Blogolj!

Orbán Viktor: 2022 végéig ismét 5 százalék lesz a lakásépítési áfa

A miniszterelnök tegnap este a Hírt TV Magyarország élőben című műsorában volt vendég, ahol bejelentette, hogy a szerdai kormányülésen Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter egy új otthonteremtési program pilléreit terjesztette elő, ebből az 5 százalékos áfát - amit korábban már alkalmaztak - el is fogadta a kabinet.

A gazdaságvédelmi operatív törzs előterjesztésére adókönnyítésekről, gazdaságélénkítő lépésekről is döntöttek. Az adóeljárási szabályok könnyítése, a bürokrácia csökkentése mindenképpen megköveteli majd a törvénymódosítást is.

Járványkezelés

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban azt a döntést hozták, hogy még nem kell műtéteket halasztani. Most úgy látni ugyanis, hogy a következő három hétben - bár felszálló ágban marad a járvány - nem várható olyan nagyarányú változás, ami a soron következő, ütemezett ellátások, műtétek lemondásához vezetne. Jelenleg az úgynevezett első lépcsős kórházakban folyik a koronavírus-fertőzöttek kezelése, ha ezekben elfogytak az ágyak, következnek a második, majd harmadik lépcsős kórházak.

A kedden megszavazott orvosbéremeléssel kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: "mikor, ha nem most?" Hét-nyolc hónapig még el fog tartani a járvány, és amíg nincs vakcina, addig nincs "szabadulás", így az orvosokra óriási teher hárul - mutatott rá.

A béremelés költségvetési hatásáról azt közölte: amit eddig a büdzséből kifizettek, annak biztosan kifizetik legalább a dupláját ezután. "Ez egy 100, de inkább 200 milliárd forintos nagyságrendű összeg".

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy bértábla és az új hálapénz-szabályozás kialakítása "betű szerint és szám szerint" a Magyar Orvosi Kamara (MOK) javaslata volt. A MOK mégis kritikát fogalmazott meg az orvosok és ápolók vezénylésével és a másodállás szabályozásával kapcsolatban. Erre a kormányfő úgy reagált, hogy: most járvány van, a vezénylés élet-halál kérdés, ha menni kell, akkor menni kell, "mert ha valaki nem megy, vagy nem találunk mást a helyére, aki menne, akkor valaki meg fog halni, mert nem kap ellátást", de hangsúlyozta, hogy a vezénylés nem lehet napi gyakorlat, nem lehet őket rángatni ide-oda; "jól kell vezetni a kórházakat, jól kell tervezni, és akkor nem kell vezényelni, csak ha baj van".

Hálapénz megszűnése

A hálapénz felszámolhatóságát firtató kérdésre azt válaszolta, meg kell próbálni, hangsúlyozva ezzel kapcsolatban is, hogy a MOK kérte, ezért mellé mert állni.

Abban a kamarának igaza van, hogy az elfogadott törvényben van több mint tíz olyan kérdéskör, amit később rendeletben kell szabályozni. Nem tudtuk le a problémákat, nem válaszoltunk meg minden kérdést, és jó néhány kérdést nem is tudunk megválaszolni az orvosi kamara nélkül, tehát rájuk szükség lesz a jövőben is

- magyarázta, megjegyezve, hogy az erkölcsi kérdések esetében a MOK-nak kell felállítania és betartatnia a sztenderdeket.

Szigorítások és szabályok

Bár a koronavírus-járvány felszálló ágban van, a mindennapokat érintő szigorításokra egyelőre nem kell számítani, mert a nemzeti konzultációban az a közvélekedés alakult ki, hogy az országnak működnie kell. Tavasszal sikerült jól védekezni, az összefogás önbizalmat adott az embereknek és a kormánynak, és "ha összefogunk, akkor együtt újra sikerülni fog anélkül, hogy le kellene állítani az országot" - mondta.

Támadások

Azzal kapcsolatban, hogy az Európai Bíróság az uniós joggal összeegyeztethetetlennek találta azokat a feltételeket, amelyeket az Országgyűlés a külföldi felsőoktatási intézmények tevékenységének magyarországi gyakorlásához szabott, Orbán Viktor azt mondta: az Európai Bíróság ítéleteit - függetlenül attól, milyennek tartják őket - végre szokták hajtani, most is így lesz, és ez nem is okoz nagy nehézséget, mert számos jogi megoldás lehetséges.

Ha valaki próbapert szeretne indítani Magyarország ellen, tegye, semmi jónak nem vagyunk az elrontói

- reagált arra a felvetésre, miszerint Soros György Magyarország elleni próbaper indítására szólította fel az EU-t.

