Blogolj!

Operatív Törzs: Már több mint 1 millió tesztet végeztek Magyarországon

Az Operatív Törzs ma is megtartotta szokásos, a magyarországi járványhelyzettel kapcsolatos napi sajtótájékoztatóját. Mutatjuk a részleteket!

A pénteki tájékoztatást Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára kezdte, aki elmondta, hogy

Magyarország már több mint 1 millió elvégzett tesztnél tart, illetve hangsúlyozta, hogy fizetnie továbbra is csak annak kell, aki saját maga dönt úgy, hogy letesztelteti magát.

Az államtitkár elmondta, hogy voltak olyanok, akik nyerészkedni próbáltak a tesztekkel, miután megnövekedett irántuk a kereslet. Ezért új, országos fogyasztóvédelmi vizsgálat indult október 6-tól, hogy ezzel is ellenőrizzék a PCR tesztek árait.

Azt szeretnénk, hogy a szolgáltatók árpolitikája megfeleljen a hatósági előírásoknak – ismertette Schanda Tamás, ide sorolva a fogyasztók megtévesztését, így vizsgálták a hatósági ár megfelelőségét, a vállalkozások weboldalát.

Az államtitkár szerint Budapesten tovább folytatódik a vizsgálat, 19 megyében már végeztek az ellenőrzésekkel. Összesen 81 vállalkozást vizsgáltak, ebből 20-nál találtak problémát. 100 honlapot néztek át, 14 esetén találtak problémát. 83 telefonos ellenőrzést is csináltak, csak 3,6 százalék volt problémás.

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy minden negyedik cég jogsértő módon járt. Azoknál a cégeknél, ahol azonnal orvosolták a jogsértést nem indult eljárás, másoknál azonban már több bírságot is kiszabtak.

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a legfrissebb adtok ismertetésekor elmondta, hogy 3286 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel pedig 71 413 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Sajnos ismét sok az elhunyt: az elmúlt 24 órában 65 többségében idős, krónikus beteg halt meg, így az elhunytak száma 1699 főre emelkedett, jó hír viszont, hogy a gyógyultak száma is emelkedik ez jelenleg 17 953. Galgóczi szerint az aktív fertőzöttek száma 51 761 fő, jelenleg 3753 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük pedig 267-en vannak lélegeztetőgépen.

Arról is beszámolt, hogy az Operatív Törzs jelenleg 86 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig zajlik a fertőtlenítő nagytakarítás az őszi szünet alatt. Emlékeztetett, hogy az idősek számára különösen fontos a maszkviselés és a megfelelő higiénés szabályok betartása.

Emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy Halottak napján is nagyon fontos a szabályok betartása, ezért arra kért mindenkit, hogy aki betegnek érzi magát az ne menjen tömegbe, otthon gyújtson gyertyát a szeretteiért.

Az is fontos, hogy próbáljunk akkor kimenni a temetőbe, amikor nincs nagy tömeg, ha még is azt tapasztaljuk, hogy sokan vannak, akkor a szabadban is viseljük a maszkot. Arra is felhívta a figyelmet, hogy kerüljük az öleléseket, puszikat és egyéb köszönési formákat.

Kiss Róbert rendőr alezredes elmondta, hogy hétfőtől szigorodnak a maszkviselési szabályok, ezáltal a rendőrök is szigorúbbak lesznek. Szintén a Halottak napja kapcsán elmondta, hogy több rendőrrel találkozhatunk majd a temetők, parkolók környékén, illetve a tömegközlekedési eszközöket is jobban ellenőrzik majd. Emellett ezentúl a boltokat és az üzleteket sokkal jobban ellenőrzik.

Tájékoztatott arról is, hogy meghosszabbodott a határzár, az ezzel kapcsolatos szabályok a Magyar Közlönyben olvashatóak.

(Borító: napi.hu)

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/101990/pics/lead_800x600.jpg
járvány,koronavírus,Magyarország,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Vasárnap ismét rekordot döntött a koronavírusban elhunytak száma

2020.11.29. 09:55
Közel hétezer fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 156 beteg.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.29. 09:00
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Szomorú rekord: 152 halálos áldozatot követelt a járvány

2020.11.28. 09:05
Kétszázezer fölé nőtt a regisztrált, beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Ezeket a cikkeket olvastad már?