Blogolj!

Orbán Viktor: minden életért harcolni fogunk!

A koronavírus-járvány elleni védekezés legújabb intézkedéseiről beszélt pénteki rádióinterjújában a miniszterelnök, aki azt is elmondta: ha Brüsszelben elfogadják a jogállamisággal kapcsolatos tervezetet, akkor Szovjetuniót csinálnak az Európai Unióból.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsora beszélgetésének elején szóba került, a magyar labdarúgó-válogatott 2-1-re legyőzte Izlandot, a miniszterelnök sokat nem aludt, de – mint mondta – büszkék lehetünk a fiainkra, mert „vikingeket harcban legyőzni nagy dolog”. Hozzátette, a futballba azért vagyunk szerelmesek, mert a papírformát fel lehet dönteni.

A rossz hírekre térve a járványhelyzetről faggatták Orbán Viktort. A miniszterelnök megismételte, a jelenlegi korlátozásokkal jó esély van rá, hogy a magyar egészségügy kibírja a nyomást. Felkészítették az egészségügyet, rendelkezésre állnak a védekezéshez szükséges technikai eszközök, az emberanyag a korlátos. A járványügyi matematikus szakemberek becslései alapján most kellett lépni, hogy minden betegnek szakszerű, minőségi ellátás jusson.

A kulcs a kijárási tilalom, amit senki sem szeret. A tizedik nap környékén már nagyon nehéz lesz

– mondta Orbán, hozzátéve, ilyet akkor kell lépni, ha már tényleg nagy veszély fenyeget. Az osztrák példát figyelembe véve időszerűnek tartja a korlátozásokat.

Kifejtette:

nekünk minden élet számít, a szülőké, nagyszülőké is, ezért minden életért harcolni fogunk!

Az operatív törzs ma reggeli ülésén elhangzott: 6690 ember van kórházban, 518 fő lélegeztetőgépen. Sok diákot is mozgósítottak már a védekezésben, a Műegyetem hallgatói taxisként szállítják a medikusokat a mintavételekhez. Nemcsak az orvosok, ápolók, hanem előttük is megemeli a kalapját a kormányfő.

Elismerte, az egészségügyben a vezénylés roppant nehéz és kellemetlen dolog, de az orvosok elfogadták. Erre csak a veszélyhelyzetben lesz szerinte szükség. Áttekintették az iskolák helyzetét is. 2950 óvodából 208-at zártak be, 2570 körüli iskolából 239-ben tértek át digitális oktatásra. Egyelőre az egészségügyhöz hasonlóan az oktatási rendszer is bírja a nyomást – fogalmazott.

Ami a vakcinákat és a gyógyszereket illeti, érdeklődve figyeli a szakemberek vitáját. Vizsgálati fázisokat nem akarnak kihagyni, de folyamatokat lehet gyorsítani – szögezte le. A biztonságosság, a hatékonyság és a rugalmasság elegyét igyekeznek megtalálni. Átoltási tervvel is készül a kormány, az egészségügyi dolgozók fogják először megkapni a védőoltást.

Az a jó, ha minél több vakcina áll rendelkezésre

– ismételte meg a miniszterelnök. Az oltás nem lesz kötelező, mindenki eldöntheti majd, az amerikai, az orosz vagy a kínai vakcinában bízik.

A dolgok nem állnak rosszul, néhány hét múlva kisebb mennyiségben lesz már vakcina, és a végén legyőzzük a vírust, de addig mindenkinek ki kell tartania

– szögezte le.

De hogy érjük el a nyájimmunitást? – hangzott el a kérdést. A jelenlegi számítások szerint a lakosságunk 10 százaléka eshetett át a fertőzésen, s 50 százalékig kellene eljutni, vakcinával vagy máshogy. Nem tudjuk, hogy ez a vírus majd eltűnik, vagy velünk marad, mint az influenza – vázolta.

Ami a gazdaságot illeti, Orbán azt mondta: a korlátozások miatt azonnali 30 napos segítséget kapnak bizonyos ágazatok, így a vendéglátás és az idegenforgalom. Gazdasági növekedési akciótervet is kidolgoznak, mely a hosszabb távú döntéseket, adócsökkentéseket teszi az asztalra a gazdaság lendületbe hozásához. Továbbra is cél a munkaalapú társadalom, annyi munkahelyet akarnak teremteni, amennyit a vírus elpusztít.

Új intézkedés, hogy az elvitelre rendelt ételek áfája 5 százalékra csökkent.

A 2021-es évben érezhető mértékű adócsökkentésekre van szükség a központi és az önkormányzati költségvetésekben is a munkahelyek megőrzése érdekében

– jelentette ki.

A miniszterelnököt megkérdezték arról is, fog-e vétózni Magyarország, ha az EU a jogállamisági feltételekhez kötné az uniós kifizetéseket. Orbán szerint ez bonyolult kérdés, több levelet is írt az ügyben. Álláspontunk világos, egyértelmű, transzparens és kiszámítható: a parlament megadta a felhatalmazást, hogy milyen szabályok mentén járul hozzá a költségvetéshez és a helyreállítási csomaghoz. A német kancellárral tárgyalt tegnap, s elmondta neki: a magyarok pénzét senki sem veheti el, a fejlesztésekre lesz forrás.

Az új brüsszeli jogszabálytervezet viszont nem a jogról, hanem a politikáról szól. Ha azt a jogszabályt elfogadják, és kétharmaddal megtehetik, akkor Szovjetuniót csináltunk az Európai Unióból

– ismertette.

Objektív kritériumok nélkül, ideológiai alapon zsarolhatnak majd országokat, fellebbezési lehetőség nélkül. Ez maga a kommunizmus

– hangoztatta. 

Megismételte: Európában jelenleg nincs itt az idejük az efféle ideológiai, politikai vitáknak, most az emberéleteket kell menteni biológiai és gazdasági értelemben.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/102518/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás,Brüsszel,EU,Európai Unió,fertőzés,gazdaság,gazdaságpolitika,járvány,jogállamiság,koronavírus,migráció,Orbán Viktor,Soros György
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Szomorú rekord: 152 halálos áldozatot követelt a járvány

2020.11.28. 09:05
Kétszázezer fölé nőtt a regisztrált, beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.28. 05:00
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Rákay Philip: Nem kérdés, hogy Magyarország újra célkeresztbe kerül

2020.11.26. 16:15
Joe Biden megválasztásával újabb támadásokra számíthat Magyarország, erre pedig már most fel kell készülni – figyelmeztet legújabb videójában Rákay …

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Ezeket a cikkeket olvastad már?