Blogolj!

Müller Cecília: a középsúlyos megbetegedés rapid módon válhat súlyossá

Pintér M. Lajos

Járványügyi gócpont alakult ki Tiszaújvárosban – jelentette be az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csütörtökön 33 esetben intézkedtek a rendőrök a maszkviselés szabályainak megsértése miatt – mondta el Gál Kristóf, az ORFK szóvivője.

Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, az elmúlt napon 1176 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 35 222 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az aktív fertőzöttek száma 25 107 fő, 34 százalékuk budapesti. Elhunyt 15 beteg, így az elhunytak száma 913 főre emelkedett, 9202-en pedig már meggyógyultak.

Tegnap 5 főnél neveztek meg vírusos tüdőgyulladást közvetlen halálokként, esetükben közvetlenül a vírus okozhatta a tragédiát. Külön felhívta a cukorbetegek, diabéteszben szenvedők figyelmét, náluk a vírusfertőzés különösen gyorsan felboríthatja az anyagcserét, tehát legyenek körültekintőek, ha pedig tüneteket észlelnek, azonnal konzultáljanak háziorvosukkal.

A kórházaknál a tegnapi naptól elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján most azt mondhatjuk el: jelenleg 993 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 82-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a szakember. Hozzátette, ez a tendencia sajnos emelkedik, s ha középsúlyos állapotban kerül valaki kórházba, rapid módon tud súlyos szakaszba kerülni, azaz hamar szükségessé válhat a lélegeztetés. Éppen ezért kérte, ha valaki bármilyen tünetet észlel magát, feltétlenül keresse meg háziorvosát minél gyorsabban, hogy el lehessen rajta végeztetni a koronavírustesztet.

Arra is felhívta a figyelmet, a jogszabályokban kötelezően rögzített helyek mellett mindenütt ajánlott a maszkviselés, ahol nem lehetséges a védőtávolság megtartása.

Tiszaújvárosban járványügyi gócpont alakult ki – jelentette be. Egy nagy beruházáson sokféle nemzetiségű ember dolgozik együtt, szűrővizsgálatokat végeztek az építkezésen, ennek keretében 1717 PRC-tesztből 242 pozitív személyt találtak, plusz 173 főt szoros kontaktnak minősítettek a népegészségügyi hatóságok. A szakemberek gőzerővel végzik munkájukat a helyszínen, a tesztelés mellett az izolációra is odafigyelnek. A cél többek között az, hogy a városba ne jusson be a fertőzés, ennek megfelelően fegyelmezetten dolgoznak a hatóságok. Középsúlyos, súlyos megbetegedést egyébként még nem találtak, egy fő került a Borsod megyei kórházba, de az intézmény felkészült arra is, ha hirtelen több beteget kell fogadnia, kapacitásaikat megnövelték. A járványügyi bevetési egység a helyszínen megkezdte a munkát, a székesfehérvári honvédségi fertőtlenítő egység pedig a szisztematikus fertőtlenítést.

Újságírói kérdésre válaszolva úgy fogalmazott, véleménye szerint a hatóságok kézben tartják Magyarországon a koronavírus-járványt, minden gyanús esetet megvizsgálnak, és mindenki hozzájut a kórházi kezeléshez, akinek arra szüksége van. Arra is kitért, a WHO-val egyetemben nem ajánlja az egyfajta hamis biztonságot adó gumikesztyűk használatát a tömegközlekedési eszközökön, annál fontosabb a kapaszkodók fertőtlenítése, valamint a lakosság részéről a rendszeres kézmosás és kézfertőtlenítés.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/101146/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Rákay: Baranyi érti a liberálbolsi idők szavát, vagy elmeroggyant

2020.11.28. 12:45
Nem hagyhatjuk, hogy a szivárványos horrorkoalíció polgármestere BLM-szobrot állítson Ferencvárosban – üzeni a televíziós producer.

Szomorú rekord: 152 halálos áldozatot követelt a járvány

2020.11.28. 09:05
Kétszázezer fölé nőtt a regisztrált, beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.28. 05:00
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Blogstar kávéház

2020.11.28. 04:15
A munkanélküliség számháborúja, Soros és Gyurcsány mesterterve, Kunhalmi Ágnes beismerő vallomása, a vakcinák életmentése és Presser Gábor hatalmas melója szombati online lapszemlénkben.

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Blogstar kávéház

2020.11.27. 05:15
A korrupciós veszély fokozódása, a Gyurcsány-kormány LMBTQ-politikája, a népszavazás álcája, Diego Maradona rejtélyes halála és Vlagyimir Putyin titokzatos leánya pénteki online lapszemlénkben.

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Ezeket a cikkeket olvastad már?