Blogolj!

Müller: három, a harmincas éveiben járó fiatal is elhunyt az utóbbi 24 órában

Ragnar Volarus

Az operatív törzs pénteken is megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját.

György István területi közigazgatásért felelős miniszterelnökségi államtitkár beszámolójával indult az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatója, aki arról adott tájékoztatást, hogy pénteken elindul az egészségügyi, szociális és oktatási terület dolgozóinak önkéntes, ingyenes tesztelése. Kérte, hogy lehetőség szerint mindenki teszteltesse magát.

A gyorstesztelés munkanapokon zajlik orvosi egyetemi hallgatók segítségével. A szociális intézmények és az egészségügyi ellátók maguk oldják meg a tesztelést, ott segítenek az egyetemisták, ahol nincs üzemorvos. A tesztelők pénzt, egyetemi kreditpontot, szükség esetén étkezést és szállást is kapnak, valamint ingyen utazhatnak a tömegközlekedésben. A tesztelésben való részvétel emellett kéthetes egyetemi gyakorlatnak számít.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a reggel közölt adatok ismétlésével kezdte, kiemelve, hogy ezekből még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, csak a szigorítások után két héttel mutatkoznak meg az eredmények.

Sajnos az elhunytak között három fiatal, a harmincas éveiben járó beteg is volt, mindhármójuk súlyos alapbetegséggel. A legidősebb elhunyt 96 éves volt, az eddig elhunytak átlagéletkora 76 év.

Müller Cecília külföldi tudományos lapok tapasztalatait megosztva elmondta, hogy a cukorbetegség kétszeres kockázatot jelent, de ezt a betegséget is „jól karban lehet tartani”, többet kell konzultálni a kezelőorvossal. A másik kockázati tényező a súlyos elhízás, így a hétvége közeledtével azt javasolta, hogy aki teheti, menjen ki a szabadba.

Jelenleg 417 szociális intézményben van jelent a koronavírus, ezek közül hat az első járványban is érintett volt. A gondozottak 6 százaléka, 5940 beteg lett pozitív a járvány kezdete óta, közülük 1175 szorult kórházi ellátásra, 586 gondozott hunyt el. Az ápolóknak egy százaléka lett koronavírusos, 976 fő, közülük 21-en szorulnak kórházi ellátásra.

Müller Cecília azt kérte, hogy a karácsonyi ajándékok beszerzése ne maradjon az utolsó pillanatra, mert kerülni kell a zsúfoltságot.

Ezt követően Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese elmondta, hogy 345 ember ellen intézkedtek a maszkfegyelem be nem tartása miatt, 135 embert személyt megbírságoltak, míg a tömegközlekedési eszközök várakozóhelyein öt személy ellen intézkedtek maszkviselési kihágások miatt.

A fővárosban hat üzletet zártak be, ebből ötöt a fővárosban és csupán egy ember volt, aki kutyasétáltatáskor megszegte az 500 méteres szabályt.

A sajtó kérdésére elhangzott, hogy az óvodák bezárásáról helyileg kell dönteni, attól függően, hány óvodai dolgozó fertőzött. Ha egy szociális dolgozó pozitív tesztet produkál, erről kap egy igazolást, amivel fel kell hívnia a háziorvosát, a járványügyi hatóság pedig belekezd a kontaktkutatásba.

Kiss Róbert arról is felvilágosítást adott, hogy a versenyszerűen sportoló csapatok tagjai a szálláshelyen vagy a versenyhelyszínen tartózkodhatnak, és csak csoportosan közlekedhetnek. A találkozók előtt mindenkinek negatív teszttel kell rendelkeznie, és a negatív személyek együtt mozgása jelenti a „buborékot”.

Zárásul a tisztifőorvos elmondta: az alapos kézmosás és a kézfertőtlenítés nem ugyanaz. Az alapos kézmosásnál a nagyujjnak sem szabad kimaradnia. Aki pedig alaposan megmosta a kezét, annak nincsen szüksége utána külön kézfertőtlenítésre.

https://aktualis.blogstar.hu/./pages/aktualis/contents/blog/102774/pics/lead_800x600.jpg
koronavírus,operatív törzs
 

Hozzászólások

Hasonló bejegyzések a témában

Vasárnap ismét rekordot döntött a koronavírusban elhunytak száma

2020.11.29. 09:55
Közel hétezer fővel nőtt a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 156 beteg.

Korona-napló, 2020. november - hírfolyam

2020.11.29. 09:00
Minden történés, minden adat, minden jó és rossz hír egy helyen az életünket megkeserítő Covid-19-ről.

Szomorú rekord: 152 halálos áldozatot követelt a járvány

2020.11.28. 09:05
Kétszázezer fölé nőtt a regisztrált, beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Száz éven felüli koronavírusos beteg is gyógyult már meg

2020.11.27. 12:00
Az operatív törzs rövidre fogta pénteki sajtótájékoztatóját, de néhány fontos infót azért így is megtudtunk.

Az európai válságkezelő alap létrejöttéhez nélkülözhetetlen a magyar és lengyel szavazat

2020.11.27. 10:20
Többek között erről beszélt Orbán Viktor péntek reggel a Kossuth rádiónak adott interjújában. A …

Elhunyt 135 beteg, 6393 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.27. 09:15
A koronavirus.gov.hu tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 6393 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, és elhunyt 135 többségében …

Müller Cecília: Egyre több a teszt, ezért egyre több a regisztrált fertőzésszám

2020.11.26. 13:45
Az operatív törzs ma is megtartotta sajtótájékoztatóját, ahol közölték a legfrissebb járvánnyal kapcsolatos intézkedéseket és …

Gulyás Gergely: Nem várhatóak újabb szigorítások

2020.11.26. 11:05
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ma is megtartotta a szokásos heti online Kormányinfót. Mutatjuk a részleteket!

Elhunyt 115 beteg, 6360 fővel emelkedett a fertőzöttek száma

2020.11.26. 09:20
A legfrissebb adatok szerint 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést,és elhunyt 115 többségében idős, krónikus beteg.

Müller Cecília: Folyamatosan zajlik az egészségügyi dolgozók tesztelése

2020.11.25. 11:55
Megtartotta szokásos sajtótájékoztatóját az operatív törzs, ahol ismertették a legfrissebb járványügyi adatokat és intézkedéseket.

Ezeket a cikkeket olvastad már?