6268 fertőzött, 152 halott
Szombatra elhunyt 152 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4 516 főre emelkedett. Ez a szomorú szám új, negatív rekordot jelent a napi halálozások tekintetében.
Blogolj!

Lázár János: kizárólag kommunikációval nem lehet hatalmon maradni

A volt kancelláriaminiszter egy friss nagyinterjúban leszögezi, a kormánypártnak meg kell újulnia, s hite szerint képes is lesz erre. Lázár amondó, ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának. Erre a párt mindig képes volt, mert egy belső mondás úgy tartja: a Fidesznél csak a Fidesz a jobb. Ugyanakkor – állítja hiba lenne, ha a közösség belterjessé válna, ha hagyná, hogy beszűküljön a bázis. Ez lehetne ugyanis a párt veszte!

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Nincsenek Fideszen kívüli tervei Lázár Jánosnak, aki ugyanakkor elismeri, a kormánypártnak bőven akadnak hibái, melyeket ki kell javítani. Az egyik ilyen problémának azt tartja, ha a Fidesz hagyja, hogy belterjessé váljon, beszűküljön a bázis. A belterjesség lehet a Fidesz veszte – vázolja a Válasz Online-nak adott nagyinterjúban. Erre a végköveztetésre a lap által feltárt Buda Gardens-ügy kapcsán jut a politikus, aki ma is bűncselekménynek tartja a történteket. Az ügyből pedig végképp megtanulta: „a személyes emberi kvalitást és a munkateljesítményt a bokacsattogtatás és a jó családi pedigré sosem pótolhatja. Ezért is lenne hiba, ha a Fidesz belterjessé válna, ha hagyná, hogy beszűküljön a bázis. A belterjesség – az lehet a Fidesz veszte.”

Orbán a Fidesz ereje, de nincs másod- és harmadvonal

A korábbi kancelláriaminiszter hozzáteszi, jelenleg az a helyzet, hogy Orbán Viktor a Fidesz ereje, ő az, akinek van karizmája, vannak elképzelései, és azokat képes is megvalósítani. „A gond csupán az, hogy másod- és harmadvonal egyszerűen nem létezik a pártban. A negyedik vonalban vannak egymáshoz hasonló kvalitású szereplők, akik időnként egymással is versenyeznek” – fogalmaz, magát is a negyedik vonalhoz sorolva.

„A helyzet az, hogy Orbánék és az alapítók – Áder, Kövér, Szájer – nemzedéke és a mienk között visító a különbség. A nyolcvanas években olyan tudást, műveltséget, a kilencvenes években pedig olyan politikai tapasztalatot szereztek, ami behozhatatlan. Ma egy politikus sem kapja meg pályája elején, amit a Fidesz-alapítók megkaptak” – így Lázár, aki elismeri: sokat tanult Orbán Viktortól és Orbán Viktorról. Ez szerinte versenyelőnye másokhoz képest.

Az interjúban leszögezi: nincsenek Fideszen kívüli tervei, mert bízik a párt megújulási képességében. „Orbán Viktorral nekem sosem elvi vitáim voltak, legföljebb gyakorlatiak. Még ma is be tudom fejezni a mondatait. Az ország függetlenségének erősítése olyan cél, amellyel nem lehet vitába szállni. Ezért is nem képes legyőzni őt az ellenzék, mert ezt nem látja” – véli.

Nehezített akadálypályát kapott a kormányfőtől

A cikkből kiderül, Lázár még Miniszterelnökséget vezető miniszterként 2017 nyarán közölte a kormányfővel, hogy a jövőt inkább Hódmezővásárhelyen és a választókerületében tervezi, nem a kormányzatban. Egyébként húsz éve ismeri Orbán Viktort, tíz évet szorosan együtt dolgoztak, ennek alapján állítja: mindig a nehezített akadálypályát jelöli ki neki: „Akikhez van valamiféle kötődése – mint tudja, engem például a barátjának nevezett –, azokat nehezebb pályára teszi.” Ennek kapcsán visszautasítja, hogy két választást is veszített volna Hódmezővásárhelyen, 2018 februárjában, illetve 2019 októberében.

„[2017-ben] Lázár János elvesztett egy barátot, a város pedig egy kiváló polgármestert, így pontos. Emberileg és politikailag is váratlan helyzet volt. Arra nem lehet felkészülni, hogy meghal egy harcostársad. [Almási] István két hét alatt ment el, máig nem tudjuk, mi volt a betegsége […] A tavalyi kampány már nem az én asztalom volt, bár Grezsa István barátomat teljes mellszélességgel támogattam. Az ellenzék jelöltje egyébként mindkét esetben pontosan annyit kapott, amennyit az ellenzék itt szokott. 13-14 ezer szavazatot. Amikor én indulok a választáson, ugyanennyit szoktam kapni, 2018-ban és 2019-ben a Fidesz jelöltjére viszont csak 9 ezren voksoltak” – beszél a hódmezővásárhelyi eredményekről, hozzátéve: „eközben van néhány politikustársam, akinek a választókörzetében a Fidesz ugyancsak elveszítette a polgármester-választást, az illető mégis a nagypolitikában maradt. Csak nekem van ilyen jó dolgom, hogy miközben megnyertem minden választást, amelyen elindultam, miniszterelnök úr számon kéri rajtam mások vereségét is.”

