Blogolj!

Müller Cecília: a koronavírusban elhunytak hét százalékának nem volt alapbetegsége

Az országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján felhívta a vérplazma-adás fontosságára a figyelmet, valamint elmondta, az egészségügyi ellátórendszeren hatalmas a nyomás, ezért mindenki tartsa be az járványügyi szabályokat, ezzel is segítve az orvosok, ápolók, egészségügyi dolgozók munkáját.

Fotó: koronavirus.gov.hu

Müller Cecília ismertette a legfrissebb járványügyi adatokat, hozzátéve, az elmúlt huszonnégy órában a legfiatalabb halálos áldozata 25, a legidősebb 95 éves volt a koronavírusnak - előbbi tüdőbetegségben szenvedett. Az országos tisztifőorvos elmondta, az eddig a betegség következtében elhunytak hét százalékánál semmilyen alapbetegséget nem tartottak nyilván a klinikusok, de jellemzően továbbra is az alapbetegségben szenvedők és az idősek számára jelent komoly veszélyt a fertőzés.

Az országos tisztifőorvos felhívta a figyelmet a vérplazma-adás fontosságára, mint mondta, aki már átesett a fertőzésen, annak a szervezete ellenanyagokat termelt a vírus ellen és ha kellő mennyiségű ellenanyag található a vérplazmájában, plazmaadással tud segíteni azokon, akik most súlyos betegek. Hozzátette, a koronavírusból felgyógyultak közül bárki jelentkezhet vérplazma-adásra, de egy klinikai vizsgálat dönti el, hogy valóban segíthet-e a plazmájuk a betegeken, jelenleg a plazmát adni kívánók 10 százaléka rendelkezik megfelelő mennyiségű ellenanyaggal.

Müller Cecília ismertette, az elmúlt huszonnégy órában több mint 27 ezerrel nőtt az elvégzett laboratóriumi PCR-tesztek száma, összességében pedig már több mint 1 388 000 tesztet végeztek el, de a tesztelési kapacitás folyamatosan bővül. Az európai huszonhetek átlagában az egymillió főre vetített számok azt mutatják, mind a fertőzöttek, mind az elhunytak tekintetében a középmezőnyben foglalunk helyet - tette hozzá a tisztifőorvos, aki azt is elmondta, hogy a szennyvíz-vizsgálatok azt mutatják, még mindig nem értük el a járvány csúcsát, több városban is számíthatunk a megbetegedések emelkedésére a következő napokban.

Kérdésre válaszolva hangsúlyozta, Magyarországon is extrém teher van az egészségügyi ellátórendszeren. Elsősorban a személyzet korlátossága okozza a problémát az egész világon, hiszen az egészségügyi dolgozók fáradnak és egyre nagyobb nyomás nehezedik rájuk. A jelenlegi tudásunk szerint az, aki átesett a betegségen hat hónapig tekinthető védettnek a koronavírus-fertőzés ellen, de elképzelhető, hogy valaki ismét megfertőződik, aki korábban már kigyógyult a betegségből - ismertette kérdésre válaszolva Müller Cecília.

Torba Attila, a Magyar Honvédség parancsnoksága képviseletében arról beszélt, hogy a honvédség minden eszközzel támogatja az egészségügyi rendszert, 1100 katona kezdte meg feladatait az egészségügyi intézményekben. A katonák olyan feladatokban segítenek az egészségügyi intézményekben, amelyekhez nem szükséges egészségügyi szakképesítés. Hozzátette, a rendőrséggel együttműködve a katonák a közrend és közbiztonság fenntartásában is fontos szerepet játszanak, elkerülhetetlen volt, hogy megjelenjenek a közterületeken.

Torba Attila azt kérte, mindenki forduljon bizalommal a honvédség munkatársaihoz.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/102654/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,Müller Cecília,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.26. 07:05
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Müller Cecília: Folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók tesztelése

2020.11.25. 11:55
Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol ismertették a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

3806 fővel nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma itthon

2020.11.25. 09:30
Ezzel összesen már 185 687 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma az országban. Az elmúlt huszonnégy órában 106-an hunytak el, összesen 4 114 áldozata van már a …

Operatív törzs: íme a megyei bontás a fertőzöttek számáról

2020.11.24. 12:10
Mától életbe lépett az idősek vásárlási idősávját biztosító intézkedés, de nem csupán erről esett szó az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján.

3 929 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 117 beteg

2020.11.24. 09:30
3929 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 181 881 főre nőtt a hazánkban beazonosított …

Visszaáll az idősek vásárlási sávja!

2020.11.23. 12:25
Orbán Viktor miniszterelnök aláírta és be is jelentette az erről szóló kormányrendeletet.

Müller Cecília: 2021 első negyedévében indulhat a tömeges oltás

2020.11.23. 12:05
Aggasztó, hogy továbbra is napi százas nagyságrendben mozog a járvány halálos áldozatainak száma, de pozitív, biztató jelekről is beszámolt az országos …

Ezeket a cikkeket olvastad már?