Blogolj!

Orbán: elegünk van a vírusból, de neki nincs elege belőlünk

A koronavírus-járvánnyal szembeni védekezésről, a friss kormányzati intézkedésekről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő az interjúban először arra a kérdésre válaszolt, tudjuk-e tartani a lépést a vírussal. Azt mondta, nekünk már elegünk van a vírusból, de neki nincs elege belőlünk, támad, fertőz, ráadásul gyorsabban, mint korábban. Amíg nincs vakcina, addig a védekezésé a főszerep, ami lépcsőzetes. Ahogy nehezedik a helyzet, úgy nyitnak meg újabb és újabb kórházakat, és állítanak az ágyak mellé újabb és újabb orvosokat, ápolókat

Hozzátette, egy matematikai képlet szerint határozzák meg, mekkora lesz a csúcsterhelés szinte, és úgy érzi, igenis tudjuk majd tartani a lépést a Coviddal. Kiváló, nemzetközileg is elismert matematikus, járványügyi, virológus szakértőink szerint a valószínűsíthető legmagasabb terhelés, ha egyszerre 200 ezer ember fertőzött hazánkban, 16 ezren szorulnak kórházi kezelésre, 8-1000 fő lélegeztetőgépre. A kormány viszont úgy gondolja, a tudósok is tévedhetnek, akár alulbecsülhetik a veszélyt, tehát kétszer ekkora terhelésre tervezik az ellátási kapacitásokat. Ennek megfelelően történik majd az orvosok és ápolók vezénylése, ami – ismerte el – nagyon nehéz helyzet, különösen a családosok számára.

Amíg nincs vakcina, és felszálló ágban van a járvány, az átszervezések elkerülhetetlenek

– szögezte le Orbán Viktor.

A miniszterelnök beszámolt a küszöbön álló, áttörő erejű orvosbéremelésről is. Kijelentette, a járvány második hulláma hosszabb és keményebb is lesz, ezért a védekezés érdekében – a történelmi adósságot is rendezve – növelni kell az orvosok teherbíró képességét. A válság megkövetelte, hogy elővegyük ezt a kérdést, mert csak így lehet világszínvonalúan védekezni a második hullámban is – mutatott rá.

Elismerte, voltak ezzel kapcsolatban viták a kormányzatban, ő azokkal értett egyet, akik azt mondták, a járvány nem ellene szól egy nagy arányú bérrendezésnek, hanem épp az összefogást erősíti, tehát nem lehet tovább húzni az időt. Úgy értékelt, kifejezetten bizalmi hangulatú megbeszélést folytatott az orvosi kamarával, de még számos részletkérdést kell tisztázni, ez a következő hónapok feladata.

Ami a konkrét béremelést illeti, rámutatott, keszekusza jogviszonyok uralkodnak a kórházakban a dolgozók jogállását tekintve. Ezen kell majd átrágniuk magukat a szakembereknek, s új jogalapot, egészségügyi munkajogviszonyt hoznak létre az ágazat szereplőinek, akik az állami, egyházi, önkormányzati intézményekben dolgoznak. Azt ígérte, az egészségügy támogatására fordított pénzt megduplázzák, ily módon valóban mintegy kétszeresére fognak nőni a bérek, úgy, hogy természetesen nem minden orvost érint majd egységes mértékben a változás. A kormány befogadta a Magyar Orvosi Kamara javaslatait.

A műsorban szó esett az Európai Bizottság jogállamisági országjelentéséről is. Orbán Viktor úgy fogalmazott, világos a képlet és az időrend: előbb egy új migrációs rendezési terv jelent meg, amit a V4-ek visszautasítottak, mire a bizottság egyik alelnöke durván megtámadta Magyarországot. „Tökkelütöttnek nyilvánította a magyarokat, és ez nem megy” – szögezte le, hozzáfűzve, a magyarokat sem sértegetheti senki, ahogy a franciákat és a németeket sem. A jogállamisági jelentés nem más, mint egy Soros-jelentés, a Soros György által finanszírozott szervezetek összehangolt támadása. A miniszterelnök szerint

ezen érthetetlen viták helyett egyetlen dolgunk lenne: megfékezni a járványt Európában, megvédeni az emberek egészségét és munkahelyét.

Orbán Viktor levélben kérte Ursula von der Leyentől Vera Jourová bizottsági alelnök eltávolítását, az interjúból kiderült, hivatalos válasz még nem érkezett.

Úgy összegzett, az európai politikai nincs jó állapotban. Ennek a hátterében szerinte az áll, hogy olyan változások mentek és mennek végbe a világban, melyre a nyugati rendszer nem volt felkészülve. A nyugatiak a világgazdaság nagy tortájából egyre kisebb szeletet vehetnek ki, ehhez mérten szűkül a nyugati országok gazdasága, és egyelőre nem sikerül ehhez alkalmazkodni. Így például az EU korábban 25 százalékkal vette ki a részét a világgazdaságból, ez most 15 százalékra csökkent. A politikusok érzik a nyomást, stagnál és romlik az életszínvonal, gondok vannak otthon. Az európai politikusoknak be kellene azonosítaniuk a probléma gyökerét, és megoldást keresni, ehelyett a nemzetek egymásnak esnek, és az uniós bürokraták sem a kedélyeket hűtenek, nem nyugtatnak, hanem szítják a feszültséget Soros-jelentésekkel, migrációs javaslatokkal – húzta alá.

A homoszexualitásról szóló viták kapcsán pedig elmondta, Magyarországon vannak szabályok, melyek toleráns, türelmes megközelítésen alapulnak. A magyarok jól viselik a provokációkat is, de létezik egy vörös vonal – hagyják békén a gyermekeinket!

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/100926/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,fertőzés,gazdaság,járvány,koronavírus,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.26. 07:05
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Ezt a cikket cenzúrázta a “független” Soros-média

2020.11.25. 12:15
Orbán Viktor közzétette Soros Györgynek szánt levelét, miután a Project Syndicate letiltotta azt.

Müller Cecília: Folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók tesztelése

2020.11.25. 11:55
Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol ismertették a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

3806 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.11.25. 09:30
Ezzel összesen már 185 687 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt huszonnégy órában 106-an hunytak el, összesen 4 114 áldozata van már a …

Operatív törzs: íme a megyei bontás a fertőzöttek számáról

2020.11.24. 12:10
Mától életbe lépett az idősek vásárlási idősávját biztosító intézkedés, de nem csupán erről esett szó az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

Ezeket a cikkeket olvastad már?