Blogolj!

Gulyás Gergely: Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem fogadunk el

A koronavírus-járvány elleni védekezés legfrissebb kormányzati döntéseiről és intézkedéseiről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott tájékoztatást.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely az online kormányinfón elmondta: a kormány szerdai ülésén ismét áttekintette a járványhelyzetet. Megerősítette, a jelenlegi korlátozások december 11-éig vannak érvényben. Balliberális álhír volt tegnap, hogy február 8-áig meghosszabbították volna a korlátozásokat (Index, HVG.hu). Ilyen döntés egyelőre nem született. A kormány kéthetente értékeli az intézkedések hatásait. A múlt hét szerdán bevezetett intézkedések hatásai így a következő napokban lesznek majd láthatóak, érezhetőek.

A jövő szerdai ülésen értékeli majd a kormány a helyzetet, s dönt arról, szükségesek-e újabb intézkedések – jelentette be a miniszter. Hozzátette, rohamosan nő a fertőzöttek és az elhunytak száma is, de a megfeszített egészségügyi munkának köszönhetően a halálozási arányok még jobbak, mint tavasszal.

A fertőzés az ország egészében jelen van, de az osztrák határ mentén, az ingázásokra is tekintettel fokozott óvatosság indokolt a rossz adatok miatt – emelte ki, hozzáfűzve: reméli, ott sem lesz szükség radikálisabb intézkedésekre.

A lehető leghamarabb be akarja szerezni a kormány a biztonságos és hatékony vakcinát, ezért mindenkivel tárgyal, az EU-val, amerikaiakkal, izraeliekkel, kínaiakkal és oroszokkal. Az Astra Zeneca vakcinájából 3 millió 275 ezer adagot kötöttünk le (két oltás szükség ebből, vagyis a keretünk 6,5 millió), a Janssenéből (Johnson and Johnson) 4 millió 360 ezret, a Pfizeréből 4 millió 439 ezer adagot. Ez összesen több mint 36 milliárd forintba kerül. De ugyanígy kínai és orosz vakcina is érkezhet.

Az egészségügyi, szociális és oktatási intézmények dolgozóinak rendszeres szűrést rendeltek el. Ez holnap indul, és önkéntes alapú lesz. A héten a szociális intézményekkel kezdenek, az egészségügyi és oktatási intézmények jövő héttől kerülnek sorra a kormányhivatalok koordinációja mellett. Bíznak benne, ezáltal pontos képet kaphatunk a fertőzöttek számáról, illetve a fertőzés terjedését is lehet majd lassítani.

A másik fontos téma az EU-s költségvetés és helyreállítási alap vitája volt. Megerősítette: Magyarország ezt jelen formájában nem tartja elfogadhatónak a jogállami kritériumokkal való összekapcsolás miatt. Nem világosak ugyanis a kritériumok, pontosabban Brüsszel azt tekinti mintaállamnak, aki a migráció vonatkozásában semmilyen korlátot nem emel – mondta. Magyarország elkötelezett a jogállam alapértékei iránt, de nem fogadja el, hogy az uniós kifizetéseket ideológiai feltételekkel, vitákkal kössék össze. Vagyis a kormány fenntartja a vétót.

Az egész arról szól, hogy Brüsszel zsarolással akarja elfogadtatni a migrációt azokkal az államokkal, akik nem akarnak ennek behódolni. Nem véletlen, hogy Soros György és az egyesült magyar ellenzék hasonló tartalmú nyilatkozattal lépett föl a kormány ellen

– szögezte le. A lényeg, ami a milliárdos spekuláns friss cikkéből is kiderül:

Soros azt akarja, hogy pénzügyileg büntessék azon országokat, akik nem akarnak migránsokat befogadni. De Soros Györgytől semmilyen kioktatást nem fogadunk el

– húzta alá. Gulyás emlékeztetett: ő volt az, aki bedöntötte az angol fontot, a márka ellen spekulált, és megpróbálta 2008-ban tönkretenni az OTP-t, Nagy-Britanniában pedig jelenleg is nyomozás folyik ellene...

Magyarország kitart amellett a joga mellett, hogy csak mi határozhatjuk meg, kivel akarunk együtt élni, kivel nem – fogalmazott Gulyás Gergely. Mint mondta, a magyarok népszavazáson és választáson is nemet mondtak a bevándorlásra. Nem engedünk a zsarolásnak, a magyar gazdaság tartópillérei kellően erősek. A jövő évben már gazdasági növekedéssel számolnak az idei járványhelyzetet követően – árulta el.