Spéder, Simicska, Rogán

Ennek kapcsán elárulja, a „párton belüli versenytársak kiváló kamarillapolitikájának eredménye” az az alaptalan pletyka, hogy azért orrolt volna meg rá Orbán Viktor, merthogy pénzt kapott (de nem kapott!) önmaga építésére Spéder Zoltántól és Simicska Lajostól. „Meghatározó fideszes politikusok is elhitték, hogy én Simicskával és Spéderrel szövetkezve a párt átvételére készülök. Reggeltől estig ezt duruzsolták Orbán Viktor fülébe. A magyar közéletben sajnos erős hagyományai vannak a folyosói politizálásnak, amelyben az ember munkáját és teljesítményét felül tudja írni az alaptalan, rossz indulatú pletyka. Ennek a jelentőségét alábecsültem” – húzza ugyanakkor alá.

Lázár ezzel kapcsolatban hangsúlyozza: „barátaimat és az elveimet nem vagyok hajlandó megtagadni. Olyan isten nincs, hogy nekem a széljárással változzon a véleményem olyanokról, akik a szövetségeseim” legyen szó akár Simicskáról vagy Spéderről, akár Áder Jánostól, akiket sok támadás ért a jobboldalon, a jobboldalról...

Akkor Rogán Antal nyerte a csatájukat? – teszi fel a politikailag e tekintetben releváns kérdést a Válasz Online. Mire a képviselő úgy felel: „Sokféle fordítása létezik ennek. A Fideszben, mint minden emberi közösségben, jelen van a vetélkedés. Ez természetes. A munkámat viszont sosem tudják megkérdőjelezni. Mindig a személyemet támadták, támadják, de nem hagyom magam kiszorítani a Fideszből. Ez az én pártom is. Márpedig én sokakkal ellentétben nem tartok attól, ha egy politikai közösségben vita és verseny van. Rogán Antal nélkül 2018-ban nem lett volna győzelem, ezt el kell ismerni. Ebből azonban sokan azt a tévest következtetést vonták le, hogy a politika elsősorban kommunikáció. Szerintem a politika ennél több, még a social media meg a fake news világában is. A politika célja az ország megváltoztatása, a hétköznapi viszonyok jobbá tétele. Még ma sem lehet a világban kizárólag kommunikációval hatalmon maradni. Aki így gondolja, az homokra épít várat. Nincs könnyebb út: a kommunikáció mögött szakpolitika is kell, hétköznapi aprómunka és mérhető teljesítmény.”

A szuverenitás, a függetlenség a kulcs

Lázár arról is szól, a szülei már a hetvenes-nyolcvanas években maszek gazdálkodók voltak, nélkülözés és kényszerek nélkül nőtt fel, s azt is megtanulhatta: a pénz azért kell, hogy ne kelljen vele foglalkozni. Hogy az ember független lehessen. „Mindenkitől. Ha az ember politizál, a céljaihoz, elveihez, az országgal és a szűkebb közösséggel kapcsolatos elképzeléseihez próbálja megszerezni a választók támogatását. Párton belül is fontos ehhez az anyagi függetlenség, hogy ne tudjanak elvtelen kompromisszumra kényszeríteni, ne legyél kiszolgáltatva…” – vázolja.

A honatya szerint ugyanígy Magyarország számára is a szuverenitás, a függetlenség a kulcs a nagyvilágban és az európai színtéren. (Azzal együtt, hogy politikailag helyes koncepciónak tartja: önálló gazdasági-politikai egységnek kell létrejönnie Közép-Európában, amelyet északon a lengyelek, a Kárpátoktól délre pedig a magyarok képesek befolyásolni.) Lázár amondó, van három-négy szektor, ahol tartósan magyar többség kell az ország függetlenségéhez: „Ilyen a pénzügy, az energetika, az élelmiszer-kiskereskedelem, de a média is. Az emberek ezektől függnek leginkább: kitől veszik az áramot, kitől a pénzt és kitől a kenyeret.”

A függetlenséget szolgálja véleménye szerint Paks2 projekt is, mert az atomenergia napenergiával kombinálva a legnagyobb függetlenséget adhatja az országnak. „A függetlenség tehát a kulcs Orbán Viktor gondolkodásához, amelyet én is támogatok, és tíz éven át aktívan segítettem célba érni. Ausztria azért olyan sikeres, mert erős a középosztálya, ez pedig nem független attól, hogy náluk erős a családi és a nemzeti tőke is. Magyarország meg azért gyenge, mert a rendszerváltás után a stratégiai ágazatokat külföldi kézbe engedte át. Megdöbbentő magyar mentalitásprobléma, hogy amikor a Strabagnak és társainak 600 milliárd forint volt az árbevétele, az senkinek nem fájt, de amikor Szíjj László vagy Mészáros Lőrinc utat épít, az igen” – mutat rá.

