6268 fertőzött, 152 halott
Szombatra elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 516 főre emelkedett. Ez a szomorú szám új, negatív rekordot jelent a napi halálozások tekintetében.
Blogolj!

Ipari baleset Dunaföldváron – ömlött a gáz

A dunaföldvári bioetanol gyár üzemi területén történt a baj. A hírek szerint közel 30 fő sérült meg.

Illusztráció: pixabay.com

Nem sokkal péntek dél előtt a katasztrófavédelem hivatalos közleményt adott ki a dunaföldvári balesetről, mely ezek szerint lakott területet nem érint:

Dunaföldváron, a bioetanolt előállító üzem egyik szabadtéri hétköbméteres hypotartályába utántöltéskor nem megfelelő anyagot, a jelenlegi információk szerint salétromsavat öntöttek. A két anyag reakciójaként klórgáz fejlődött, az eset során több dolgozó megsérült.

A tűzoltóegységek védősugarat működtetnek a tartály környékén, ezzel megakadályozzák a veszélyes gáz terjedését. A katasztrófavédelem iparbiztonsági szakemberei a helyszínen vannak,  és állandó felügyelet alatt tartják a létesítményt. A katasztrófavédelem mobil laboratóriuma folyamatosan méréseket végez. Az üzemen belüli, védőzónával kijelölt területen kívül a levegőben veszélyes gázkoncentráció nem mérhető. A keletkező gáz a szomszédos üzemeket, a lakott területet korábban és jelenleg sem érinti

– áll a nyilatkozatban.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője telefonon arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a balesetben tizenöten könnyű, míg tizenhárman súlyos mérgezést szenvedtek. A helyszínre több mentőautót és négy mentőhelikoptert riasztottak, sőt a speciális, úgynevezett tömeges baleseti egységüket is kivezényelték.

A gázmérgezést szenvedett emberek tünetei között volt torokkaparás, könnyezés, köhögés és nehézlégzés. Mindenkit elláttak a helyszínen, például infúziót kötöttek be, oxigént és gyógyszert adtak nekik. A sérülteket további ellátásra, illetve megfigyelésre dunaújvárosi, székesfehérvári, szekszárdi és kecskeméti kórházakba szállították - mondta Győrfi Pál.

Korábban írtuk:

Eddig tisztázatlan okból nagy mennyiségű gáz került a légtérbe a dunaföldvári bioetanol gyár üzemi területéről – számolt be róla elsőként a dunaujvaros.com, mely azt is közölte, a környék lakóit és az intézményeket mindenesetre az ablakok becsukására szólították fel.

„Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot, hogy a ma reggeli órákban a Pannonia Bio Zrt. területén ipari baleset történt. A Katasztrófavédelem és a Tűzoltóság munkatársai a helyszínen vannak, biztosítják a megfelelő ellátást” – adta hírül hamarosan Dunaföldvár Város Önkormányzata.

Később azt írták: a Pannonia Bio Zrt. területén történt üzemi baleset során klórgáz szabadult fel egy 6 m3-es tartályból. Az üzemi területen működő elhárító csoport, valamint a Paksi Katasztrófavédelmi egységek folyamatosan kezelik a kialakult helyzetet. A kiértékelés alapján Dunaföldvár közigazgatási területén lakosságvédelmi intézkedés megtétele nem szükséges, és mindenkit kérnek, kerülje a pánikhangulat keltését.

Hozzátették: a mentőegységek a helyzetet a Pannoina Bio Zrt. területén kezelik. A sérültek ellátása megtörtént.

Megjegyzik azonban: a gáz belélegzése égő érzést okoz az orrban és a torokban, a szemben égő, szúró fájdalom, könnyezés jelentkezik. Javasolják, hogy szemirritáció esetén bő vízzel mossák meg szemüket, torokirritáció esetén fogyasszanak folyadékot.

Horváth Zsolt, Dunaföldvár város polgármestere videóüzenetében beszámolt róla: egy 6 köbméteres tartályban 4500 liter hipót kevertek össze 400 liter salétromsavval, a két anyag reakciója során keletkezett klórgáz került a légtérbe az üzem területén. Azt mondta, az üzem vegyészei és a katasztrófavédelem szakemberei együtt dolgoznak a probléma orvoslásán, az üzem területén a katasztrófavédelem két mérőkocsija szolgál friss adatokkal a klórgáz aktuális koncentrációjáról. 

Közölte, a sérültek ellátása folyamatos, a dunaföldvári lakosságnak pedig nincs teendője, a problémák az üzem területét érintik.

Biztonsági intézkedésként arra adott utasítást, hogy az újabb, remény szerint megnyugtató eredményekig a város oktatási intézményeiben ne szellőztessenek, és ne engedjék ki a szabadba a gyerekeket. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/101145/pics/lead_800x600.jpg
baleset,Dunaföldvár,gáz,gázok,katasztrófa,tragédia
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Felrobbant egy gázvezeték Pásztó közelében

2020.08.16. 07:25
A baleset vasárnap történt, a lakott területtől mindössze két kilométerre. Sérültek nincsenek.

Ablakból kizuhanó ember esett rá egy nőre Budapesten, mindketten meghaltak

2020.07.31. 20:15
Egy emeletes ház ablakából zuhant ki egy férfi, aki egy babakocsit toló nőre esett. Mindketten meghaltak.

Összeütközött két vonat Csehországban, halálos áldozatok is vannak

2020.07.07. 18:25
Összeütközött két regionális személyvonat a nyugat-csehországi Karlovy Vary mellett kedden délután, legalább két ember meghalt és sokan megsérültek.

Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon

2020.07.05. 14:30
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensének tájékoztatása szerint felszállás közben a földre zuhant egy vitorlázó repülőgép a miskolci repülőtéren vasárnap délelőtt.

Nagy károkat okozott a vihar Hajdú-Bihar megyében

2020.06.13. 20:55
Kidőlt fák, leszakadt faágak okoznak gondot a megyében.

Ősszel avatják fel a Hableány áldozatainak emlékművét

2020.06.08. 18:15
Szijjártó Péter Facebook-bejegyzése szerint már tervezik és várhatóan idén ősszel felavatják a Hableány sétahajó balesete áldozatainak emlékművét Budapesten.

Mégis él a másodikról kizuhant fiú

2020.05.11. 19:25
Tegnap este még arról szóltak a hírek, hogy nem sikerült megmenteni a 17 éves fiú életét, mára kiderült, hogy túlélte a zuhanást.

Házibuli közben kizuhant az ablakon és meghalt egy 17 éves fiú Budapesten

2020.05.10. 20:30
Az RTL Klub Híradójának beszámolója szerint szombat éjjel 17 és 18 éves fiatalok az érettségit ünnepelték egy budai, I. kerületi társasházban, …

Kisiklott egy expresszvonat Franciaországban, sok a sérült

2020.03.05. 12:25
A francia hatóságok közlése szerint csütörtök reggel kisiklott egy Párizs és Strasbourg között közlekedő nagysebességű vonat (TGV), a balesetben húsz ember megsérült, …

Többszáz autó karambolozott Kanadában

2020.02.20. 15:50
Hatalmas baleset bénított meg egy Montréal melletti főutat, ahol több mint 200 (!) autó ütközött össze. Sokan megsérültek, és halálos áldozatok is vannak.

Ezeket a cikkeket olvastad már?