Blogolj!

Demeter Szilárd: Az egyetemfoglalásról

Nincs olyan nap, amikor ne hallanánk az SZFE-ügyről. Tüntetés, ellenállás, megy a mindennapos csata. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Origón megjelent írásában fejtette ki, ő hogyan látja ezt a helyzetet.

Az SZFE-ügyben fordítva ülünk a lovon. Az egyetemfoglaló hallgatók legfeljebb ígéretes tehetségek. Olyanok, akikből sokat találhatunk a Kárpát-medencében. Hogy mi lehetne belőlük, az nem az egyetemi autonómia vélt vagy valós csorbításán, hanem a választásaikon és a személyes teljesítményükön múlik.

Hány eltékozolt tehetséget láttunk már...
Az, hogy valaki jó bázisdemokrata, a művészi életben nem jelent semmit. (Jó, jó, tudom, ők mindannyian egyéniségek.) 

Jó színészekre, rendezőkre, operatőrökre szüksége van a nemzetnek (hogy drámainstruktorra szükség van-e, azt nem tudom, mivelhogy fogalmam sincs, mivel foglalkozik egy drámainstruktor).
De sehol sincs az megírva, hogy kizárólag a jelenleg jogviszonyban lévő oktatók képesek kizárólag a jelenleg jogviszonyban lévő hallgatókból jó színészt, rendezőt, operatőrt faragni.

Sőt. Láttunk már olyant a történelemben, hogy egy átszervezett, új impulzusokból építkező struktúra jobb eredményekre vezetett. Az ellenkezőjét is, persze, de ezt előre megmondani csak a Jóisten tudná.
Viszont tudomásom szerint az Úr sem égő csipkebokorból, sem kőtáblákon nem tette le a garast a jelenlegi oktatói-hallgatói testület mellett. 

Vagyis: nem kiválasztottak. 

Aki tehát azt hiszi, hogy ő(k) az SZFE, az(ok) szereptévesztésben van(nak). És itt jön a lényeg: akikről most beszélünk, nem gyermekek. Felnőtt emberek, betöltötték a 18. életévüket, vagyis felelősséggel tartoznak a döntéseikért. 

Ezzel a nyúlós tanköztársaságosdival tulajdonképpen elfoglalják a helyet olyan, legalább ennyire ígéretes és tehetséges fiatalok elől, akik, mondjuk, inkább tanulnának, hogy 15-20 év múlva a színházi és filmes világ meghatározó személyiségei lehessenek.

Mert az adófizetők nem a tanköztársaságot finanszírozzák, hanem egy felsőoktatási intézményt. És hogy mit tekintünk felsőoktatási intézménynek, hogyan működik, az a jogszabályi környezeten múlik. (Ez például elég erős korlátja az intézményi autonómiának.) 

Állami intézményt „elfoglalni" nem jogszerű. Történelmen kívüli időkben, például forradalmakkor szokás, de most nem élünk történelmen kívüli időket. Lehet, hogy bentről úgy látszik, az ellenzéki függetlenobjektív sajtó is megtámogatja a narratívát, de ma Magyarországon nincs forradalom. És az egészen agyament ellenzéki politikusokon és véleményvezéreken kívül normális ember nem is akar igazi forradalmat. Az igazi forradalmak ugyanis legtöbbször emberhalállal járnak.

Ami az SZFE-n történik, azt anarchiának hívják. Tudom, hogy mindkettő idegen szó, és mindkettő 'a'-betűvel kezdődik, de semmi köze az egyetemi autonómiához. Nekem inkább az egyetemi autonómiával való visszaélésnek tűnik.

Vajh mit szólnának a jelenlegi SZFE-sek, ha holnap egy csapat bérletes néző elfoglalná a Katonát, és addig nem lennének hajlandó beengedni Máté Gábort és Ascher Tamást, amíg bele nem egyeznek, hogy ezután csak és kizárólag a nézők által kiválasztott darabokat tűzik műsorra, ráadásul még a szereposztás jogát is maguknak vindikálnák?

Sőt, Máté és Ascher hiába akarnának tárgyalni velük, a bérletesek kizárólag Karácsony Gergely főpolgármesterrel szeretnének tárgyalni - művészeti kérdésekről?!
#freeKatona, ugye.

Vagy hogy még érthetőbb legyen, hogy most mit csinálnak, nézzünk a tengeren túlra: a BLM-mozgalomnak lehetnek igazságai. Elképzelhető, hogy az amerikai erőszakszervezetek visszaélnek a státusukkal. De ha erre azt a választ adjuk, hogy felszámoljuk a rendőrséget, és egy hadúr autonóm zónának kiált ki egy adott város(rész)t, akkor annak nem lesz jó vége.