Ausztriában újabb szigorítások történtek, Magyarországon is várhatóak-e további korlátozások? – hangzott el a kérdés, mire a miniszter megismételte: a kormány jövő szerdán értékeli majd a járványhelyzetet, az eddigi intézkedéseket, akkor születhetnek újabb döntések. Mindenkit arra kért, tartsa be a rendelkezéseket, hiszen reményeik szerint így lassulhat a fertőzés terjedésének üteme. Ha ez nem így történik, akkor még szigorúbb rendelkezésekre is nyitott a kormány. Nem tudni ma még, szükség lesz-e például az általános iskolák online oktatásra állítására, nem szeretnék ezt, de ha a járványügyi helyzet megkívánja, akkor megtörténhet. Azért tartaná ezt szerencsétlennek a kormány, mert így nagyon sok szülő esne ki a munkából.

Gulyás kiemelte: egy tízes skálán nulla az esélye annak, hogy a magyar és lengyel vétó miatt a jelenlegi formájában megvalósuljon az EU költségvetése és a helyreállítási alap. Hazánk nem hajlandó beleegyezni a migránsok beengedésébe, illetve abba, hogy Budapest helyett Brüsszelben döntsenek el politikai kérdéseket. Az EU gazdasági érdekeinek védelmét és a korrupcióellenes garanciákat vállalják, de azt nem, hogy a magyarok helyett Brüsszelben hozzanak döntéseket a fejünk felett.

Mikor tetőzik a járvány? A víruskutató akciócsoportot vezető Jakab Ferenc véleményét is gyakran meghallgatják. A prognózisok decemberre vagy januárra teszik a tetőzést, de ezek erősen szórnak, és a kormány nem tud felelősséget vállalni értük.

Még nem tudni pontosan, mikor kezdődhet meg a magyarországi vakcináció. Valószínűleg időben egyszerre lehet elkezdeni oltani többféle védőoltással. Ha lesz, ingyenes és önkéntes lesz – mondta.

Tőlünk is függ, milyen lesz a karácsony. Jelenleg tíz fő a családi találkozások, összejövetelek korlátja. A további döntések attól függnek, hogyan alakul majd a járványhelyzet. Épp ezért fontos, hogy mindenki betartsa a szabályokat, előírásokat.

Arra a felvetésre, milyen járványügyi adatok indokolhatnak a következő hetekben, karácsony előtt enyhítéseket, így felelt a miniszter: radikálisan javuló...

Elhangzott: a kormány értékelése szerint az egészségügy megfeszített erővel, de képes kontroll alatt tartani a járványt. Van még bőven tartalék az intenzív és az aktív ágyak tekintetében is.

Ami az Orbán Viktor és Kásler Miklós által a napokban vázolt vészforgatókönyveket illeti, Gulyás szerint a december 10-e környéki 4-5 ezer intenzíven kezelt, 25-30 ezer kórházban ápolt beteg azt az esetet tükrözte volna, ha múlt szerdától nem vezettek volna be korlátozó intézkedéseket, hanem korlátlanul terjedhetett volna tovább a járvány. De ezzel együtt még nem tudni pontosan, milyen hatásai lesznek az intézkedéseknek, pontos képet jövő hét közepére kap a kormány, ennek ismeretében dönt a továbbiakról. 

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/102732/pics/lead_800x600.jpg
Brüsszel,EU,fertőzés,gazdaság,Gulyás Gergely,járvány,jogállamiság,Kormányinfó,koronavírus,vétó
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Orbán Balázs ajtót mutatott a jogállamiságot féltő ballibeknek

2020.11.29. 19:55
"Sajátos, hogy miközben napi szinten tudatosan vállaltan alkotmánysértő állásfoglalásokat hallunk és olvasunk a hazai és külföldi ellenzék oldaláról, a …

Vasárnap ismét rekordot döntött a koronavírusban elhunytak száma

2020.11.29. 09:55
Közel hétezer fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 156 beteg.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.29. 09:00
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Szomorú rekord: 152 halálos áldozatot követelt a járvány

2020.11.28. 09:05
Kétszázezer fölé nőtt a regisztrált, beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Orbán Viktor: A vétó hazafias kötelességem volt

2020.11.26. 17:15
A joguralomról szóló politikai vitát és a válságkezelés sürgető gazdasági kérdését nem lehet egymással összekötni; aki ezt megteszi, az felelőtlen, mert a válság idején gyors …

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Ezeket a cikkeket olvastad már?