Blogolj!

Orbán: jövő nyáron szabadulhat fel Magyarország

Pintér M. Lajos

Május-július tájékára várja a vakcinát Orbán Viktor, aki szerint lassan már vághatjuk a centit. A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos legfrissebb kormányzati döntésekről és intézkedésekről beszélt a miniszterelnök szokásos pénteki rádióinterjújában.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Két órán belül eredményt ad az új magyar PCR-teszt, és új terápiákat, saját gyártású antivirális szereket alkalmaznak Magyarországon a koronavírus- kezelésben, van tehát mire büszkének lennünk – kezdte a beszélgetést Nagy Katalin műsorvezető és a kormányfő. Orbán Viktor úgy fogalmazott, a magyar orvoskoponyák a világ legjobbjai közé tartoznak, Szent-Györgyi Albert és Semmelweis Ignác nemzetének egészségügye, orvostudománya ma is kitesz magáért.

Mikorra lesz vakcina? Orbán szerint mindenki erre kíváncsi, az Európai Bizottság elnökének neki is szegezte a kérdést, miután az EU eurómilliárdokat tol hat-hét cég vakcinafejlesztésébe. Egyenes választ azonban nem kapott, annyi valószínű, hogy

a következő év közepén érkezhet a védőoltás. Katonanyelven szólva kifelé megyünk a járványból, lassan kezdhetjük vágni a centit. A szabadulás május-június-július táján érhet Magyarországra, addig tart rosszkedvünk tele

– fogalmazott a miniszterelnök.

Ami a gazdaságot, a gazdaságvédelmet illeti, 2022 végéig kiterjesztette a kormány a lakásépítés 5 százalékos áfáját. Orbán bízik benne, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter várakozásai beigazolódnak, ha ő biztató jeleket vél felfedezni, azt nyugodtan megszorozhatjuk kettővel. Ezzel együtt a következő néhány hónap lesz a meghatározó időszak mind az egészségügyben, mind a gazdaságban.

A kormányfő azt mondta, a magyar járványkezelés alapjaiban különbözik másokétól, mert mi már tavasszal is a második hullámra készültünk, nyáron erre készítettük fel az országot, ezt szolgálta politikailag a nemzeti konzultáció, a védőeszközök hazai gyártása és a nemzetközi vakcinakutatások támogatása, valamint a gazdaságvédelmi intézkedések megerősítése. A legtöbb ország pénzt adott az embereknek, hogy felpörgessék a gazdaságot, mi másik irányba indultunk, mert a magyar gazdaság szemben a nyugatiakkal munka- és munkahelyalapú, a gazdasági védekezés középpontjában így a beruházások, a vállalatok és a családok beruházásai állnak. Ehhez kapcsolódik a lakásépítés 5 százalékos áfája, az otthonteremtést és a lakásvásárlást segítendő. Újabb kormányzati kedvezmények, intézkedések is segítik majd az otthonteremtést, a családokat – ígérte.

Hozzátette,

a legnagyobb veszély a kivárás, ha kivárnak a családok és a vállalkozók, akkor megáll a gazdaság. Azért ad a kormány támogatást, hogy a családok és a vállalkozók csinálják, ne kivárjanak

– szögezte le.

A következő hetek várakozásait illetően azt mondta, sokak szerint a világ most a vesztébe rohan, mások úgy vélik, a világ egyre-másra talál válaszokat a bajaira. Orbán az utóbbi csoportba tartozik, és a javulás, előrelépés lehetőségeit keresi. Tavasszal legyőztük az első hullámot, és az a felfogása, hogy ez újra sikerülni fog. Ez azt jelenti, hogy az egészségügyünk bírni fogja a terhelést addig, míg megérkezik a vakcina. Ennek jegyében minél hosszabb ideig tudjuk tartani a tervezett műtéteket, annál sikeresebbek vagyunk.

Három hétre látunk előre, ez idő alatt nem várható nagyobb robbanás és változás

– emelte ki.

Szóba került az orvosbérek emelése is. A miniszterelnök kifejtette, a rendszerváltás óta sodródás, rendezetlenség jellemzi az egészségügyet. Hosszú évek óta látszik, az orvosok hiányánál is nagyobb probléma az ápolónők elvándorlása, ezért az ápolói béremelést tekintették prioritásnak, majd a vidéki és a fővárosi kórházakat fejlesztette a kormányzat, illetve újakat építettek. A rendrakás utolsó lépése az orvosbérek emelése, avagy a rend megteremtése az ágazatban. Elismerte, vannak még részletkérdések (vezénylés, magánpraxisok stb.), amiket rendezni kell, ezeken munkacsoportok dolgoznak, számítanak az orvosi kamara véleményére, s év végére lesz egy rend, amihez az erkölcsös orvosok és betegek is tudnak viszonyulni, normális bérek lesznek, s kivezetik a hálapénzt.

A baloldal viszont továbbra is támadja az országot, a védekezést, s az attakhoz brüsszeli politikusok is csatlakoznak. Orbán szerint ha a baloldal veszélyes embert lát, márpedig ő az, akkor megpróbálja levadászni, és e tekintetben nincs új a nap alatt, nem tudják őt meglepni. A korrupció vádja állandó, ellene például 1989 óta alkalmazzák, s el kell ismernie, a módszer az emberek körében hatékony. Az emberek abból indulnak ki, aki a hatalom közelében pénzről dönt, az követhetne el korrupciót, tehát nem egyszerű ez ellen védekezni. Most német politikusok támadják őt az EU-ban. Bagoly mondja verébnek – így Orbán, hozzátéve: német nyelvterületen jóval nagyobb a korrupció, mint Magyarországon, Ausztriában, Németországban és Skandináviában is, csúcsra jár a pénzmosás, nagy bankok dőlnek be, rántják magukkal az embereket. Egyikünk sem hibátlan, de egyikünk sem eleve bűnös, akár nyugat-európai, akár közép-európai – mutatott rá.

Hozzáfűzte:

a nemzetközi támadások közös nevezője a milliárdos spekuláns, Soros György, aki megveszi a nyugat-európai politikusokat. Eközben abból szerez pénzt, hogy millió számra tesz tönkre embereket. Amíg Soros Györgynek ekkora befolyása van az EU-ban, addig ki kell jelenteni: az unió korrupt! 

Végül leszögezte, a baloldal megint lejáratta magát azzal, hogy nem a nemzetével fogott össze, hanem, mint száz éve mindig, a fajtájára támadó idegenek mellé állt.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/101129/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Rákay: Baranyi érti a liberálbolsi idők szavát, vagy elmeroggyant

2020.11.28. 12:45
Nem hagyhatjuk, hogy a szivárványos horrorkoalíció polgármestere BLM-szobrot állítson Ferencvárosban – üzeni a televíziós producer.

Szomorú rekord: 152 halálos áldozatot követelt a járvány

2020.11.28. 09:05
Kétszázezer fölé nőtt a regisztrált, beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.28. 05:00
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Blogstar kávéház

2020.11.28. 04:15
A munkanélküliség számháborúja, Soros és Gyurcsány mesterterve, Kunhalmi Ágnes beismerő vallomása, a vakcinák életmentése és Presser Gábor hatalmas melója szombati online lapszemlénkben.

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Blogstar kávéház

2020.11.27. 05:15
A korrupciós veszély fokozódása, a Gyurcsány-kormány LMBTQ-politikája, a népszavazás álcája, Diego Maradona rejtélyes halála és Vlagyimir Putyin titokzatos leánya pénteki online lapszemlénkben.

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Ezeket a cikkeket olvastad már?