Ennek kapcsán megjegyzi, több kutatás is kimutatta, hogy a magyar egyenlőségpárti és individualista. Nehezen viseli a személyes környezetében a sikeres és nagyon gazdag embereket. „Nem fáj, ha a Strabag nyer vagy ha az Aldiban kell vásárolni, de fáj, ha a CBA javára hozunk szabályokat. Nem fáj bemenni a Raiffeisenbe, de ha Takarékbank, akkor abcúg. Tudjuk például, hogy ki volt a Spar vagy más, mára 'nagy múltúnak' számító családi cég tulajdonosa ötven vagy hatvan éve? Senki ne gondolja, hogy Mészáros Lőrinc bármelyiküknél is kevesebb”. Lázár szerint egyébként a különbség csak annyi, hogy Nyugaton már a negyedik-ötödik nemzedéknél járunk, míg itthon csak az elsőnél: „Ez is egy tanulási folyamat. Mint sok minden más, úgy a gazdaság és a politika viszonya is változni fog.”

Megújulhat a kormánypárt – no de mi lesz Lázárral?

Úgy látja tehát, a Fidesz képes lehet, és képes is lesz a megújulásra. „Ha a Fidesz nyer 2022-ben, neki fog látni a hibák kijavításának. Erre a párt mindig képes volt. Van is egy belső mondás: a Fidesznél csak a Fidesz a jobb” – fogalmaz. De hogy ő milyen pozícióból segítené ezt a munkát?

„Jól vagyok a mostani föladatommal. Elsősorban ezt szeretném elvégezni. Ennek a munkának olyan közvetlen eredménye van, amit a politikában csak ritkán tapasztalhat meg az ember. Jutalmazó érzés” – feleli. Ami a jelenlegi, Orbán Viktortól kapott feladatait illeti, sorolja: a geszti Tisza-kastély felújítását elvi meggyőződésből vállalta, Mezőhegyesen megtanulja a vállalatmenedzsmentet és tanul a mezőgazdaságról, ami még hasznára lehet a Fidesznek is. A villamosvasút, amelyet Hódmezővásárhely és Szeged között épít, szíve csücske, a társadalmi jólét új szintjét hozza el, tíz év múlva ikervárossá kapcsolja össze a két települést.

Bevallja, legrosszabbul azt viseli a mai politikában, hogy bár húsz évig dolgozott, lobbizott szülővárosáért, ma a városháza szervezésében valóságos gyűlöletkampány folyik ellene, sőt részben a családja ellen is Hódmezővásárhelyen.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/101510/pics/lead_800x600.jpg
Fidesz,kormány,Lázár János,Orbán Viktor,politika
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Ezt a cikket cenzúrázta a “független” Soros-média

2020.11.25. 12:15
Orbán Viktor közzétette Soros Györgynek szánt levelét, miután a Project Syndicate letiltotta azt.

Visszaáll az idősek vásárlási sávja!

2020.11.23. 12:25
Orbán Viktor miniszterelnök aláírta és be is jelentette az erről szóló kormányrendeletet.

Rákay Philip: Orbán igazi hazafiként kemény választ adott a zsarolásra

2020.11.16. 21:25
Egy valamiben biztosak lehetünk: ha a hazaáruló szivárványkoalíció egy szólamban, fejhangon üvölt, akkor a magyar miniszterelnök helyesen cselekedett.

Nem kérnek a kátyúkból – Karácsony ne a budapestieken spóroljon!

2020.11.16. 15:55
Van öt helyettese, több mint negyven tanácsadója és több mint tíz Facebook-szerkesztője. Na, azokon aztán tényleg lehetne spórolni.

Orbán bejelentette: megvétózzuk a büdzsét és a helyreállítási alapot

2020.11.16. 15:00
Semmiről sincs megállapodás, ameddig nincs megállapodás mindenről. És nem kérünk a jogállamisági kritériumnak hazudott brüsszeli …

Orbán Viktor: Szőcs Géza megtanította, a hatalmat a legnagyobb dolgokra kell használni

2020.11.14. 18:00
Végső búcsút vettek Szőcs Gézától, a Kossuth-díjas erdélyi magyar költőtől Piliscsabán. A temetésen a miniszterelnök is …

Orbán Viktor: minden életért harcolni fogunk!

2020.11.13. 07:30
A koronavírus-járvány elleni védekezés legújabb intézkedéseiről beszélt pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök, aki azt is elmondta: ha Brüsszelben elfogadják a jogállamisággal kapcsolatos …

Ezeket a cikkeket olvastad már?