Blogolj!

Demeter Szilárd: több sebből vérzik az anarcho-balliberalizmus

Az SZFE-ügynek akkor lesz vége, ha belecsúszik az aktuálpolitikai térbe. Akkor az SZFE jelenlegi közössége veszíteni fog. És nagyon erre tolják az ellenzéki erők. Nekik az SZFE csak egy ürügy, majd leírják ezeket a fiatalokat járulékos áldozatként – mutat rá újabb posztjában a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Mint arról a Blogstar is beszámolt, vasárnap az Origón megjelent írásában boncolgatta az egyetemfoglalásba torkollt SZFE-balhét, és vonta le annak tanulságait Demeter Szilárd. A Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója közösségi oldalán most arról számol be: az „egyetemfoglalós szösszenet” után a vártnál is több gyalázkodó üzenetet és mailt kapott. A cifrázásokon túl ezekben egyvalami közös: legitimnek tekintik az önkényes egyetemfoglalást.

Demeter Szilárd: Az egyetemfoglalásról

Nincs olyan nap, amikor ne hallanánk az SZFE-ügyről. Tüntetés, ellenállás, megy a mindennapos csata. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Origón megjelent írásában fejtette ki, ő hogyan látja ezt a helyzetet. Az SZFE-ügyben fordítva ülünk a lovon. Az egyetemfoglaló hallgatók legfeljebb ígéretes tehetségek. Olyanok, akikből sokat találhatunk a Kárpát-medencében.

Úgy fogalmaz: számára ugyan kérdéses, hogy a neki írók mit csinálnának akkor, ha nem színházfilmművészek, hanem pékek, villamosvezetők stb. döntenének az önkényes megoldások mellett, de inkább nem próbálná ki.

„Véleményem szerint az anarcho-balliberalizmusnak több problematikus vonatkozása is van, alábbiakban azokat is jelzem, de következzenek csokorba gyűjtve a válaszok, egyenként az összes anyázásra válaszolni nincs időm” – összegzi álláspontját az SZFE-ügyben.

Demeter Szilárd válaszai

1. Ha nektek van igazatok, akkor bármilyen társadalmi csoport bármilyen vélt vagy valós sérelem okán dönthet úgy, hogy kilép az adott jogszabályi keretből. Soha nem lehet tudni, hogy a társadalmi elégedetlenség éppen hol üti fel a fejét. Ne csodálkozzatok, ha a fagyi visszanyal. És akkor azt is támogatnotok kell. Nem mondhatjátok, hogy ezek művészek, azok meg, mondjuk, szemétszállítók. Az elv szempontjából mindegy.

2. De ad absurdum még azzal is egyet kell értenetek, ha egy társasházban egy kisebb lakóközösség nem tartja be például a csendrendeletet. A parttalan jogszaporítás a normális élet ellen hat.

3. „Hatalom ellen lázadni erkölcsileg helyes.” Ebből kiindulva szeretném felhívni a figyelmet, hogy az állam, pontosabban a kormány csak az egyik lehetséges ellenség. Hatalom többféle van. Fölháborodott aktivisták egy csoportja példának okáért bemehetne szerkesztőségekbe is. (Be is mennek, „kurva erős képeket” akarnak produkálni pl.) De még egy bíró is hatalommal van felruházva. Képzeljétek el, ha köztörvényes bűnözők döntenének úgy, hogy nem fogadják el a játékszabályokat, nem tekintik legitimnek a bíróságot és az állami erőszakszervezeteket. Minden hatalom ellen lázadni elég fura társadalmat teremthet.

4. Ezek „csak” performanszok, mondjátok. „Előadás a hatalom ellen.” Aham. Ha így van, akkor miért is kell a hatalomnak ezt finanszíroznia az adófizetők pénzéből?

5. Tudom, hogy létezik a polgári engedetlenség intézménye. Általában akkor szokás alkalmazni - normális helyeken, ahol fontos a demokrácia és a jogállam -, ha már minden jogszabályi lehetőséget kimerítettek. A tiltakozásra a jelenlegi jogszabályi környezet is lehetőséget ad. Úgy hívják: sztrájk. (Igaz, annak is vannak szabályai. Ilyen diktatúrában élünk.)