A magam részéről nem szeretnék hadurakat a kultúrában. Ha jól érzékelem, a támogatók jelentős része is bizonytalan, hogy pontosan mit is támogat, valahogy ilyenformán állnak hozzá: „A jogállamot lebontani nem kell félnetek jó lesz ha mindenki benne van én nem ellenzem".
Jó lenne a fürdővízzel együtt nem kiönteni a gyereket.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója

(borító: MTI)

1
https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/101491/pics/lead_800x600.jpeg
Aktuális,Demeter Szilárd,SZFE
 

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Suarez jr. 2020-10-21 09:17:22
Demeter Szilárdnak teljesen igaza van !! Ha Magyarországon minden gondolkodni tudó embert megkérdeznének akkor 90 - 95 %.-ban egyet értenének az Ő észrevételével , világos magyarázatával !! Még azok az anarcho - balLIBERNYÁKOK is tudják , hogy ez az igazság , csak éppen azért nem vallják azt be , mert hát Ők valahonnan olyan ukázt kapnak , hogy egy ilyen anarchikus állapotot kellene mindig és mindenkor , mindenhol az országban tartani !! Ezáltal a degenerált kretén ripacs - képzőben , bohóc - tanodában majd jobban fog a tanulók agya és vevők lennének az orbitális nagy művészet elsajátítására !! Ez tulajdonképpen azért is lehetséges , mert ezek a primitív fiatalok , akiknek majd a tudományuk abból áll , hogy a színpadon rongyos szerkókban csak futkározzanak egyik sarokból a másikba s közben mondjuk fingjanak nagyoka !!
És egymást simogatvatva , ajnározva , cirógatva dumálják be egymásnak , hogy Te óriási nagy színész vagy !!
Na ezért nem járok színházba , mert ami ott folyik annál és sokkal igényesebb vagyok !!
Válaszolok

Hasonló bejegyzések a témában

Blogstar kávéház

2020.10.24. 21:55
A magyar MotoGP-álom milliárdjai, Hadházy Ákos számkivetettsége, Joe Biden időskori leépülése, Európa koronavírus-fáradtsága és Demi Rose kibuggyanó bájai online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.10.24. 04:20
Az SZFE-tüntetés súlyos üzenete, október 23-a megsebzettsége, a tömegrendezvények lázítóinak felelőtlensége, a koronavírus szélsőséges tombolása és Radics Gigi boldogságos babaszobája szombati online lapszemlénkben.

Blogstar kávéház

2020.10.23. 05:10
A Fidesz toronymagas előnye, Gyurcsányék szuperterjesztő gócpontja, a tömegrendezvények veszélyforrása, a COVID-ellátás csúcsra járása, és Istenes Bence és Csobot Adél harmóniája pénteki online lapszemlénkben.

Átadták a 3-as metró megújult déli szakaszát

2020.10.22. 16:35
A felújított rész a Nagyvárad tér és Kőbánya-Kispest közötti szakaszt érinti. A felújított szakaszon csütörtök délután 17 órától utazhatnak az utasok.

Müller Cecília: Magyarország a jól védekező országok közé tartozik

2020.10.22. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

Januártól megkezdődik a 13. havi nyugdíj visszaépítése

2020.10.22. 08:40
Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsor vendége volt, ahol …

Kevesebb helyen, szűkebb körben tartanak október 23-i megemlékezéseket

2020.10.22. 08:20
A hagyományosan már október 22-én kezdődő megemlékezéseket a koronavírus-járvány miatt idén csak szűk körben tartják vagy egyáltalán nem rendezik …

Blogstar kávéház

2020.10.22. 04:55
Az IMF drámai leleplezése, Donáth Anna méregdrága humora, Gyurcsány Ferenc egyeduralma, az ellenzék járványügyi álhírgyártása és Peller Mariann spirituális szerelme csütörtöki online lapszemlénkben.

Az őszi szünet megszakíthatja a fertőzési láncolatot?

2020.10.21. 15:15
Az iskolákban pénteken kezdődik az őszi szünet, amit most talán még jobban lehet várni, hiszen most nemcsak a kikapcsolódás, hanem a fertőzési láncok megszakítására is alkalmas …

Operatív törzs: Mindenki éljen az ingyenes influenza elleni oltás lehetőségével

2020.10.21. 11:40
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és a legfrissebb …

Ezeket a cikkeket olvastad már?