél hétben 499 személy ellen lépett föl a járványügyi szabályok megszegése miatt. Az elmúlt 24 órában 36 rendőri intézkedés történt.

Müller Cecília országos tisztifőorvos arról beszélt, 894 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 26 461 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 8 beteg, így a halottak száma 765 főre emelkedett, 5890-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 19 806 fő. Jelenleg 773 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen.

Kiemelte, a trendek szerint hazánkban naponta 8-10 fővel nő sajnos a halottak száma, ahogy egyre több embert ápolnak kórházban. A mára elhalálozottak 54-78 év közötti személyek voltak, jellemzően szív-érrendszeri vagy daganatos megbetegedésben szenvedtek, erre jött még rá a vírus, ami végül fatális következményhez vezetett. Arra is kitért, arányaiban egyre több ember kerül kórházba az aktív fertőzöttek közül, tehát fontos, hogy mindenki betartsa a járványügyi és higiéniai szabályokat.

Azt mondta, mindenki, aki gyanús, és akinek szüksége van a vizsgálatra, annak ingyenes elvégzik a PCR-tesztet Magyarországon.

A szakember szerint a szomszédos országokban egyre több a korlátozó, szigorító intézkedés, a lezárás, hazánk ezt szeretné elkerülni, ezért kell elfogadni és alkalmazni a védelmi intézkedéseket, higiéniai előírásokat. Megerősítette, holnaptól megindul a kötelező iskolai lázmérés, 37,8 fok testhőmérséklet fölött negyedóra múlva pihenés után visszamérés következik, ha a második mérés is emelkedett hőmérsékletet jelez, az érintett gyermeknek el kell hagynia az intézményt. Az iskolákba már megérkeztek vagy legkésőbb ma megérkeznek a hőkapuk, hőmérők – árulta el.

A csütörtöki Idősek Világnapja kapcsán arra kérte a magyarokat, különösen figyeljenek oda a szépkorúakra, vigyázzunk rájuk, mert ebben a járványban is különösen ők a veszélyeztetettek, sérülékenyek. Az időseknek azt ajánlotta, a velük nem egy háztartásban élőkkel minimalizálják a kontaktusokat, illetve célzottan, tervezetten járjanak vásárolni, valamint otthonukban többször szellőztessenek, mossanak kezet, fertőtlenítsék lakásukat, a gyakran érintett felületeiket. Ha segítségre van szükségük, keressék az önkormányzatoknak, akiknek jogszabályban is foglalt kötelezettségük a szépkorúak támogatása.

Sajtómegkeresésre válaszolva úgy felelt, sportklubokban és edzőtermekben nem tervezik kötelezővé tenni a maszkviselést, mert a fokozott légvétel miatt maszkban sportolni nem előnyös. Fokozott szellőztetésre és fertőtlenítésre szólította fel az edzőtermeket, de inkább szabadban sportolást javasolt mindenkinek.

Azt mondta, nem lehet pontosan tudni, hogyan hatna egy egészséges emberre, ha egyszerre kapná el az influenzát és az új koronavírust, de bizonyosan nagyobb megterhelést jelentene, mintha egyszerre csak egy vírussal küzdene a szervezet. Éppen azért mindenkit arra kért, vegye föl a térítésmentes influenza elleni védőoltást október második felétől.

Kiderült az is, 21 városban vizsgálják a szennyvízben a vírus örökítőanyagát, ez egyfajta jósló, előrejelző értékkel bír, 4-10 napon belül növekedhet a pozitív személyek száma, ahol nő az örökítőanyag a szennyvízben. Ebben az időszakban elsősorban Nyugat-Magyarországon látunk emelkedést.

Müller Cecília megerősítette, a 32. héttől erősödött fel a járvány dinamikája a második hullámban Magyarországon, de mostanra visszacsökkent az R érték 1 körülre, ezt a járvány különböző adataiból számolták ki az illetékesek. A családi összejöveteleken, baráti találkozókon, esküvőkön, színházi előadásokon való részvétel kapcsán mindenkitől fokozott óvatosságot és bölcsességet kért, fokozott elővigyázatosságra szólítva föl az időseket, krónikus betegeket, immunhiányos személyeket.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/100791/pics/lead_800x600.jpg
fertőzés,járvány,koronavírus,Müller Cecília,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Sehol nem terhelődnek majd túl az egészségügyi intézmények

2020.10.28. 12:15
Mindenkinek jut influenzaoltás és a kórházakban sem lesz túlterheltség – ígérte Müller Cecília. 

A koronavírus miatt elmarad a Fővárosi Közgyűlés mára tervezett ülése

2020.10.28. 11:55
Pedig elég fontos lett volna, hiszen ma volt tervben, hogy visszavonja a közgyűlés a maszkviselési rendeletet, ugyanis a korábbi fővárosi rendeletet …

Elhunyt 43 krónikus beteg, 2291 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.10.28. 08:55
2291 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 65 933 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Szigorodott a belépés a hévízi önkormányzatnál

2020.10.27. 16:50
Mint az ismeretes, a koronavírus-járvány második hullámának emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon ez pedig újabb szigorításokat követel. A helyzet alól senki sem …

Müller Cecília: A felelősségünk közös

2020.10.27. 12:00
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

2079 fővel nőtt a fertőzöttek száma, csaknem 3 ezren vannak kórházban

2020.10.27. 09:15
A járvány megjelenése óta összesen már 63 642-en fertőződtek meg. Az elmúlt huszonnégy órában 63 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így …

Az őszi szünetben megkezdődött az iskolák fertőtlenítése

2020.10.26. 13:00
Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján arra kérte a diákokat, hogy az őszi szünet alatt kerüljék a csoportosulásokkal járó …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Meghalt 47 beteg, 2316-tal nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.10.26. 09:25
Ezzel az azonosított fertőzöttek száma átlépte a 61 ezret, az aktív fertőzöttek száma 43 600.

Szomorú vasárnap: 3149 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma

2020.10.25. 09:35
3149 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, elhunyt 35 krónikus beteg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?