Blogolj!

Gulyás Gergely: 1,3 millió influenza elleni oltóanyag áll rendelkezésre, de ez még bővíthető

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívó megtartotta  a 176. Kormányinfót.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki tájékoztatón elmondta, hogy Európában mindenhol romlott a helyzet és Magyarország sem kivétel ez alól.

Mind a fertőzések száma, mind a halálozások száma emelkedett Magyarországon. Az egymillió főre vetített fertőzöttek számában nyolc ország van előttünk az Európai Unió 27 tagállamát nézve. Halálozások számában az uniós átlag 357, míg Magyarországon ez 127.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy

az ágyak 47 százaléka ma is üres a kórházakban, nem kell műtéteket elhalasztani.

Orvosi bérek

A miniszter arról is beszámolt, hogy régóta nem tapasztalt egyetértés jött létre az orvosbérek emelésében, valamint hogy a részletekről még tárgyalások folynak a Magyar Orvosi Kamarával, valamint a háziorvosok képviselőivel is. Nem látunk olyan pontot, ahol nem lehetne megnyugtatóan rendezni a kérdéseket - mondta. Az orvosi érdekképviseletekkel tárgyalunk a szabályokat részletező rendeletekről – tette hozzá.

Vakcina

A vakcinával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az Astra Zenecával írt alá megegyezést az Európai Bizottság. Amennyiben elkészül a vakcina, akkor Magyarország 6,5 millió oltóanyaghoz juthat, amely 13 milliárdos költséget jelent.

Az operatív törzs megvizsgálja a kínai és orosz vakcina beszerzésének lehetőségeit is. Az influenza elleni védőoltásról elmondta, 1,3 millió oltóanyag áll rendelkezésre, de ez a szám bővíthető újabb beszerzésekkel, vagy a gyártási kapacitás bővítésével – számolt be róla a miniszter.

Marad az emelt keretösszeg a SZÉP-kártyákon

A kormány döntött a SZÉP kártya adószabályok fél évvel történő meghosszabbításáról és megmarad a magasabb keretösszeg is. Tehát a SZÉP-kártya

szálláshely alszámlájára 400 ezer forint, a vendéglátás zsebbe 265 ezer forint, szabadidős felhasználásra 135 ezer forint utalható béren kívüli juttatásként.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter mindenkit arra kért, hogy ne menjen külföldre, síelni. A tavaszi hullám során az egészségügyi ellátórendszert sikerült felkészíteni, műtéteket nem kell elhalasztani – mondta a miniszter.

A kormány elkötelezett, hogy az iskolák normálisan működjenek és az őszi szünet után folytatódjon az oktatás

– válaszolta arra a kérdésre hogy a kormány tervez-e digitális oktatást.

Az elmúlt két hónap megmutatta, hogy a jelenlegi körülmények között is működnek az intézmények.

SZFE-ügy

Az SZFE kapcsán elmondta, hogy a kormánynak semmilyen hatásköre nincs a kérdésben, ebben a kérdésben a kuratórium van döntési helyzetben. A kormány célja, hogy minél színvonalasabb legyen a színészeti képzés és ehhez a költségvetési forrásokat biztosították.

A helytelen maszkviselés esetén

a maximálisan kivethető 50 ezer forint kellően visszatartó erővel bír, így nem tervezik ennek módosítását.

A 15 perc alatti eredményt produkáló antigén tesztek vásárlására a magyar kormány nyitott – mondta. Úgy vélte, hogy napról napra növekedni fog a tesztek száma.

Itt arról is beszélt, hogy mivel rendkívül eltérőek az orvosi vélemények a járvány terjedéséről ezért egyelőre nem árul el pontosabbat arról, hogy mikorra várják a második járványhullám tetőzését. Meglátjuk, hogy bekövetkezik-e – válaszolta egy azzal kapcsolatos kérdésre, hogy Orbán Viktor korábban decemberre-januárra várta a tetőzést. 

Ferenc pápa

A csütörtöki Kormányinfón felhozták Ferenc pápa melegek élettársi kapcsolatáról, illetve családalapításáról szóló kijelentését is, amit a miniszter nem kívánt kommentálni a keresztény-konzervatív magyar kormány szemszögéből. Mindazonáltal megjegyezte, hogy Magyarországon továbbra is érvényes a bejegyzett élettársi kapcsolatra vonatkozó szabályozás, amelyet még 2010 előtt fogadtak el.

Az azonos nemű párok családtámogatására vonatkozó kérdésre kijelentette: hogy jelenleg a családtámogatási rendszer 90 százalékban gyermekhez kötött, értelmezhetetlen az azonos nemű párok esetében a gyermekhez kötött családtámogatás.

Többször is utalt arra, hogy a gyermekek egészséges fejlődését csak a férfi és nő alkotta családban látja biztosítottnak a kormány.

Minimálbér

A kormány mindig a legszegényebbeken akart segíteni a minimálbér emelésével – hangsúlyozta Gulyás Gergely. A végsőkig várják, hogy a munkaadók és munkavállalók megegyezzenek a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi emeléséről. Ha azonban nem sikerül ez az év végéig, akkor a kormány kész dönteni - tette hozzá. 

A repülőtér megvásárlására irányuló kérdéssel kapcsolatban a miniszter kijelentette, hogy a kormánynak most a vírus miatt végképp nincs erre pénze, de ha valami módon magyar tulajdonba kerülne, akkor üdvözölnék a fejleményt.

KATA

A miniszter szerint a Pénzügyminisztérium mindenkivel tárgyalt, mielőtt a parlament előtt lévő adócsomagot benyújtotta, mondta a miniszter, ezért

nem várható, hogy az újabb KATA szabályokkal, módosítással változzon.

Az újabb gazdaságvédelmi intézkedésekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormány szerint a munkahelyek megőrzésére a legjobb eszköz a beruházásösztönzés.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely megerősítette, hogy nem saját maga döntött arról, hogy 2022-ben nem indul egyéni választókörzetben, hanem a Fidesz elnöksége. Fürjes Balázst ajánlotta mindenki figyelmébe.

(Borító: szeretlekmagyarorszag.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/101627/pics/lead_800x600.jpg
egészségügy,gazdaság,Gulyás Gergely,Kormányinfó,koronavírus,Magyarország,Szentkirályi Alexandra
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.26. 07:05
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Müller Cecília: Folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók tesztelése

2020.11.25. 11:55
Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol ismertették a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

3806 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.11.25. 09:30
Ezzel összesen már 185 687 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt huszonnégy órában 106-an hunytak el, összesen 4 114 áldozata van már a …

Operatív törzs: íme a megyei bontás a fertőzöttek számáról

2020.11.24. 12:10
Mától életbe lépett az idősek vásárlási idősávját biztosító intézkedés, de nem csupán erről esett szó az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

3 929 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 117 beteg

2020.11.24. 09:30
3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 181 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Ezeket a cikkeket olvastad már?