6. A művészet igazsága és a művész igazsága nem ugyanaz. Hamlet igazsága leválik az őt játszó színészről. Aki lehet rossz is, Shakespeare érdemeit ezzel nem tudja csökkenteni.

7. És igen: senki nem pótolhatatlan (én sem). Ugyanakkor mindenki egyedi és megismételhetetlen életet él (én is). Sajnálnám, ha ezekből a hallgatókból nem lenne színész, rendező, operatőr stb., de hogy az lesz-e belőlük, az a választásaik függvénye. Legalább ennyire tehetséges fiataljaink vannak, hál’ Istennek. Nem lesz világvége, ha most az egész SZFE feláll.

8. Nekem is szimpatikus, ha a fiatalok kiállnak az igazukért. Ami nem szimpatikus, hogy egy csapatnyi „öreg” most velük akarja megnyeretni azt a csatát, amit nekik kellett volna megvívniuk. Azt látom, hogy egy rakás gyáva értelmiségi a fiatalok mögé bújik, velük akarják elvitetni a balhét.

9. Az SZFE-ügynek akkor lesz vége, ha belecsúszik az aktuálpolitikai térbe. Akkor az SZFE jelenlegi közössége veszíteni fog. És nagyon erre tolják az ellenzéki erők. Nekik az SZFE csak egy ürügy, majd leírják ezeket a fiatalokat járulékos áldozatként. Láttunk már ilyent.

10. Nem gondolom magam tévedhetetlennek. Emberből vagyok, szoktam is tévedni. Ezeket beismerem. Még bocsánatot is szoktam kérni a tévedéseimért.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/101540/pics/lead_800x600.jpg
baloldal,Demeter Szilárd,demonstráció,ellenzék,értelmiség,kultúra,kultúrharc,SZFE,színház,tüntetés
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Rákay Philip: Márki-Zay, vissza a politikai kisegítőiskolába!

2020.11.23. 21:55
A televíziós producer szerint felháborító, hogy Márki-Zay-szerű vizesnyolcas merészeli fenyegetni tisztességes emberek tízezreit.

Rákay Philip: Ez a Soros nevű gazember mer beszélni pénzlopásról?

2020.11.22. 07:30
A nagy világmegváltó öregúr, az igazi „filantróp”, a mesteri bábjátékos, azaz Soros György ismét nem bírta ki, hogy ne rúgjon bele Magyarországba és ne …

Rákay Philip: hazánkat sem kíméli a globális, balos forradalomipar

2020.11.19. 20:55
Globális politikai érdekek alapján akarják destabilizálni Magyarországot, a céljuk, hogy a baloldal mindenáron megragadja a hatalmat. Leleplező, felkavaró videó!

Nem kérnek a kátyúkból – Karácsony ne a budapestieken spóroljon!

2020.11.16. 15:55
Van öt helyettese, több mint negyven tanácsadója és több mint tíz Facebook-szerkesztője. Na, azokon aztán tényleg lehetne spórolni.

Fidesz: ha a baloldalon múlt volna, sokkal súlyosabb lenne a járványhelyzet

2020.11.04. 16:55
A nagyobbik kormánypárt ismét felszólította az ellenzéket, ha már nem segíti, legalább ne akadályozza a koronavírus elleni védekezést.

Fidesz: itt az ideje, hogy a baloldal is segítse a védekezést

2020.11.04. 05:05
Vagy legalábbis ne akadályozza...

Dúró Dóra: mindenen túlmegy Gyurcsány Ferenc és a Jobbik közös nyilatkozata

2020.10.26. 20:25
Gyurcsány Ferenccel közös nyilatkozatot kiadni október 23-án túlmegy mindenen, amit eddig a Jobbik csinált – írja Dúró Dóra a …

Demeter Szilárd: Az egyetemfoglalásról

2020.10.18. 19:25
Nincs olyan nap, amikor ne hallanánk az SZFE-ügyről. Tüntetés, ellenállás, megy a mindennapos csata. Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója az Origón megjelent írásában fejtette ki, ő hogyan …

Pálinkás József miniszterelnök-jelöltnek is bejelentkezett

2020.10.15. 15:55
Egyidejűleg azzal, hogy bejelentette az Új Világ Néppárt megalakulását. Az ellenzéki előválasztási castingon riválist kapott Dobrev Klára, Márki-Zay Péter, Szanyi Tibor …

Ezeket a cikkeket olvastad már?