"Soros György az a hazafi, akitől nem lep meg, ha megtámadja külföldön a saját hazáját" - fogalmazott a kormányfő.

A kormányfő a Magyarországgal szembeni támadásokat az európai baloldal támadásainak tartja: Mindig csak azokat az országokat támadják meg, ahol a baloldal nincs kormányon, és ezt azért teszik, hogy előbb-utóbb ezekben az országokban baloldali kormány legyen.

A miniszterelnök ezt "internacionalista segítségnyújtásnak" nevezte, mint amikor a szovjet csapatokat Magyarországra vezényelték, hogy megvédjék a kommunistákat.

Most ugyanez a helyzet: a magyar baloldal gyenge, a nép inkább ellene van, "ők is a nép ellen", és ilyenkor azért, hogy kormányra tudjon kerülni a baloldal, "nemzetközi csapatokat, internacionalista segítséget szoktak nyújtani" - fejtette ki, kijelentve: "Brüsszelből a magyar baloldalt hatalomra akarják segíteni".

A Jourová-utóhatás

Vera Jourová európai bizottsági alelnök Magyarországot és a magyar embereket érintő kritikus szavairól Orbán Viktor azt mondta:

Ez az asszonyság onnan Csehországból úgy látja a magyarokat, mint (...) tökfilkók, akik nincsenek abban a helyzetben, hogy saját döntéseket hozzanak. Ez olyan sértés, hogy ilyenkor azt kell mondani: álljon meg a menet, ez már nem politika, ez mélyebbre megy, ezt inkább hagyjuk abba

- fűzte hozzá.

A kormányfő Vera Jourovát "Soros György emberének" nevezte az Európai Bizottságban, úgy fogalmazva, hogy az ő "tenyeréből eszik".

Vera Jourová nem Csehországot, nem a cseheket, nem az európaiakat, sőt nem is az Európai Bizottságot képviseli, hanem Soros Györgyöt

- jelentette ki.

Karácsony Gergely és az EU

Azzal kapcsolatban, hogy Karácsony Gergely főpolgármester azt vetette fel, az EU finanszírozza közvetlenül a magyarországi baloldali vezetésű önkormányzatokat, a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy az EU költségvetésében ma is vannak nagyon jelentős olyan pénzösszegek, amelyeket nem a tagállamok osztanak szét, hanem közvetlenül lehet rájuk jelentkezni programokkal. Vagyis eddig is volt ilyen lehetőségük a magyar baloldali önkormányzatoknak, de "nem szerepeltek jól" - tette hozzá, megjegyezve: jobban járnak az önkormányzatok is, ha a magyar állam érvényesíti a magyar emberek érdekeit, így az ellenzéki önkormányzatú településeken élők érdekét is jobban tudják képviselni, és több forrást tudnak nekik szerezni.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/101084/pics/lead_800x600.jpg
Aktuális,Interjú,Orbán Viktor
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.11.27. 05:15
A korrupciós veszély fokozódása, a Gyurcsány-kormány LMBTQ-politikája, a népszavazás álcája, Diego Maradona rejtélyes halála és Vlagyimir Putyin titokzatos leánya pénteki online lapszemlénkben.

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Blogstar kávéház

2020.11.26. 05:20
A Fidesz-hadtest nyugat-balkáni nyomulása, a multikulturális társadalom önfeladása, Brüsszel rögeszmés büntetése, a Jobbik zuhanórepülése és Oszter Sándor vörös rózsái csütörtöki online lapszemlénkben.

Ezt a cikket cenzúrázta a “független” Soros-média

2020.11.25. 12:15
Orbán Viktor közzétette Soros Györgynek szánt levelét, miután a Project Syndicate letiltotta azt.

Müller Cecília: Folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók tesztelése

2020.11.25. 11:55
Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol ismertették a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

3806 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.11.25. 09:30
Ezzel összesen már 185 687 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt huszonnégy órában 106-an hunytak el, összesen 4 114 áldozata van már a …

Blogstar kávéház

2020.11.25. 05:15
Dobrev Klára predátor üzemmódja, a Fehér Ház fehér zászlója, a Fradi csodálatos helytállása, Párizs illegális migrástábora és Nádai Anikó tanulságos üzenete szerdai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.11.24. 05:15
A magyar rendvédelem háborgása, Párizs illegális koronapartijai, Brüsszel lopakodó kvótatervei, Törőcsik Mari köszöntése és Curtis szerelmes őrangyala keddi online lapszemlénkben.

Ezeket a cikkeket olvastad már?