Blogolj!

Gulyás Gergely: ma átlépheti az ötezret az új fertőzöttek száma

Akcióképesség és gyorsaság szükséges a sikeres védekezéshez, ki kell tartani a vakcina megérkezéséig – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai Kormányinfón. Gulyás Gergely Joe Biden győzelmére számít az amerikai elnökválasztáson.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Csütörtök helyett ezúttal szerdán tartották a Kormányinfót, ahol Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter számolt be a legfrissebb kormányzati intézkedésekről és az aktuális járványhelyzetről.

A miniszter megismételte: a kormány legújabb döntéseit kedden este ismertette a miniszterelnök. A vírushelyzet sajnos folyamatosan romlik Európában, Magyarország sem kivétel ez alól. Az EU-ban tizedik helyen állunk a fertőzöttség tekintetében, a halálozás az EU-s átlag fele, de egyre többen betegednek meg, ma akár az ötezres határt is átléphetjük az új fertőzések számában, ezért kellett rendkívüli jogrendet hirdetni, mert akcióképességre, gyorsaságra van szükség a védekezésben. Azt kérik az Országgyűléstől, a 15 napra hirdetett veszélyhelyzetet 90 napra hosszabbítsa meg, ebben az ellenzéki pártok közreműködésére is számít a miniszter.

Gulyás hangsúlyozta, be kell tartani a meghozott szabályokat, illetve az eddiginél nagyobb szigorral kell azokat betartatni a hatóságoknak. A kormány szerint indokolt a rendezvények korlátozása, a zenés szórakozóhelyek bezárása. A közlekedés is a vírusterjedés egyik fő eszköze, ezért kérik a nagyvárosokat, sűrítsék a tömegközlekedést, illetve a kormány az ingyenes parkolás lehetővé tételével igyekszik csökkenteni a zsúfoltságot. Az éjféltől ötig tartó kijárási korlátozás pedig azt célozza, ne legyenek olyan összejövetelek a fiatalok között, melyekre „szinte iparág épült” Budapesten és a nagyvárosokban – hangsúlyozta. Hozzátette: nagy a felelőssége az intézményeknek, kluboknak, vállalkozásoknak, üzleteknek, s ha nem tudják betartani és betartatni az új szabályokat, akkor be fogják azokat zárni.

A miniszter reményét fejezte ki, a jelenlegi szabályok elegendőek lesznek a vírus terjedésének fékezéséhez, míg megérkezik végre a vakcina, de kiemelte, az egyéni védekezés és szabálykövetés felelőssége megkerülhetetlen.

Gulyás Gergely szerint 8-14 napon belül várható, hogy a növekedés üteme lassul, ha hatékonyak az új intézkedések.

Orbán Viktor: Ma éjféltől újra életbe lép a rendkívüli jogrend

ha NEKED is számít a vélemény. Közéleti válogatás a legfontosabb és legütősebb cikkekből, a napi muníció, hogy képben légy. Leiratkozhatsz, ha mégsem tetszik. Ahogy azt elmúlt napokban többször is hallhattuk, egész Európában így Magyarországon is rohamosan emelkednek az koronavírus-fertőzött esetszámok, így hazánk is újabb szigorításokra kényszerül, melyekről Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán számolt be.

Azt is elmondta, az operatív törzs (reggelente) és a kormány mostantól kezdve még gyakrabban ülésezik és tájékoztatja majd a közvéleményt.

Újságírói kérdésre válaszolva elárulta, a kormányülések előtt hőmérsékletmérés történik. A kétméteres távolságtartás biztosított, ezzel együtt akadnak, akik hordanak maszkot is. Ami Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fertőzését illeti, megtudtuk, rá is az általános járványügyi protokollok érvényesek. A tárcavezető szerencsére jól van.

Ma 32 ezer kórházi ágy áll a koronavírus-fertőzöttek rendelkezésére, de az elektív ágyak felszabadításával ez 66-67 ezere is növelhető. A miniszter azt feltételezi, hamarosan országszerte felfüggesztik az elektív műtéteket, beavatkozásokat, de egyéb javaslatai is vannak az operatív törzsnek, hogy a legpesszimistább forgatókönyv megvalósulása esetén is mindenki számára biztosított legyen az ellátás. Kellő számban áll rendelkezésre a személyzet, de akár az ötöd-, hatodéves orvostanhallgatókat is be lehet vonni a védekezésbe – emelte ki Gulyás.

A kormány ezzel együtt folyamatosan vizsgálja a helyzetet, s ha nem lassul a járvány, s ha szükséges, akár újabb intézkedéseket is hozhatnak. De a tárcavezető bízik benne, hogy a jelenlegi új korlátozásokkal csökkenthető a fertőzés terjedésének üteme 8-14 napon belül. Az iskolák bezárását egyelőre nem tervezik, a felsőoktatási intézmények viszont autonómiájuk keretében önállóan dönthetnek arról, áttérnek-e távoktatásra.

Az is elhangzott, ha szükséges, akkor zárt kapussá teszik majd a futballmeccseket, de ezt egyelőre nem tartják indokoltnak, a fertőzés esélye szabadtéren kisebb, s a friss szabályok szerint minden harmadik széken lehet ülni, s maszkot kell hordani.

Gulyás Gergely beszámolt róla, az ígéretes oxfordi vakcinafejlesztés mellett Magyarország az amerikai, az orosz és a kínai projekteket is figyeli. Ha az állam be tud majd szerezni megfelelő készletet, akkor ingyenesen és önkéntesen bocsátja azt polgárai rendelkezésére.

A miniszter szerint Trumpnak 30 százalék esélye van a győzelemre az amerikai elnökválasztáson, most Bidennek áll a zászló. A kiindulási pont ez esetben nem lesz kedvező a magyar kormánynak, mert mi Donald Trumpot támogattuk, míg Joe Bident Soros György – hangsúlyozta.

Szintén újságírói kérdésre válaszolva elmondta, Orbán Viktor úgy számol, ha a jelenlegi fertőzési trendek folytatódnak, akkor december közepére érhetjük el a 32 ezres kórházi kapacitás határait az ellátásban. Ezt szeretnék lassítani.

A Kormányinfón elhangzott: a bécsi iszlamista merénylet megerősíti a magyar bevándorláspolitika helyességét. A migráció kezelését egy ország csak egyszer ronthatja el - hívta fel a figyelmet.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/102192/pics/lead_800x600.jpg
elnökválasztás,fertőzés,Gulyás Gergely,járvány,Kormányinfó,koronavírus,migráció,Szentkirályi Alexandra,terrorizmus,USA
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szomorú rekord: 152 halálos áldozatot követelt a járvány

2020.11.28. 09:05
Kétszázezer fölé nőtt a regisztrált, beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.28. 05:00
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Müller Cecília: Folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók tesztelése

2020.11.25. 11:55
Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol ismertették a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

3806 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.11.25. 09:30
Ezzel összesen már 185 687 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt huszonnégy órában 106-an hunytak el, összesen 4 114 áldozata van már a …

Ezeket a cikkeket olvastad már?