Blogolj!

Pont kerülhet a repülőtéri fantomjárat ügyének végére

Az elmúlt napokban több egymásnak ellentmondó információ látott napvilágot a budapesti 100E jelzésű autóbusszal kapcsolatban, de most Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója végre tiszta vizet öntött a pohárba.

Fotó: Wikipédia

Szövevényes ügy bontakozott ki BKK háza táján, annyi szent, de olybá tűnik, hogy hamarosan feloldódhat a fővárosi közlekedési anomáliák egyike.

A Közlekedő Tömeg civil szervezet még szeptemberben fordult közérdekű adatigényléssel a BKK-hoz a repülőtéri 100E jelzésű járat ügyében, amikor kiderült, hogy április 1-e és szeptember 6-a között 15 ezernél is több emelt díjas - 900 forintos - reptéri jegyet vásároltak meg az utasok jegyautomatákból és mobilalkalmazáson keresztül. Csakhogy, a járat a koronavírus-járványra hivatkozva már nem is járt, a jegyértékesítés viszont nem szűnt meg. Így, jókora összeggel - nagyjából 14 millió forinttal - húzta le a BKK a gyanútlan közlekedőket.

A BKK szombaton közleményt adott ki, amelyben leírták, a 100E közlekedésének leállásáról tavasszal már tájékoztatták az utasokat, de mivel a leállást rövid időre tervezték, továbbra is lehetett elővételben jegyet váltani a járatra. A félreértések elkerülése végett erről tájékoztatták is a vásárlókat, július óta pedig a fel nem használ reptéri jegyek teljes vételárát is visszatérítik. A társaság azt is hozzátette, hogy a 100E jelzésű autóbuszra szóló jegy és a koronavírus-járvány miatt szintén megszűnő dunai hajókra szóló jegy gombját kivették a jegyautomatákból, ami összesen 2,8 millió forintjába került a BKK-nak. Csakhogy egy fillért sem kellett volna költeniük erre.

Vitézy Dávid, a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója nyílt levélben fordult a BKK Zrt. igazgatóságának elnökéhez, Draskovics Tiborhoz, amelyben leírta, a társaságnak díjfizetés nélkül, tizenöt napos átfutási idővel joga lett volna a 100E jelzésű autóbusz koronavírus-járvány megjelenését követő leállítása után a reptéri vonaljegyek költségmentes törlésére az automaták kínálatából, a terméket mégis fél éven át, egészen most októberig nem távolították el a kínálatból, most is csak indokolatlan költséggel.

Vitézy a BKK akkori vezetőjeként 2013-ban maga írta alá a társaság részéről azt a megállapodást a T-Systems Magyarországgal, amelynek értelmében a cég 300 új jegyautomata telepítését és üzemeltetését vállalja. A BKK viszont azt írta szombati közleményében, hogy a szerződés értelmében a T-Systems Magyarország nélkül nem tudnak terméket módosítani a készülékekben, ugyanis nem rendelkeznek megfelelő szintű, közvetlen hozzáféréssel az automatákat irányító rendszerhez.

A Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatója tételesen cáfolta a BKK ezen megállapítását, idézve a két fél 2013. szeptember 4-én aláírt, a jegykiadó automaták üzemeltetéséről szóló szerződés erre vonatkozó részeit, amely szerint a BKK számára tizenöt napos átfutási idővel, ingyenesen nyitva állt volna a módosítás lehetősége.

Magyarul: ingyen és bérmentve is kivehették volna az egyébként fél éve fantomjáratra jegyet árusító gombokat az automatákból.

"Kérem, ne próbálják hamis visszamutogatással besározni ezt a sikeres projektet és ezzel magyarázni az elmúlt hónapok hibáit. Ha Önök további milliókat fizetnek ki egy díjmentes szolgáltatásért, az további büntetőjogi tényállásokat is felvethet, érdemes lehet ezügyben tehát a BKK Igazgatóságának megvizsgálnia, mi történt pontosan"

- fogalmazott Vitézy.

A labda most ismét a BKK térfelén pattog.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/100971/pics/lead_800x600.jpg
bkk,budapest,busz,közlekedés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Nem kérnek a kátyúkból – Karácsony ne a budapestieken spóroljon!

2020.11.16. 15:55
Van öt helyettese, több mint negyven tanácsadója és több mint tíz Facebook-szerkesztője. Na, azokon aztán tényleg lehetne spórolni.

A legtöbb kerületben kötelező a maszkviselés Budapesten

2020.11.12. 09:15
Bár kerületenként eltérőek lehetnek a szabályok a kötelező maszkviselést illetően, összességében egységes végeredményre jutottak az önkormányzatok.

A Fidesz Karácsonynak: nem engedhető meg, hogy tömve legyenek a buszok

2020.11.06. 09:55
Az M3-as metró felújítása ütemezésének összehangolására szólítja fel a balliberális főpolgármestert a Fidesz-KDNP budapesti képviselőcsoportja. …

Jövő héten már bekapcsolhatják a pilisszentiváni kihajtó jelzőlámpáit

2020.11.01. 14:40
Az üzembe helyezés az időjárástól függ majd.

Két hétig nem jár a fogaskerekű

2020.11.01. 10:15
Hétfőtől pályakarbantartás kezdődik az érintett szakaszon.

Lesújtó Kamugeri első főpolgármesteri éve

2020.10.31. 19:05
Nem kertelt Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, kerek perec kimondta, ami a napnál is világosabb: Karácsony Gergely alaposan lejtőre állította a fővárost.

Kamugeri megint lebukott: kinek hisznek, neki vagy a Moody's-nak?

2020.10.30. 17:50
Miközben a szivárványos főpolgármester hisztizik, hogy Budapest szegény, mint a templom egere, a számok és a tények épp az ellenkezőjét bizonyítják: tele vannak …

Már hétfőtől járnak az M3-as metrót pótló járatok

2020.10.30. 16:50
Már hétfőtől, november 2-ától több olyan közösségi közlekedési járattal lehet utazni Budapesten, amelyet az M3-as metró középső szakaszának felújítása miatt az érintett …

Kamugeri benézte: vissza kell vonnia a fővárosnak a maszkhasználatról szóló rendeletét

2020.10.26. 11:50
Az ugyanis az Alaptörvénybe ütközik. Bár Budapest fura ura büszkén hirdeti, hogy a fővárosban elsők között vezették …

Orbán Viktor Wittner Máriával emlékezett meg a forradalom évfordulójáról

2020.10.23. 15:00
Természetesen Orbán Viktor is megemlékezett az 1956-os forradalom 64. évfordulójáról: a miniszterelnök október 23-án, pénteken reggel Wittner …

Ezeket a cikkeket olvastad már?