Blogolj!

Csak a boltok negyedének kell korábban bezárnia a korlátozások miatt

Nils Holgersson

A blokkk.com kereskedelmi szakoldal kielemezte a tegnap bejelentett boltzár várható hatásait. A portál szerint a november 11-én életbe léő 19 órás bezárás az üzleteknek csak egy részét érinti, elsősorban az élelmiszeres boltoknak, plázás, hipermarketes üzleteknek és a nagy szakáruházaknak kell a szokásosnál előbb bezárniuk. A körúti, városi iparcikkes boltoknál nincs is nagy kényszer. A webáruházak már a kapacitásaik határán vannak, az átvevőpontnak is be kell zárnia.

Jó hír, hogy elbocsájtás a 19 óra miatt most nem várható, ugyanakkor a karácsonyi pörgés miatt sem várható munkaerő felvétel.

Az összesen több mint 120 ezer boltból (élelmiszer, iparcikkes, benzinkút) 30 ezer alatt mozog azoknak a száma, akiket érint a 19 órás boltzár. A plázákban 6 ezer bolt van (élelmiszer, iparcikk vegyesen), nekik előbb kell zárniuk a szokásosnál. Mellettük egyébként a közel ezer plázás vendéglátóhely egyáltalán nem fogadhat vendéget egy darabig. A hipermarketekben két és félezer bolt van, ők is előbb kénytelenek a redőnyt lehúzni, a közel félezer ottani vendéglátóhely sorsa a plázákéhoz és a többi vendéglőhöz hasonló.

Az élelmiszerüzletek száma közelíti a 40 ezerhez, közülük a nagy láncok nagy alapterületű áruházai, szupermarketjei, diszkontjai mellett a kisebb élelmiszer vegyesboltok közül is sokan korábban kényszerülnek bezárni a szokásosnál, számuk előbbin belül közelítheti a 20 ezret. A kisebb élelmiszer szakboltok (például pékárus, zöldséges, húsbolt) egy része is előbb zárhat.

Figyelemmel arra is, hogy a kistelepüléseken, falvakban eleve korábban zárnak a boltok, összesen mintegy 20 ezer lehet azoknak az élelmiszeres boltoknak a száma, akiknek előbb kell lehúzniuk a redőnyt.

Az előbbi statisztikákon felül a Nemzeti Dohányboltoknak is zárniuk kell, a non-stopokkal együtt.

Az iparcikkes boltszám 80 ezer körüli. Közülük a 7 ezer plázás és hiperes bolt (mert ebben a bontásban ezek is benne vannak). Mellettük a nagyobb alapterületű, önálló épületegységben elhelyezkedő szakáruházak döntő részét érinti a 19 órás boltzár. Ezek száma összesen 10 ezer körül mozog, velük szemben 70 ezer bolt nem érintett a boltzárban.

A hagyományos iparcikkes boltok, a 70 ezer, 10-től 18 óráig tartanak nyitva. Így ők még karácsony előtt egy órácskával meg is hosszabbíthatják a nyitvatartásukat, ha úgy akarják.

Így kerekedik ki az, hogy a 120 ezer boltból 30 ezer kényszerülhet előbb bezárni a szokásosnál: nagyjából 20 ezer élelmiszeres és 10 ezer plázás, iparcikkes.

A benzinkutak, gyógyszertárak nyilván nem érintettek.

A web nem korlátlan

Az áprilisi iparcikkes boltzár nyomán és az élelmiszeres spájzolásban a kényelmet kereső vásárlók rendelési hulláma révén kétszeresére ugrott a webáruházak forgalma, 110 milliárd forint fölé. Ennél sokkal többet nem is nagyon bírnak el a webáruházak kiszállításban.

Egyrészt korlátozott a logisztika, a kiszállítási kapacitás. Az ingyenes parkolás sem gyorsítja a házhoz szállítást. Az átvevőpontok pedig kénytelenek bezárni a boltokkal együtt. 

És az iparcikkes boltok nyitva maradhattak, tehát az áprilisihoz képest nem lett vonzóbb a járványkényszer miatt a web. Például spájzolás sincs, nem is várható nagyon, a húsvét után pedig látni, hogy ünneplésben is vissza tudják fogni magukat a családok. Nyilván nem szívesen.

És a létszám, no meg az üzletszám

Karácsony előtt felfuttatják a boltok a létszámot a nagyobb forgalom miatt. A 19 órás boltzár elsősorban átcsoportosításokat hoz, feltehetően több lesz a részmunkaidős ott, ahol kurtítani kell a nyitvatartást. De hát a vendéglőzár, digitális tanrend miatt nő majd az élelmiszerboltok forgalma, azért valamennyi felfutás lesz karácsony előtt is, így kellene a több ember.

A megoldás egyszerűnek látszik. A rövidebb nyitvatartás miatt nem lesz elbocsájtás, de felvétel sem.

A nyitvatartásukat nem érintő iparcikkes boltok azok, ahol eddig nagyot esett a piac. Felvenni ők sem fognak új dolgozót a várható, legalább valamicskével nagyobb forgalom miatt, mert nincs rá pénzük.

A mérlegét az év utolsó napjaiban, január elején vonhatják meg a boltosok. Végül a járványhelyzet kényszerétől függ az eredmény és a kilátás is. Sejthető azonban, hogy többen fognak végleg bezárni, mint eddig. De ha lesz vakcina, lesz újranyitás is.

Forrás: blokkk.com, 2020. november 10.

 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/102398/pics/lead_800x600.jpg
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.27. 07:05
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Blogstar kávéház

2020.11.27. 05:15
A korrupciós veszély fokozódása, a Gyurcsány-kormány LMBTQ-politikája, a népszavazás álcája, Diego Maradona rejtélyes halála és Vlagyimir Putyin titokzatos leánya pénteki online lapszemlénkben.

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?